Svenska
Gamereactor
artiklar

Kan Kevin Feige rädda Star Wars?

Chefredaktör Hegevall är en sån där jobbig Star Wars-fanboy som upplever stark smärta i sin rumpa efter Disneys senaste fadäsfilmer... Men nu sätter han all tilltro till Marvel-bossens Star Wars-projekt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag tror att jag talar för de allra flesta initierade hardcore-fans när jag skriver att Disney-Star Wars såhär fyra filmen senare är en ganska svettig besvikelse, allt-som-allt. Jag begriper varför George Lucas är sorgsen (även fast hans prequel-trams var ännu värre) och jag förstår varför så många fans bojkottade Solo (som floppade, på bio). Varje gång jag skriver om detta så får jag ju mig själv att låta som en fanboi med rekorderliga mängder rumpsmärta, och det är kanske lite så det är. För Star Wars är religion för mig och minus Force Awakens samt Godzilla-Gareths lysande stickspår Rogue One, har jag inte gillat det som Disney gjort med scifi-universumet som på så många sätt (och vis) präglade min uppväxt.

Kan Kevin Feige rädda Star Wars?

JJ Abrams (Star Trek, Alias, Mission Impossible 3) avser att styra upp den nuvarande Skywalker-trilogin (som naturligtvis är avslutningen på originalsagan, som vi alla vet) med kommande Rise of Skywalker och av alla trailers, klipp och allt snack att döma verkar det ju som att han arbetat brutalhårt för att blidka fansen som hatade The Last Jedi. Kommer det att lyckas? Jag vill svara ja här. Men det går inte. För innerst, innerst, innerst inne tror jag ju inte att så kommer att bli fallet. Jag tror kanske snarare att årets Star Wars-rulle kommer att kännas en smula desperat. Med en Force dream-vaken Luke, en återuppfödd Kejsare, mer snack om Vader än i de tidigare två filmerna samt något långsökt mumbojumbo om hur Rey faktiskt är en tvättäkta Skywalker, trots allt. Även fast Rian Johnson sabbade den "arc:en" - också.

Kan Kevin Feige rädda Star Wars?
Detta är en annons:

Och sen då? Mja... Filmvärldens mest hatade regissör, mister Johnson, ska ju fortfarande sätta ihop en egen trilogi vilket jag tror kan bli ganska precis hur kasst som helst. Sen har vi ju Iron Man-regissören Jon Favreaus kommande Disney Plus-serie The Mandalorian som enligt uppgifter kostat två miljarder kronor. Det blir även en serie om Obi-Wan och den där Yoda-serien lär väl bli verklighet också om det nu visar sig att Mandalorian kan dra in tillräckligt med prenumeranter till Disneys kommande Netflix-dödare. Det pratades ju även om en fristående film om Vader och en om Jabba (som skulle vara någon slags maffia/gangster-historia). Jag vill såklart gärna se allt det där, men det jag just nu ser mest fram emot gällande Star Wars, är Marvel Studios-bossen Kevin Feiges intåg i Lucas förlovande rymdvärld. För det tror jag är precis vad Star Wars behöver just nu.

Ingen kan ta ifrån Feiges vad han åstadkommit som enväldig president för Marvel Comics storstilade, snudd-på obscent ambitiösa filmsatsning. Det som började som en förhållandevis blygsamt finansierad origin-historia om serietidnings-alkoholisten Tony Stark slutade som ett 22 filmer dödslångt monsterepos som jag aldrig tror att vi kommer att se maken till inom filmvärlden någonsin igen. Och ja, om det är något, en poäng som Kevin alltid drivit i skapandet av alla Marvels egna filmer så är det att varenda bildruta ska drivas framåt, motiveras och struktureras kring karaktärer. Att skapa expansiv, omfattande dunderaction på det sätt som han och framförallt Russo-bröderna gjort i flertalet filmer där hundratals figurer slagits på skärmen samtidigt, och ändå hela tiden behållit fokus på karaktärerna vi lärt oss älska, har naturligtvis inte varit någon särskilt enkel sak med tanke på att gott om påkostade storfilmer av samma typ misslyckats fatalt med just detta. Och det är Kevins nitiska fokus på "karaktärer" som gör att jag anser honom vara Star Wars-världens enda egentliga räddning. Jag skulle vilja gå så långt som att påstå att Disneys Star Wars kommer att bli beroende av hans enorma förmåga och fingertoppskänsla.

Kan Kevin Feige rädda Star Wars?

Just nu vet vi inget mer än att Feige utvecklar en Star Wars-film för Disney. Naturligtvis kommer han därmed att koppla strypgrepp på det han vill berätta och på de karaktärer som han kommer att välja att arbeta med. Förhoppningsvis (förmodligen) kommer hans enorma resumé och hans enkelriktade kraft som producent dessutom att innebära att Lucasfilm-bossen Kathleen Kennedy kommer att ha mycket mindre att säga till om här än som det sett ut de senaste åren. För jag beskyller denna kvinna för flertalet av snedstegen som gjorts inom Disney Star Wars.

Detta är en annons:

Nästan alla, faktiskt. Det var hon som inte tyckte att Luke skulle få återförenas med Han innan han dog i Force Awakens. Det var hon som sade att "kraften är kvinnlig" och SJW-sabbade delar av filmuniversumet och det var hon som tyckte det var viktiga att stoppa in transsexuella figurer i Lucas rymdsåpa än att faktiskt koncentrera sig på att fansen skulle få den där avslutningen som de väntat på i över 40 år nu. Fokus har legat helt fel. Helt, helt fel. Inte för att det inte gått att göra både och, men när hon i helhet gav grönt ljus till Rian Johnsons The Last Jedi-manus så gjorde hon ju i stort det värsta snedsteget som Disney någonsin gjort sett till storymässiga prioriteringar. För den filmen är en enda lång ultraskymf mot originaltrilogin.

Kan Kevin Feige rädda Star Wars?

Jag hoppas att Feige tar avstamp någon annanstans. Flyr allt vad Skywalkers heter och äntligen börjar bygga historier i andra delar av denna enorma galax, som jag tror har så otroligt mycket mer att berätta än samma halvtrötta tjat om samma familj, samma skurk och samma klaustrofobiska syn på ett massivt rymdkrig mellan gott och ont. För hur man än ser på det så har ju Lucasarts extrema fokus på Skywalkers gjort att den där galaxen, långt, långt borta, känts som om den skulle kunna rymmas i ett dricksglas och med Mandalorian som startskott vill jag se mer. Mycket mer. Expandera, expandera, expandera. Jag tror att miljontals fans vill se exakt samma sak. Feige skulle kunna starta sin story på en planet som vi kanske aldrig ens hört talats om eller bara hört nämnas i förbifarten. Annat styre, andra konflikter, karaktärer, skurkar och en mytologi som såklart ska stå med båda fötterna i den som Lucas skrev på 70-talet, men med andra värderingar och manér.

Jag hoppas och tror att Feige, som redan från start innan Iron-Man ägs var färdigklippt hade en grundvision som sträckte sig elva år framåt i tiden och innefattade 20+ filmer, har större planer för sin Star Wars-historia än bara en film. och jag tror att han är den person som kommer att kunna rädda upp det som Disney så skickligt sabbat. Båten är trasig, läcker som ett såll - men Feige har såväl pump som flygvästar och bygger just nu för fullt på en livbåt proppad med karaktär.



Loading next content