Svenska
Gamereactor
artiklar

Marios förunderliga äventyr som du aldrig upplevt

Han hoppar, springer, spelar tennis och slåss. Men mannen i den röda hatten kan mycket mer än så. Gamereactor har listat några av vår favoritrörmokares mest underliga eskapader som du troligtvis aldrig tagit del av...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Marios förunderliga äventyr som du aldrig upplevt

Spelvärldens kanske mest ikoniska filur klär sig i röd overall, bär en matchande keps och pratar sedvanlig traditionell italienska. Mario är hjälten känd för att gång på gång ha räddat prinsessan Peach och svampriket från antagonisten Bowser. Marios äventyr begav sig redan 1981 under namnet Jumpman då Nintendo släppte arkadspelet Donkey Kong. Sedan dess har allas favoritrörmokare fått erfara och arrangera tonvis av eskapader och event. Förutom att rädda världen, har Mario varit upptagen med alla möjliga sporter, slagits mot andra kända karaktärer, arrangerat fester och driftat längs racingbanor.

Du känner nog till allt detta redan och har definitivt någon gång pillat på ett Marioäventyr. Men eftersom han har fler än 200 spel under bältet finns det säkerligen en del äventyr du lyckats missa. För det är inte mycket denna knubbige mustaschman ännu inte hunnit erfara och därför har vi på Gamereactor nu listat några av de mest ögonbrynshöjande Mariospelen du troligtvis aldrig spelat.

Hotel Mario - Phillips CD-I (1994)
Vad som av somliga anses vara det sämsta Mariospelet någonsin gjorde sin debut på 1994 på Phillips CD-i. Minns du Phillips egna spelkonsol? Om inte, så har du troligtvis aldrig hört vid Hotel Mario heller. På klassiskt Mariomaner måste vår käre italienare rädda svampriket då Bowser, ihop med hans sju lojala Koopalings, kidnappat Peach och slagit bas i sju olika hotell. För att rädda världen måste Mario bröderna nu snabbt ta sig till hotellen och... stänga dörrar. Ja, Mario åker upp och ner för hissen för att stänga alla dörrar medan dessa öppnas av fiender som härjar likt moppepojkar längs hotellvåningarna. Hur utvecklarna Fantasy Factory lyckades kläcka denna idé och tycka det var värdigt ett spel låter vi förbli ett mysterium. Men Hotel Mario har blivit ökänt för sina "läckra" animationer och kommer, förhoppningsvis, endast leva vidare som memes för att påminna Nintendo om att aldrig någonsin återuppliva detta koncept.

Detta är en annons:
Marios förunderliga äventyr som du aldrig upplevt
"MAmA miA!"

I Am a Teacher: Super Mario Sweater - Family Computer Disk System (1986)
En tid långt innan vi hade alla möjliga typer av Mario spin-off fans en ödmjuk början på hela spektaklet. Denna Japan-exklusiva titel var en möjlighet för alla som satt hemma och drömde att en dag bli kläddesigners att visa sin talang. Du kunde inte endast designa en tröja, utan även ställa in måtten och sedan skicka din design till en japanska tillverkningsfabrik, ihop med en 2900 yen, för att få den realiserad. En väldigt unik, likväl knasig, idé som dock aldrig lyckades komma ut från Japans gränser.

Marios förunderliga äventyr som du aldrig upplevt
För fashionistas så väl som Mariofantaster

Dancing Stage: Mario Mix - Gamecube (2005)
Dance Dance Revolution, eller DDR I korthet, är ett fenomen som ännu inte lyckats slå igenom i Sverige på samma vis som i Japan. Men Nintendo gjorde ett försök att få in det i våra vardagsrum med Dancing Stage: Mario Mix. Visserligen är det inte så uppseendeväckande med varken rytmik- eller dansspel, men Nintendo tenderar aldrig att göra saker på det sedvanliga sättet. Efter att vi dansat oss andfådda till remixade Mario dängor får vi om vartannat skaka höfterna till technoversioner av klassiska danshits från Wolfgang Amadeus Mozart eller operan Carmen. Och om inte det vore nog så kunde ingen sitta still till blinka lilla stjärna schlager-edition. Eller nja, kanske inte ändå. Dancing Stage: Mario Mix var ett intressant försök som inte kunde vara mer Nintendo, men samtidigt kanske det hade varit mer lämpligt att ge oss mer av just Nintendo istället för Les Patineurs som ändå fick en vedervärdig techno-makeover som inte ens kidsen kan uppskatta.

Detta är en annons:
Marios förunderliga äventyr som du aldrig upplevt
Skaka loss till Mozarts dansmelodier... om han vart en DJ och levt på 00-talet det vill säga.

Mario Artist - Nintendo 64DD (1999-2000)
Nintendo 64DD var en i raden av Nintendos okonventionella idéer. En skivläsare som spändes fast under din originella 64-maskin men som endast fick nio spel, varav fyra av dessa kom från Mario Artist-serien. Den fösta delen, Paint Studio, lanserades 1999 och var en andlig uppföljare till Mario Paint som kom till SNES 1992, och de resterade tre kom året därpå i följande ordning: Talent Studio, Communication Kit och Polygon Studio. Och ja, det är precis som det låter. Spelen komplimenterade varandra och tillät dig att rita, måla, designa, till och med animera samt ge liv till dina 2D figurer som lade grunden till vad som sedan kom att utvecklas till Miis. För att göra allt mer galet kom spelet med en mus samt en kamera som underlättade den kreativ processen. Tråkigt nog kanske fick vi i Europa aldrig se skymten av Mario Artist som endast gavs ut i Japan.

Marios förunderliga äventyr som du aldrig upplevt
Skrämmande men ändå något bekantartat, Precis som Miis idag.

Mario no Photopi - Nintendo 64 (1998)
Vi stannar på det kreativa spåret så väl som i Japan. Tillskallnad från oss ungtuppar som idag scrollar genom vårt galleri av Instagramsfilter och skickar seflies med hundfilter på Snapchat, fick folk i Japan år 1998 istället importera digitala foton till Mario no Photopi med hjälp av två SmartMedia portar. En port för att importera dina bilder och en för att importera olika roliga teman. När bilden väl importerats kunde den dekoreras med allt möjligt Mario relaterat skoj och sedan exporteras tillbaka när man väl var nöjd. Varför inte ge familjens julfoto lite extra charm med en Mario-ram?

Marios förunderliga äventyr som du aldrig upplevt
Instagramfilter med Mario hade varit något det!

Mario's Bombs Away - Game & Watch (1983)
Mario har inte alltid varit den färgglade gentlemannen som räddat prinsessor utan även han bär på ett mörkt förflutet. I Mario's Bombs Away fick vi istället se honom härjandes med explosiva medel djupt inne i Vietnams djungel. Målet är att bära bomber genom djungel, från en bas till en annan, för att sedan spränga fienden som försöker stoppa dig genom spränga bomben du bär på längs vägen. Desto fler gånger du lyckas träffa fienden, desto mer bonuspoäng får du. Väldigt olikt den Mario vi känner idag och troligtvis lär vi aldrig få se Mario värvas till militärerna igen.

Marios förunderliga äventyr som du aldrig upplevt
Inte den familjevänliga rörmokaren vi är vana vid.

Itadaki Street DS - Nintendo DS (2007)
Med ett gigantiskt kliv tar vi ett steg ut ur fornstora dagar och hoppar rätt ner i vad som liknar kapitalismens epicenter. Men vad har fastighetsmäklare, entreprenörskap, banker, aktier och Mario gemensamt? Inte speciellt mycket, alls, förutom just Itadaki Street DS. Square Enix valde att slå samman Mario och hans vänner med sin egna Dragon Quest-serie för att skapa en hybrid mellan Monopol och Mario Party. Istället för att bekymra sig om svampriket får Mario svettas över pengar, banklån och aktier. Lyckligtvis för Mario kan han åtminstone bygga sin egna bar och supa bort lidandet, alternativt gå till ett casino och skapa ett spelberoende för att finna välbehag i tillvaron. Itadaki Street DS utgavs endast i Japan men om du är sugen på något likande valde Square Enix att komma med en uppföljare till Wii, Boom Street, som å anda sidan är något mer familjevänligt utan barer.

Marios förunderliga äventyr som du aldrig upplevt
Girigheten slår väl till mot alla när vi väl ställs mot väggen, till och med givmilde Mario.

All-Night Nippon Super Mario Bros. - Family Computer Disk System (1986)
Vid första ögonkast verkar allt stå rätt till med All-Night Nippon Super Mario Bros. som är en alternativ version av Super Mario Bros. 2. Men ganska snabbt lär du inse att det är något som inte står rätt till. Goombas och Piranha Plants har bytts ut mot vandrande huvuden med en soul patch och tuffa shades likt något från din värst mardröm. Denna upplaga utgavs nämligen av den väldigt populära japanska radio-showen, All-Night Nippon, som delade ut spelet som ett pris i en tävling. Fienderna är därför programvärdarnas huvuden. Väldigt få exemplar skapades vilket lett till att du idag får punga ut drygt 1350 kronor via eBay om du vill få tag på en kopia.

Marios förunderliga äventyr som du aldrig upplevt
Om Nintendo gör något liknande idag, vems huvudens hade du velat se där?

Mario Discovery Series - Mac, NES, PC, SNES (1992 - 1994)
Hjälte, atlet, racingförare, slagskämpe, dansare, artist, designer, så varför inte pedagog också? Mario is Missing, Mario's Early Years! Fun with Letters, Mario's Early Years! Fun with Number, Mario's Early Years! Preschool Fun, och Mario's Time Machine utgjorde Mario brödernas försök i att lära små knattar bokstäver, nummer, historia, och annat skoj. Men med rätt gräslig design var dessa spel inte speciellt mycket till hjälp då det mest handlar om att gissa sig fram med minimal kontext. Marios pedagogiska stryka har aldrig varit något att hänga i granen och lyckligtvis har han lämnat den karriären bakom sig. Men vi fick i alla fall se Bowser naken, om det var någon som någonsin velat se det.

Marios förunderliga äventyr som du aldrig upplevtMarios förunderliga äventyr som du aldrig upplevt
lärostund med Mario och gänget? Det mest minnesvärde från dessa spel är att se Bowser naken och det säger väl en del...


Loading next content