Svenska
Gamereactor
artiklar

Härliga Halloween-brädspel

Det är både kallt och, blåsigt samt även skräckens högtid. Vi väljer att stanna inomhus och spela brädspel med Halloween-känsla i goda vänners lag...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det här med spel och höstrusk är ju väldigt kompatibelt och det är få saker för min egen del som slår att svepa in sig i en filt och dricka en kopp gott kaffe samt kanske mumsa på några Tom & Jerry-kex medan det spelas årets Call of Duty, något mustigt rollspel eller ett fiffigt Nintendo-spel. Spelkänslan förhöjs liksom, när det viner runt knutarna i huset och man hör regnet smattra mot rutan och man vet hur oskönt det är att vara utomhus just då.

Men det är inte de enda spelen som vinner på detta. Flera av oss på Gamereactor och kanske jag i synnerhet, älskar att samla vännerna för lite hederligt brädspelande. Det har på något sätt kommit att bli min naturliga ersättning till den lokala multiplayer som idag tyvärr ofta lyser med sin frånvaro i TV-spelen. Dessutom har brädspelen utvecklats på samma sätt som det mesta annat och är idag otroligt sinnrika, för att inte säga direkt geniala, och fjärran den gamla principen att slå en tärning och flytta en pjäs.

Den amerikanska Halloween, som väl får betraktas som originalet idag (ja, jag är väl medveten om att traditionen från början kom från Irland), drar som bekant igång idag, medan vi i Sverige oftast har kommit att fira runt Allhelgonahelgen. Själv kommer jag spendera helgen i goda vänners lag med att spela just brädspel, där vi i synnerhet siktat in oss på sådana med skräcktema.

I denna artikel tänkte jag presentera några av spelen vi tänkt lira under årets Halloween-helg, där alla har betygsatts samt fått genomgångar för att du lätt ska kunna hitta något som passar dig och ditt sällskap nästa gång det vankas brädspel. Mycket nöje!

Detta är en annons:
Härliga Halloween-brädspel

King of Tokyo
På ett sätt är det väl skönt att inte behöva rasera New York för tusende gången, stan har verkligen lidit nog. Jag säger det väl medveten om att det även finns ett King of New York (som dock är sämre), för den som ändå hellre vill rasera den stan. Här ska du hur som helst spela ett slags attack-Yatzy med sex tärningar för att samla ihop de vinstpoäng som behövs för att förstöra Tokyo eller dräpa motståndarna, i ett färgglatt spel med bra Halloween-känsla.

Alla spelar med olika ockulta monster, utomjordingar och robotar för att ta kontrollen över stan och eftersom det är alla mot alla bildas snabbt oheliga allianser som uppmuntrar till fulspel. King of Tokyo är inget djupt spel och tar runt halvtimmen att spela enligt utvecklarna, något jag tycker känns tämligen korrekt. Brasklapp dock för lite halvrisiga översättningar i den svenska utgåvan, något jag tycker är alltför vanligt tyvärr när det kommer till brädspel. Det hade även varit trevligt med mer påkostade pjäser. Du kommer dock i slutändan vara sugen på mer än ett parti, och sammantaget är detta helt klart ett bra alternativ om vissa i sällskapet inte är vana vid moderna brädspel. Pluspoäng också för många fina expansioner - inte minst en med Halloween-tema.
[Betyg 7]

Härliga Halloween-brädspel
Detta är en annons:

Obscurio
Ett vanligt problem när jag och mina vänner samlas för att spela, är att vi ofta blir lite för många. Ett lyxproblem såklart, men då är det skönt att kunna dra fram något av alla dessa spel som stödjer just fler spelare. Ett exempel på ett sådant är nyligen lanserade Obscurio, vilket har luriga trollkarlar och magiska böcker som tema och kan avnjutas av upp till åtta personer. Är det Halloween så är det! Här är kommunikation en nyckel för att lyckas ta er ur ett förtrollat bibliotek, samt att det även bjuds på en viss nivå av paranoia eftersom det alltid finns en förrädare ibland er. Har du någonsin spelat Dixit så kommer du omedelbart känna igen vissa drag i det spelmekaniska, även om det finns fler finesser här såsom att en person agerar spelledare.

Det gäller kort sagt för spelarna att försöka tolka spelledarens ledtrådar om vad ni bör göra härnäst, medan den hemliga förrädaren gör allt för att vilseleda gruppen. Obscurio blir som allra bäst om ni är minst sex personer som spelar så det blir en bra grupp som försöker lösa de gåtor spelledaren bjuder på, samtidigt som de försöker undvika förrädarens fällor. Det fria upplägget gör underverk för sammanhållningen och involverar alla i uppdraget, dessutom är tempot högt och de 40 minuter spelet uppges ta, stämmer ganska bra. Att det dessutom är ett av de snyggaste brädspelen på mycket längre gör ju inte heller saken sämre. Förutsatt att ni är minst sex som spelar, så delar jag ut ett högt betyg.
[Betyg 8]

Härliga Halloween-brädspel

Mysterium
Spöken och Halloween passar ju som handen i handsken, och där kommer Mysterium in i bilden. Ett spel som påminner lite om ovan nämnda Obscurio, och även det bör spelas av lite större grupper, gärna minst fem personer. Här kommunicerar alla spelarna i rollerna som medium med ett spöke, för att med dennes hjälp sedan lösa mordgåtor. Bara det att spöket själv (en annan spelare) inte får kommunicera via annat än kort. När spöket väl gjort det, gäller det för gruppen av medium att försöka tolka vad spöket menar för att få fram mordvapen, mordplats och annat.

Att få gruppen att förstå allting rätt blir snabbt både frustrerande och underhållande, och Mysterium gör underverk för kreativt tänkande. Enligt utvecklarna ska en omgång ta runt 45 minuter, men jag skulle vilja säga att ni får räkna minst en timme för en omgång. Jag och mitt gäng gillade absolut Mysterium, men kände att det är lite mer av ett familjespel. Det är i sig inget negativt om det är vad man letar efter, men är åtminstone bra att känna till.
[Betyg 6]

Härliga Halloween-brädspel

The Werewolves of Miller's Hollow
Har ni stor släktsammankomst eller vill göra något lite annorlunda på festen? Då kan det vara läge att dra fram The Werewolves of Miller's Hollow. Ett väldigt enkelt men genialt kortspel för upp till 18 personer (åtta som lägst, men ni kommer vilja vara fler) som tar runt halvtimmen att spela. Här får du besöka en liten by någonstans i vad som tycks vara inspirerat av Tyska landsbygden efter medeltiden. Här bor bland annat små flickor, jägare, sheriffer, spåmän och... varulvar. Sistnämnda är riktiga rackare, och varje natt (medan alla mänskliga bybor blundar så de inte ser vad varulvarna gör) dräper de en stackars bybo som därmed åker ut ur spelet.

Lyckligtvis är byborna resoluta och varje morgon lynchas en spelare som misstänkts vara varulv efter omröstning. Genom att notera hur alla röstar kan man snart ana vissa mönster och dessutom har vissa bybor specialegenskaper som kan hjälpa till att avslöja vem som är vem. Det börjas snabbt anklagas hejvilt om vem som egentligen är en varulv och det är alltid lika mycket humor när en oskyldig person fått sätta livhanken till. Spelarantalet är The Werewolves of Miller's Hollows största styrka och svaghet. Är ni inte absolut minst tio personer så når det inte full potential, svårare är det inte. Om ni däremot är tillräckligt många, så är detta en höjdare alla kan vara med på.
[Betyg 7]

Härliga Halloween-brädspel

Dead of Winter: A Crossroads Game
Zombieapokalypsen har slagit till och du och en liten grupp människor har barrikaderat er i en håla. Sedan gäller det att tillsammans loota och hålla er vid liv under en skoningslös vinter. Det är lättare sagt än gjort när zombies dräller omkring överallt, och när det hela tiden sker oväntade saker (kan ni verkligen ta emot en till överlevare till gruppen, och har denne verkligen rent mjöl i påsen?). Dessutom... visst sjutton verkar det finnas en förrädare i gruppen och varför beter sig alla så märkligt?

Dead of Winter: A Crossroads Game har ganska många parametrar men är oerhört belönande för den som sätter sig in i det. Alla spelare har egna hemliga mål, gruppen har gemensamma mål och ofta finns mycket riktigt en förrädare som försvårar allt. Eller så gör det inte det. Paranoian sprider sig. Man bör vara fyra-fem personer som spelar detta och ha goda kunskaper i engelska. Dessutom tar ett parti ofta runt 90 minuter, men mycket roligare än såhär kommer du inte ha med ett brädspel på Halloween.
[Betyg 8]



Loading next content