Svenska
Gamereactor
artiklar

Bäst Just Nu: Oktober

Gamereactors samlade redaktion har skrivit lite om hur spelvanorna såg ut under den förra månaden...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Bäst Just Nu: Oktober

Henric Pettersson:
Control
Jag tillhör den förhållandevis lilla skaran här på redaktionen som genuint älskar Alan Wake. Jag kanske till och med är helt ensam om att göra det. När Remedy släppte sina DLC-planer för Control (som inkluderade Alan Wake) blev jag därför såld och har sedan någon vecka tillbaka tillbringat majoriteten av min speltid tillsammans med Control. Det räckte med att bara spela fem minuter och träffa byggnadens städare Jonas Mäki för att jag skulle fastna för det, och sedan dess har jag haft svårt att välja något annat spel att spela. För att skruva upp grafikinställningarna i Control och pressa min speldators prestanda är en urtrevlig upplevelse då detta är ett av de absolut snyggaste spelen som finns att lira idag. Dessutom fattade jag snabbt tycke för striderna i sig som blir mer varierade ju längre in i äventyret man kommer. Berättelsen har däremot inte övertygat mig hittills, men vad gör det när allt annat är precis så läckert som jag hade hoppats på?

Bäst Just Nu: Oktober

Andreas Blom:
Lonely Mountains: Downhill
Även om det bara kom ut häromdagen, så har ensamma berg och pixelperfekta cykelturer varit det jag spenderat mest tid med den här månaden. Ett av höstens, enligt yours truly, hetaste spel har äntligen kommit och det är med glädje jag kastat mig nedför branta backar och sicksack-lagda stigar, i jakt på att ta mig ned för spåret så fort som möjligt. Det är klassisk arkad när den är som allra bäst och påminner i min mening mycket om Trials-spelen, eller möjligen Othello. En handvändning att lära sig, en smärre livstid att bemästra. Det är enkla kontroller men svåra situationer. Försök på försök. Misslyckanden och nederlag. Blod svett och tårar. Men, i slutändan, sannerligen segerns sötma när du äntligen lyckas korsa mållinjen en millisekund innan tiden går ut. Jag ser mig själv pysslandes med detta under en lång tid framöver och något som jag i första taget inte kommer tröttna på. Visst kanske jag stänger av i ren vrede, men om jag känner mig själv rätt så dröjer det inte länge förrän det är uppstartat igen och jag, för okända gången i ordningen, återigen är på jakt efter rekordet. Det är mer eller mindre det jag sysslat med på sistone.

Detta är en annons:
Bäst Just Nu: Oktober

Andre Lamartine:
Mafia 2
Jag fastnade aldrig för det bleka Mafia 3 och struntade därför i att utforska föregångarna, men efter att redaktionen blev så där lyriskt nostalgiska över Mafia 2 inför Missförstådda Spel-artikeln kände jag att det var dags att ta tag i saken, gräva upp spelet på Playstation Now och uppleva vad som ansågs vara en av de mest stämningsfulla spelen genom tiderna. Efter ett tiotal timmar får jag lov att hålla med: Mafia 2 är underbart tajt berättat, dialogen är sylvass och det var oerhört lätt att sugas in i gangstervärldens giriga karriärstege - trots att den artificiella intelligensen kändes ojämn, några sega transportsträckor och några onödigt påskyndade kapitel. Det kändes också lite väl kort, men samtidigt kan jag inte klaga på vad jag annars kände var en minnesvärd upplevelse. Jag saknar redan det snöiga välkomnandet i New York, de klämmiga 50-tals hitsen och Joes konstanta gnällande över att jag körde mot rött ljus, precis efter att ha strimlat irländare med maskingevär.

Bäst Just Nu: Oktober

Petter Hegevall:
Tetris Effect
Jag vet ärligt talat inte riktigt vad som hände. Jag skulle sortera en massa bråte på kontoret, hittade en låda med min PSVR-hjälm i och de 600 000 sladdarna som krävs för att få igång skiten, så jag passade på att koppla in rubbet i samma veva som jag tänkte fösa tillbaka allting i sin rättmätiga originalkartong, och med VR-brillorna på kraniet dundrade jag såklart igång Tetris Effect, igen, vilket fick förödande konsekvenser - igen. Jag hamnade i någon slags olustig trans, igen. Satt och tokdiggade med gubbhuvudet så att nacken sedan dess värker, slarvade bort timme efter timme efter timme vilket gör detta till oktober månads överlägset mest spelade för egen del. Det finns något väldigt magiskt i Tetris Effect, något som jag, förutom snillrikt pusslande och bra musik, inte riktigt kan sätta fingret på - även fast jag borde.

Detta är en annons:
Bäst Just Nu: Oktober

Johan Jolin:
The Legend of Zelda: Link's Awakening
Efter 26 långa år har jag äntligen fått bege mig till Koholint. Jag var alldeles för insatt i Pokémon för att kunna ge någon som helt uppmärksamhet till Links Gameboy-äventyr när det först begav sig. Men nu var det ändå dags och som jag har längtat. Jag har hållit mina fingrar i styr och medvetet avvaktat ett tag för att prioritera mina studier. Efter Kims recension och de unisona hyllningskörerna som fortsatte strömma in kunde jag dock inte kontrollera mitt begär mer. Och glad är jag för det. The Legend of Zelda: Link's Awakenings sagolika design och fantastiska pussel har hållit mig fängslad mer än något annat spel i oktober. Visserligen är jag inte lika lyrisk som Kim var i hans recension men detta står sig ändå som ett av årets bästa spel. Kluriga tempel, förtrollande musik, och ögonbedårande design i överflöd har värmt min själ i takt med att höstkylan börjat svepa in över Stockholm på riktigt. Så tack för detta Nintendo, tack.

Bäst Just Nu: Oktober

Joakim Sjögren:
The Outer Worlds
Skadeglädje är den enda sanna glädjen. Så sa någon vis individ en gång i tiden, och även om jag egentligen vill tro att jag inte tycker om när folk gör bort sig, och inte önskar olycka mot någon (oavsett vad de gjort sig skyldiga till) så är det galet svårt att inte dra på smilbanden när man tänker på hur Bethesda har betett sig den senaste tiden, och framförallt hur spelvärlden numera verkar utfärda sin karma-piskande hämnd mot utgivaren som verkar så obegripligt bortkopplad från sin egna spelarbas. Lanseringen av The Outer Worlds är givetvis körsbäret som pryder toppen på denna rättskippande glassbomb, och medan Todd Howard & Co begär hundratals dollar för prenumerationer som bara förstör mer saker i Fallout 76 än det gör nytta så har Obsidan svarvat fram ett underbart rollspel som både känns mer levande, välbyggt och underhållande än något Bethesda spottat ut sig sedan Fallout New: Vegas (ni vet, spelet som samma Obsidian skapade en gång i tiden). Jag har verkligen njutit i fulla drag av The Outer Worlds sedan det släpptes den 25 oktober, och förutom de underbara karaktärerna och de fantasifyllda miljöerna så är det sannerligen uppfriskande att se en studio som verkar bry sig mer om att leverera en komplett och välsmakande produkt framför att utveckla nya, och snudd på ondskefulla, sätt att krama de allra sista kronorna ur sina mest lojala spelare.

Bäst Just Nu: Oktober

Johan Vahlström:
FIFA 20
Fotboll, den perfekta vintersporten. För andra månaden i rad är det här det mest spelade spelet, mest för att jag inte har haft tid att sätta mig ner och påbörja något som kan ta upp allt för mycket tid. FIFA är därför det perfekta spelet att slå på och bara spela en eller några matcher när tiden finns. All tid spenderas i FUT. Och innan ni börjar skrika på att jag stödjer EA:s fula mikrotransaktioner så kan jag nämna att jag spelar FUT utan att spendera pengar. Svårare? Absolut. Omöjligt? Inte alls. Det har krävts att jag också spenderar en del tid på att köpa och sälja spelare för rätt pris. Köpt lågt, sälj högt och på så sätt ha tillräckligt med budget för att köpa ihop mitt lag. Jag vet att det i november kommer bli ett nytt spel på denna lista för mig, ett spel jag ser mycket fram emot att spela. Vilket det är får du se i nästa del av detta sammanställning.

Bäst Just Nu: Oktober

Kim Orremark:
Destiny 2: Shadowkeep
Japp, det är höst och det innebär sedan fem år tillbaka att det är Destiny-säsong. Jag har spelat senaste expansionen Shadowkeep som ett heltidsjobb under Oktober. Lite mer, till och med. 182 timmar är jag uppe i och det finns fortfarande mer att göra. Där snackar vi innehåll. Shadowkeep revolutionerade inte Destiny på samma sätt som Forsaken gjorde förra året men det känns för första gången som Bungie är inne på en trygg bana där de känner sig bekväma och framförallt självsäkra på framtiden. Hittills har säsongen varit välbalanserad sett till innehåll, Vex Offensive var kul, nya raiden rockade och alla långa uppdrag som behöver göras har känts meningsfulla för det mesta. Jag kommer såklart fortsätta spela Destiny 2 (som jag alltid gör) men efter nästan 200 timmar kommer jag dra ned på tempot. I alla fall lite.

Bäst Just Nu: Oktober

Adam Holmberg:
Pippa Funnell: The Golden Stirrup Challenge
Det var faktiskt Kim och Mäki som tipsade mig om denna bortglömda, 12 år gamla PC-pärla och samma sekund som jag såg de guldförgyllda stigbyglarna tonas fram på skärmen framför mig, var jag stekt. Körd. Förlorad. För evigt förälskad i hur Pippa gränslar den vackra märr som spelet kretsar kring. Jag har under oktober månad levt som Pippa, jag har Pippat runt på stallgården och redogjort för spelvärlden att5 detta kan vara ett av tidernas mest underskattade kombinationer av sportspel och simulator. För hästfysiken är i det närmaste perfekt och känslan av att stryka sin häst över ryggen är sanslöst välskapt rent fysiskt. Responsen är superb och även om grafiken börjar kännas gammal nu är detta ändå snyggt.

Bäst Just Nu: Oktober

André Wigert:
Lonely Mountains: Downhill
Ja det tog ju inte många minuter från spelsläppet innan alla mina förstaplaceringar på topplistorna hade blivit ett minne blott. Tio stycken världsrekord blev sedvanliga standardtider när det reaktionsförmågedopade Twitch-folket började kasta sig ned för de livsfarliga stupen. Men det ändrar inte faktum att Lonely Mountains är ett riktigt kanonspel, lika beroendeframkallande som morgonprillan och så oförskämt snyggt. Ljudet, designen, grafiken storspelar tillsammans och jag hoppas innerligt att de tyska utvecklarherrarna snabbkodar ihop en snöig julbana lagom första december...så det för en gångs skull blir lite bra julstämning i den här regniga och fiskosande håla till stad.

Bäst Just Nu: Oktober

Jonas Mäki:
Borderlands 3
Jag hade räknat med att det skulle bli en hel del Borderlands 3 - och så har det sannerligen blivit. Jag och stora delar av mitt gamla gäng, före detta Gamereactor-skribenter och flera av våra älskade läsare har tillsammans farit runt i Gearbox universum på jakt efter den bästa looten på allt högre svårighetsgrader, medan karaktär efter karaktär levlats upp. Jag spelade de tidigare Borderlands-titlarna sönder och samman (undantaget Pre-Sequel) och tycker den tredje delen lever upp till dem, fullt ut. Och vetskapen om att jag ännu bara hittat en promille av alla tillgängliga puffror får mig att fortsätta, och då hjälper det att miljövariationen aldrig varit bättre, att fordonsfysiken äntligen föll på plats samt att humorn fortfarande är spelvärldens bästa. Underbart är Borderlands 3.



Loading next content