Svenska
Gamereactor
artiklar

Gamereactor korar Spider-Mans bästa skurkar

Eftersom vi korade Spider-Man till Marvels bästa seriefigur, samtidigt som hans nya film nu går upp på bio är det dags att kora hjältens värsta fiender...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Gamereactor korar Spider-Mans bästa skurkar

(10) Sandman / The Amazing Spider-Man #4 (1963)
William Baker, bättre känd som Sandman, var en av de första skurkarna som Peter tvingades möta efter att ha blivit biten av en radioaktiv spindel och fått extraordinära krafter. Faktum är att Spider-Man under den första striden med skurken tvingades fly när hans mask skadades vilket nästan exponerade hans identitet. Sedan dess har Sandman varit en skurk som dykt upp med jämna mellanrum, och inte minst i form av Sinister Six som han var en originalmedlem av. Men hans samvete har ofta lidit på grund av sina kriminella handlingar och det har förekommit att han varit en medlem av både The Avengers och Sinister Six. Eftersom Sandman är helt gjord av sand är han även en svår fiende att besegra. För hur besegrar man egentligen som en person en sandstorm eller sandlavin?

Gamereactor korar Spider-Mans bästa skurkar

(9) Hobgoblin / The Amazing Spider-Man #238 (1983)
Det är svårt att prata om specifikt en Hogboblin eftersom så många personer axlat rollen som skurken genom åren. Hela sju personer har på Earth-616 gömt sig bakom masken men för oss tänker vi först och främst på Roderick Kingsley som Hobgoblin, skapad av Roger Stern, eftersom han var den första att bära kostymen. Genom att lägga vantarna på serumet som Norman använde för att bli Green Goblin och sedan modifiera det för att inte bli sinnesgalen kom han att bli en skurk med en styrka stor som Peters. Som tidigare nämndes har dock flera personer förklätt sig som som Hobgoblin och gjort livet surt för Spider-Man och detta är en stor anledning till att karaktären ofta har känts fräsch och oberäknelig.

Detta är en annons:
Gamereactor korar Spider-Mans bästa skurkar

(8) Carnage / The Amazing Spider-Man #360 (1992)
Venom slog ned som en bomb när han debuterade på åttiotalet. Dock kom rampljuset snart att stjälas av en annan, mer blodtörstig symbiot. Medan Venom ville hämnas Spider-Man ville Cletus Kasady bara döda... För skoj skull. Detta gör också Carnage till den mest mordlystna och brutala skurk som Peter någonsin stått öga mot öga med. Eftersom Carnage är psykiskt sjuk och endast dödar för att han ser njutning i det gör honom aningen endimensionell vilket är förklaringen på varför han inte kvalificerar sig högre upp på denna lista. Idag har Carnage dock blivit en så ikonisk skurk att han helt enkelt är omöjlig att utesluta från en sådan här hyllningslista.

Gamereactor korar Spider-Mans bästa skurkar

(7) Kingpin / The Amazing Spider-Man #50 (1967)
Wilson Fisk växte upp i en fattig familj med en missbrukande fader, och redan som tolvåring begick Wilson sitt första mord. Sedan dess har Kingpin byggt sitt imperium och är idag en av New Yorks mäktigaste individer med ett nätverk som sträcker sig ända in i rättsväsendets kärna. Av denna anledning är han en ostoppbar man som alltid återvänder efter att ha blivit stoppad av Spider-Man eller Daredevil, och det faktum att han också är en av Daredevils värsta fiender illustrerar även mörkret hos karaktären. Han besitter därtill ett intellekt och styrka som tvingar flera urbana hjältar att gör sin beskärda del för att eliminera hans möjligheter att utöka sin makt innan det är för sent.

Detta är en annons:
Gamereactor korar Spider-Mans bästa skurkar

(6) Morlun / The Amazing Spider-Man Vol. 2 #30 (2001)
Mycket om Morlunds bakgrund förblir okänt men han är något av en vampyr som livnär sig på andra för att överleva, och Spider-Man har visat sig vara ett utmärkt byte. Genom fysisk kontakt med en så stark individ kan han nämligen bli oerhört stark, samtidigt som det hindrar honom från att föråldras. Bäst känd är han från serietidningen Spider-Verse som sedan kom att inspirera filmen Spider-Man: Into the Spider-Verse. I denna serie gav han sig, tillsammans med sin familj, ut i de olika dimensionerna för att konsumera varje världs Spider-Man. Detta tvingade en hel armé av Spider-Men att gå samman för att överleva och om inte det målar upp en bild av hur farlig Morlun, i sällskap av några få kumpaner, kan vara så vet jag inte vad.

Gamereactor korar Spider-Mans bästa skurkar

(5) Kraven the Hunter / The Amazing Spider-Man #15 (1964)
Kraven har ett enormt behov att visa att han är världens absolut bästa jägare. Detta är dock inte särskilt konstigt då han föddes in i en aristokrati vilket helt enkelt satte höga krav på honom redan från början för att han sedan skulle kunna besitta makten. Eftersom Spider-Man skulle vara det ultimata bytet som skulle visa världen att ingen jägare kan överträffa honom har han länge suktat efter att eliminera hjälten. För att jämna ut skillnaderna mellan hans och Spideys fysiska förmågor har han även ett serum till hands som förstärker hans sinnen. Än idag förblir Kraven's Last Hunt en av de bästa berättelserna med spindeln där han faktiskt lyckas med det han så länge försökt åstadkomma - att besegra och begrava Spider-Man.

Gamereactor korar Spider-Mans bästa skurkar

(4) Lizard / The Amazing Spider-Man #6 (1963)
Efter att ha förlorat sin egen arm i kriget sökte Curt Connors, med hjälp av DNA från reptiler, i många år efter ett sätt att växa ut sin arm igen. Till slut lyckades han, men det orsakade bieffekter han inte hade kunnat föreställa sig, vilket slutade med att han utvecklades till en grym och rå varelse. Tack vare Spidey har Connors tillstånd lyckligtvis återställts med ett antiserum, och detta är en stor anledning till att Lizard har en hög plats på denna lista. För Curt och Peter har en väldigt stark relation med varandra där Curt under många år har varit en mentor och förebild för Peter. Därför har Curts tillstånd som Lizard smärtat Spider-Man och av denna anledning har det för honom inte räckt att endast spärra in honom, utan istället återställa honom till hans riktiga jag. Begäret att åter igen få tillbaka sin arm har dock flera gånger blivit för stort och med tiden har Lizard utvecklats till en fiende farligare än någonsin förr.

Gamereactor korar Spider-Mans bästa skurkar

(3) Venom / The Amazing Spider-Man #252 (1984)
När Peter Parker först kom i kontakt med symbioten och kände dess enorma styrka var det svårt att släppa taget om den. Till sist var han tvungen att göra sig av med den, men på samma gång skapa en av sina värsta fiender genom tiderna. Tillsammans med Eddie Brocks besatthet av att hämnas på Peter Parker för att ha förstört hans karriär, blir länken mellan honom och symbioten perfekt. Denna besatthet gör honom även till en perfekt skurk som lever för att ruinera Peters liv, precis som Reverse-Flash lever för att stjäla varenda glimt av glädje för The Flash. Ibland behövs det helt enkelt inte mycket mer än en stark vilja från skurken där vi som läsare vet att han inte tänker stoppa. Han kommer alltid fortsätta tills dess att han inte längre kan. Utöver detta så är Venom en bra matchning eftersom symbioten kopierat sin tidigare värds förmågor vilket därigenom även blockerar Spideys spindelsinne. Som om inte detta vore nog är Venom dessutom starkare vilket helt enkelt gör att Spider-Man alltid hamnar i underläge när det enorma monstret korsar hans väg.

Gamereactor korar Spider-Mans bästa skurkar

(2) Green Goblin / The Amazing Spider-Man #14 (1964)
Sedan Spider-Man skapades har han kommit att möta många hot. Många fiender har uppenbarat sig på den absolut sämsta tänkbara tidpunkten i hans liv, där flera av dem lyckats riva ned hans relationer och framgångar. Få har dock fått hjälten att lida som Green Goblin gjort. Goblin visade sig snabbt vara en formidabel fiende som var så sinnessjuk att han aldrig gick att resonera med och det dröjde ungefär hundra nummer för honom att rasera Peters liv helt och hållet. Peter hade länge byggt upp en relation med Gwen, som enligt honom var i en helt annan liga. Han älskade henne mer än något annat men snabbt försvann hon ur hans liv när Green Goblin kidnappade henne och släppte henne nedför Brookyn Bridge-bron mitt framför ögonen på Peter. Han hann förvisso kasta ut ett nät för att rädda henne men dödade henne istället av misstag när pisksnärtseffekten från nätet bröt nacken på henne. På den tiden var detta ett nytt sätt att berätta serietidningar på, eftersom de även riktade sig mot en äldre publik. På senare tid har det även framkommit att Norman manipulerade Gwen innan hennes död och även våldtog henne vilket gjorde henne gravid. Något som åter igen krossade Peters hjärta. Det hat som Peter känt gentemot Green Goblin har han aldrig känt mot någon annan fiende och ärligt talat är det lite av ett dött lopp mellan honom och denna listas förstaplats.

Gamereactor korar Spider-Mans bästa skurkar

(1) Doctor Octopus / The Amazing Spider-Man #3 (1963)
Otto Octavius utsattes redan som barn för terror. Hans familj tillhörde samhällets underklass och i hemmet utsattes han ofta för verbal och fysisk misshandel från sin far. Hans mor var inte heller den mest oskyldige då hon var dominant och talade om för Otto vad han borde, och vad han inte borde göra. När Otto senare i livet förlovade sig med sin kollega Mary anklagade hans mor honom för att han övergav henne och att ingen kvinna var god nog att förtjäna honom. Han avbröt förlovningen men när han strax senare upptäckte att hans egen mor dejtade blossade ett gräl upp och hans mor dog i en hjärtattack. På kort tid förlorade Otto sin kärlek och sin mamma, och i brist på fokus orsakade detta slarv en explosion när han arbetade med sina tentakler som därigenom sammansmälte med honom, samtidigt som det orsakade allvarliga hjärnskador. Otto hade blivit utsatt för misshandel och mobbing under hela sitt liv men med hjärnskadan och tentaklerna kunde han nu, en gång för alla, få den uppmärksamhet han förtjänar. Doctor Octopus, eller Doc Ock om man så vill, är antagligen Spideys smartaste fiende och har bevisat det gång på gång. Han är dessutom skaparen av Sinister Six där han insåg att de alla tänkt för egoistiskt och att deras samarbete var nödvändigt för att förinta spindeln. Som vi nu vet stoppade aldrig detta Peter men däremot stoppade Doc Ock honom själv för ett par år sedan. Efter allt stryk som han mottagit genom åren var han nu svag och döende, men innan han försvann lyckades han överföra sitt medvetande till Peters kropp och under en lång tid var Peter Parker ute ur leken. Doctor Octopus var Spider-Man och även nu kan vi se honom som en version av Spider-Man med tentakler på ryggen. Under denna tid förstörde han på många vis det liv som Peter byggt upp på senare år, där relationen med Mary Jane kanske förblir det största han rev ned. Doc Ock har många gånger visat sig vara en riktigt vidrig skurk, och tack vare hans intellekt förblir han en skurk att skrämmas av.

Håller du med oss?



Loading next content