Svenska
Gamereactor
artiklar

5 Snabba: Once Upon a Time in Hollywood

Har du ingen vidare koll på Tarantinos nionde, stekheta storfilm? Ingen fara! Vi guidar dig...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
5 Snabba: Once Upon a Time in Hollywood
Leonardo DiCaprio lirar rollen som Rick Dalton, en avdankad TV-stjärna som gjorde sig främst känd för västernserier

Det enda jag vet är att detta skulle handla om Charles Manson, stämmer det?
Vi tar det från början: filmen är regisserad av Quentin Tarantino, en av filmvärldens mest älskade filmikoner och som har bjudit världen på rappa filmer som kultklassikern Pulp Fiction, Kill Bill-rullarna, Django Unchained och Reservoir Dogs. Once Upon a Time är film nummer nio av tio (han har i åratal sagt att han bara planerar att göra tio filmer under sin karriär) och är en djupt personlig film som Oscarsvinnaren har önskat göra väldigt länge nu. Han ska ha lagt fem år på att skriva manuset och kommer att kretsa kring ett Hollywood som inte längre existerar.

Filmen, som utspelar sig år 1969, är en svart komedi om två TV-skådisar kallade Rick Dalton och Cliff Booth. Rick (Leonardo DiCaprio) är frustrerad över sin stillastående TV-karriär och skyller detta på alla utom sig själv. Cliff (Brad Pitt) spelar en stridsskicklig krigsveteran som helst lever i nuet och arbetar som Ricks trogna stuntman. Dessa försöker slå igenom i Hollywood med hjälp av statusgrannen Sharon Tate, så även om filmen utspelar sig under samma tidsspann som Manson-morden är denna händelse tydligen inte filmens fokus. Enligt filmens producenter David Heyman och Shannon McIntosh fokuserar filmen mer på de verkliga människorna som på något vis hade koppling till Manon och en av de centrala karaktärerna i filmen är ju just Sharon Tate, som mördades av Manson-familjen när hon var höggravid. Manson (spelad av Damon Herriman) är dock med i ett hörn, så vi får helt enkelt att se hur Los Angeles-morden kommer att hanteras senare i sommar.

Så det är baserat på verkliga händelser? Hur har Tates familj reagerat på detta, månne?
Debra Tate, Sharons syster, var upprörd när filmen väl utannonserades och har tidigare uttalat sig om hur Tarantino försöker glorifiera Charles Manson. Hon kände att filmindustrin exploaterade systerns makabra död och det blev ju inte bättre när ännu en Sharon Tate-fokuserad film med Hillary Duff i huvudrollen utannonserades. Men när Tarantino väl hörde av sig till Debra och mötte henne för att berätta vad han hade åtanke för systern, ändrade Debra snabbt uppfattning och gav faktiskt Tarantino sin välsignelse till honom. "This movie is not what people would expect it to be when you combine the Tarantino and Manson names" sade hon när hon intervjuades av TMZ, så det låter som att Tarantino har andra intentioner med Sharon än att bara utmåla henne som ett mordoffer. Det ryktas dessutom om att Sharon Tate (Margot Robbie) kommer att överleva eftersom filmen är en alternativ värld, i likhet med hur Tarantino förändrade andra världskrigets utgång i Inglorious Basterds och lät Hitler bli sönderpepprad med ett maskingevär i en biograf. Detta går i linje med vad Tarantino och Sony Pictures har sagt om filmen "parallella" natur till verkligheten, men det är som sagt bara rykten.

Detta är en annons:
5 Snabba: Once Upon a Time in Hollywood
Enligt producenterna David Heyman och Shannon McIntosh kommer vi att få se Sharon (Margot Robbie) som den entusiastiska och älskvärda person hon var. Enligt Heyman representerar hon en oskuld som har gått förlorad sedan länge och kommer att vara en av kärnpunkterna i filmen.

Åh, jag älskar Margot Robbie! Finns det andra stora namn att hålla reda på?
Jamen visst, filmen är proppfylld av stekheta namn! Filmen kommer som sagt att innehålla verklighetsbaserade karaktärer och det kommer att finnas fiktiva sådana,såsom DiCaprios och Pitts huvudpersoner. Förutom dessa storstjärnor kommer vita duken att välsignas av Al Pacino som huvudpersonernas filmagent, Damian Lewis som Steve McQueen, Dakota Fanning som Manson-följaren Squeaky Fromme, Kurt Russell, Tim Roth, Michael Madsen, Emile Hirsch (Into the Wild) som ett av Manson-offren, Clifton Collins Jr. (Westworld), Keith Jefferson, Dreama Walker, Timothy Olyphant som filmskådisen James Stacy, Nicholas Hammond som regissören Sam Wanamaker, Cyclops-skådisen James Marsden (som också är aktuell med den kommande Sonic-rullen), Julia Butters, Lena Dunham som Manson-följaren Catherine Share, Margaret Qualley (The Leftovers), Inhumans-skådisen Mike Moh som martial arts-legenden Bruce Lee (!) och Rafal Zawierucha som Sharons make Roman Polanski.

Det är också värt att nämna att Burt Reynolds skulle spela ranchägaren George Spahn som hyrde ut sin ranch till Manson-familjen, men Reynolds avled olyckligtvis förra året och blåser nu snuten på en bättre plats. Han hann inte filma med Tarantino och det blir istället kompisen Bruce Dern (Nebraska, The Hateful Eight) som ersätter Reynolds. 90210-stjärnan Luke Perry hann spela in sin del innan han dessvärre avled efter en stroke tidigare i år. Han spelar en karaktär kallad Scott Lancer, som är en slags homage till TV-skådisen Wayne Maunders karaktär i serien Lancer. Det är möjligt att han i själva verket spelar just Wayne Maunders, men detta är inte fastlagt ännu.

5 Snabba: Once Upon a Time in Hollywood
Stunt-mannen Cliff (Brad Pitt) skakar hand med den verklighetsbaserade filmagenten Marvin Shwarz (Al Pacino)
Detta är en annons:

Detta låter ju helt hysteriskt bra! När får filmen premiär?!
Filmen var ursprungligen tänk att få premiärdatumet som Sharon Tate dog, den nionde augusti, men Sony Pictures ändrade sig då datumet kändes lite väl smaklöst och sköt istället tillbaka premiären med två veckor. 26 juli är alltså datumet som gäller i USA, men här i Sverige verkar Hollywood-satiren ändå anlända den nionde augusti som det var först planerat. Det är möjligt att detta datum också ändras, men för tillfället är det detta datum som gäller för oss Tarantino-sugna svenskar. Filmen anländer dock först till Cannes-festivalen den 21 maj efter många om och men (idag, alltså), så är du i filmbranschen och har vägarna förbi i Frankrike kan du alltså se Tarantinos drömfilm redan denna månad. Tarantino har i samband med festivalen även bett Cannes-publiken att inte spoila filmen för resten av omvärlden, så förhoppningsvis vet vi så lite som möjligt inför premiären senare i sommar.

Härligt! Vad har Tarantino för planer efter denna Hollywood-saga?
I övrigt planerar Tarantino att släppa en förlängd version av västernsuccén Django Unchained och hoppas få jobba på Star Trek-filmen han pitchade till J.J. Abrams för två år sedan, som dessutom har ett färdigt manus skrivet av. Om detta möjligen kan bli Tarantinos tionde och sista film återstår helt enkelt att se. Tills vi vet mer om Tarantinos framtidsplaner kan vi kika in den suveräna teaser trailern här nedan en gång till...

Längtar du också efter Once Upon a Time in Hollywood?

HQ
5 Snabba: Once Upon a Time in Hollywood5 Snabba: Once Upon a Time in Hollywood5 Snabba: Once Upon a Time in Hollywood


Loading next content