Svenska
artiklar

Redaktionen Resonerar: Disneys Star Wars

Premiären av Rise of Skywalker närmar sig, The Mandalorian har dundrat igång och Jedi: Fallen Order har precis släppts. I denna artikel diskuterar vi hur Star Wars mår idag, just nu

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Du tittar på

Preview 10s
Next 10s
Annonsera

Petter Hegevall:
Jag tror att vi alla är ganska överens (för en enda gångs skull, någonsin) om att Disneys Star Wars kanske inte riktigt levt upp till våra skyhöga förväntningar och även om vi redan diskuterat detta i en tidigare Redaktionen Resonerar tycker jag att det är dags att prata igenom detta, igen, om inte annat så bara för att det gått 18 månader och hänt en hel del här. Solo, The Last Jedi, The Mandalorian, Battlefront II och Jedi: Fallen Order. Hur ser vi på Star Wars just nu, idag? Hur mår Lucas gamla galax egentligen?

Kim Orremark:
Jag ser nog på Disneys Star Wars som något positivt, som helhet i alla fall. The Force Awakens är svinbra, The Mandalorian likaså. Lägg därtill att Fallen Order är det bästa Star Wars-spelet på jag vet inte hur länge så finns det en hel del bra saker att säga. The Last Jedi borde dock raderas ur våra minnen. Helt och hållet.

Redaktionen Resonerar: Disneys Star Wars
The Last Jedi är utan tvekan en av de senaste tio årens mest hatade storfilmer.

Johan Jolin:
Är själv väldigt kluven. Disneys Star Wars-produkter rankar jag såhär: Rouge One är bäst (slutscen som fortfarande får mig att dregla), The Force Awakens är underhållande, Solo var ok, Battlefront II var ett axelryck och The Last Jedi är kräk. Sen ska vi väl inte glömma Star Wars Pinball som var ett förvånansvärt gott tillskott till Star Wars-franchisen! Är därför mest glad att Disney valt att inte pumpa ut Star Wars grejer för att, förhoppningsvis, höja och jämna ut kvalitén framöver.

Henric Pettersson:
Jag vet ärligt talat inte... The Last Jedi har jag försökt att förtränga och det blev inte mycket bättre med Solo som för det mesta var ett enda stort sömnpiller. Bob Iger sa ju själv nyligen att Disney gjort för många Star Wars-filmer på kort tid, och det märks såväl på kvaliteten och intresset hos konsumenterna. Dock ska det sägas att jag hittills är mycket nöjd med The Mandalorian och Jedi: Fallen Order. Tyvärr har jag dock inte ett jättestort sug efter Episode IX på grund av The Last Jedi.

Petter:
Jag vet att jag har tjatat tillräckligt om det spelet, redan. Jag vet! Jag förstår ärligt talat inte vad det är som gör Jedi: Fallen order så bra som du och Kimpa verkar tycka (för att inte tala om Jonas)? Jag tycker Respawn varit rätt lata när de rafsade ihop konceptet som de skulle basera spelet på, och kopierade 70% från Tomb Raider och 30% från Dark Souls, till detta stöpte de spelårets sämst skrivna, larvigast och mest identitetslöse hjälte, en story utan tyngd eller tema, utforskande som blir enformigt efter bara någon timme samt atmosfär som känns sådär Disney Channel-hemsk i sin helhet. Men visst, jag kan såklart hålla med om att det är skoj att det händer saker i Star Wars-världen igen snarare än att gubbtrötte Lucas bara ska sitta och trycka på licenserna till världens mest intressanta rymdsåpopera. Tydligen ska dock Rise of Skywalker vara rena rama katastrofen, det har ni säkert läst? Disney har plockat in George som konsult för att assistera J.J. med slutklippningen då tre olika versioner av filmen testats för diverse fokusgrupper och blivit totalsågade. Nu gräver de enligt Deadline i gamla klippkorgar från The Last Jedi samt Rise of Skywalker innan alla re-shoots för att pussla ihop en annan typ av film. Det luktar fränt, redan nu. Det luktar tågkrasch, tokflopp. Om Disney sabbar den avslutande delen av Skywalker-sagan kommer fansen bojkotta dem riktigt ordentligt framöver, såklart. Då kvittar det hur bra Mandalorian är.

Henric:
Att man lånat konceptet från Tomb Raider och Dark Souls bryr jag mig inte det minsta om. Heck, hur likt var inte Shadow of Mordor Assassin's Creed och Batman: Arkham Asylum? Trots det gillade vi det.

Redaktionen Resonerar: Disneys Star Wars
Rise of Skywalker går upp på bio den 20 december. Hur sugen är du?

Petter:
Givetvis lånas det friskt från olika håll och mången gång blir det bra, men här fungerar det knappt alls enligt mig då utforskandet är genuint urtrist... Men-men, smaken som baken och allt det där.

Jonas Mäki:
Jag känner att det inte finns några alternativ och är glad att det gick som det gick. Innan Disney hände ingenting i den där galaxen långt, långt borta. Inga filmer och inga spel. Även om EA knappast rosat världen med sina Star Wars-spel, så har det ändå varit habil underhållning. Battlefront var underhållande och Jedi: Fallen Order det bästa Star Wars-spelet sedan Republic Commando från 2005. The Last Jedi må vara skräp rakt igenom och handlar alltså på allvar om ett rymdskepp som får soppatorsk i rymd och därför tappar farten. I vakuum med noll gravitation. Rian Johnson borde givetvis aldrig få göra film igen, men The Force Awakens var underhållande, Rogue One suverän och Solo var ren trivsel. Dessutom har Mandalorian börjat väldigt bra samt att Rebels på ett klockrent sätt passade ihop universumet till en helhet. Jag skulle aldrig vilja gå tillbaka till gubben Lucas, och när jag hör att han surar över att Disney gick en annan väg framåt, där han hade velat fortsätta utforska midi-klorider i en eventuell fortsättning, får jag rysningar av illamående och är så tacksam att han lät andra, mer kompetenta händer fortsätta berättelsen.

Petter:
Det ligger såklart mycket i det, Jonas. Man får inte glömma att Lucas prequel-filmer i stort är mycket sämre än allt vad Force Awakens och Rogue One heter. Enligt mig, i alla fall.

André Lamartine:
Solo var mysigt och jag håller fortfarande The Force Awakens som en genuint känslosam Star Wars-upplevelse, men det är värt att nämna igen: Disney har enbart bevisat att Star Wars-universumet egentligen inte har så mycket mer att säga. Ingenting nytt. Galaxen är inte så komplext, spännande och mystiskt som det hade kunnat vara. Jag är rädd att The Rise of Skywalker kommer att vara mer av samma visa: återskapade scener och samma konflikter från originalfilmerna. Nostalgin som gisslan, i princip. Det är svårt att titta på originaltrilogin igen med vetskapen om att ingenting förändras i slutändan. I Disney-imperiet måste precis allt ompaketeras. Star Wars-pappan Lucas visade sig såklart vara en hopplös vårdnadshavare i längden, också. Han fingrade ständigt originalfilmerna med usla tillägg och visade med sina prequels att han aldrig förstod sitt eget filmuniversum. Jag tror inte heller att jag hade önskat se det där mikrouniversumet som han har önskat göra så länge, det hade varit förfärligt. Jag förstår dock att han ville ta berättelsen i nya riktningar, innovera galaxsagan lite. Det kan jag verkligen förstå.

Redaktionen Resonerar: Disneys Star Wars
Force Awakens var en bra film enligt oss på Gamereactor, även om den på det stora hela bara var en upprepning av A New Hope.

Jonas:
Jag är ändå sugen på Rise of Skywalker. Folk gnölar om fanservice, men det är ju Skywalker-sagan som ska knytas ihop, och då verkar det ju faktiskt inte helt orimligt att bekanta ansikten återvänder. Abrams gör dessutom episka scener och man kan absolut ha synpunkter på The Force Awakens, men den åker fortfarande cirklar kring Phantom Menace och Attack of the Clones. Det kommer bli fenomenalt trevligt att bänka sig i biomörket i Östersunds alltjämt redigt pissiga biograf och njuta av att en sista gång få se galaxens mest dysfunktionella familj få ett förhoppningsvis hyggligt avslut. Detta försvåras givetvis av klåpar-Johnson föregångare, och det är svårt att ta sig förbi hur katastrofal den är både som Star Wars-inslag och som film överhuvudet, men jag har förtroende ändå.

Petter:
Du har inte läst om alla problem det rapporteras om? Det finns gott om källor som menar att Disney (som sagt) har vildsint panik just nu då de testat tre olika versioner av filmen för fokusgrupper som hatat alla tre. Lucas har (som sagt) plockats in för att försöka rädda filmen tillsammans med J.J och Kennedy ska tydligen ha tagit ett stort steg tillbaka för att undvika risken för att det blir för många viljor och det är tydligen ett race nu, för att försöka lappa ihop filmen. Nu kan ju detta bara vara skitprat från surmulna fans och det fanns ju gott om snack om massor av problem i slutfasen av produktionen av Rogue One, men visst måste vi väl ändå vara skeptiska i detta skedet, inte minst med tanke på att Rian sabbade så mycket som J.J hade försökt bygga upp?

Adam Holmberg:
Jag har inga direkta förväntningar på Rise of Skywalker eller Disneys hantering av varumärket för tillfället. George Lucas var knappast dålig på att dra in kosing och sälja leksaker men Star Wars har aldrig känts så mycket som en produkt som nu. Det är filmer som skapas för att skapa produkter och inte för att en filmskapare hade en idé eller vision. Detta är väl vad som får Jedi: Fallen Order att sticka ut för mig, för det är det enda spelet på länge som har lite drivkraft och passion. Storyn är ganska förutsägbar men det är en bunt med idéer från utvecklare som man märker älskar Star Wars och all lore kring varumärket. Detta är vad Star Wars borde ha mer av, speciellt på spelfronten. Jag har fortfarande noll förtroende för att EA ska ta vara på sin exklusivitet och faktumet att det gått så länge innan vi fick ett vettigt spel med en behaglig kampanj är rent utsagt löjligt. Jag har alltid varit ett stort fan av Star Wars men riktningen för varumärket har gjort mig mindre och mindre tänd på allt som har med serien att göra. Det krävs mycket mer än bara ett bra spel från Respawn eller en potentiellt bra serie på en tjänst ej lanserad i Sverige innan jag ska känna ren entusiasm som jag gjorde förr.

Redaktionen Resonerar: Disneys Star Wars
Disney Plus-serien The Mandalorian har börjat oförskämt bra.

Petter:
När det gäller EA:s del i nutida Star Wars har de ju missta bollen gång på gång på gång, enligt mig. Att inte utveckla ett Mandalorian-spel för att sen släppa det i samband med releasen av The Mandalorian, är snudd-på groteskt korkat, i min värld. För det är ju det, exakt precis just det, som fansen vill ha. Star Wars 1313, fast i ny grafisk skrud. Resa runt i galaxen och jaga skurkar i rollen som prisjägarnas prisjägare. För mig känns det lika självklart som beslut som att jag hade beställt ett Need for Speed: Underground 3 i samma sekund som jag klev upp om morgonen, om jag vore EA-boss. Det är ju detta fansen vill ha, varför då inte ge dem det? Gällande Rise of Skywalker tror jag att det absolut kan bli spiken i kistan. Jag tror att den filmen kommer att bli ett virrvarr av usla idéer och försök att reparera Rians haveri, som inte kommer att fungera.

André Lamartine:
Det tror jag också. Hade Palpatine återintroducerats i Last Jedi hade jag nog varit lite mer nyfiken, men det är så uppenbart att ingen brydde sig om att skapa något sammanhängande från början. Kasta in kejsaren igen, Johnson tog ju redan kål på Snoke. Whatever. Medan jag inte helt köper alla rykten om katastrofala testvisningar har det hela ändå känts väldigt desperat. När J.J förklarade sin "fuck it"-attityd under en intervju blev jag snabbt nervös, då han lär slänga in precis vilken skit som helst för att göra filmen så episk som möjligt. Lite som katastrofala Star Trek: Into Darkness - kasta in allt som fans känner till, fast betydligt mer korkat och ogenomtänkt. C3PO-scenen från den senaste TV-spoten tycker jag säger det mesta. "Jag vill ta mig en sista titt på mina vänner" säger han innan han går igenom någon slags omprogrammering, men det känns verkligen inte så. Vadå, vänskapen med Poe, Rey och Finn? Vilken vänskap?

Jonas:
Detta är väl även min största farhåga, skulle jag säga, men väljer ändå att tro att Abrams kommer få ihop det på ett bra sätt. Dessutom behöver inte alla trådar knytas ihop, vilket underlättar. Om tio år startar säkert en ny serie filmer där vi får se Rey i full färd med att bygga upp Jedi-ordern igen.

Petter:
Mjo, håller med om Abrams inställning just nu, den gör väl kanske inte att jag väljer att tro på alla rykten om vilket haveri produktionen är, inte helt och hållet i alla fall, men säger ändå mig att det ligger något i en del av det där tjatet - och det kan såklart aldrig någonsin vara bra det. När rebellerna rider på shire-hästar i trailer två får jag ärligt talat rätt ont i magen. Vad tycker vi om The Mandalorian såhär långt då? Vilka har sett det och hur bra känns det?

Andreas Blom:
Jag är inte intresserad av Star Wars. Men det säger vi inte högt.

Mikael Sundberg:
Jag vill bara kliva in och påpeka att The Last Jedi blir bättre ju fler som gnäller på den. Visst finns det saklig kritik, men så mycket är bara fånigt. Sluta krama era slitna Kenner-figurer av Luke och Han Solo från 1983 och acceptera att allt inte blir som ni hade föreställt er i era barnhuvuden ungefär då. Däremot tycker jag att Rogue One var hundra procent meningslös eftersom det viktigaste, karaktärerna, blev helt bortkastat, och inhoppen på slutet med Vader och Leia var bara pinsam fan service. Solo var ännu värre på den fronten, men där fanns det i alla fall någon sorts roliga sidofigurer bland alla "nu förklarar vi var den här detaljen i Solos liv kommer ifrån". Och The Force Awakens var en utmärkt film. Problemet med att ge fansen vad de vill ha är för övrigt ofta att fansen är fullständigt från vettet.

Petter:
Fast inleder man en Star Wars-film med ett mamma-skämt och strukturerar storyn kring soppatorsk i rymden, så kommer ju gnället med posten.

Redaktionen Resonerar: Disneys Star Wars
Rogue One: A Star Wars Story står sig som Disneys bästa Star Wars-rulle, såhär långt.

Jonas:
Exakt. Nu tror jag att cirka 0% av kritiken bottnar i att saker inte blev som man tänkt sig. Det var kort och gott en film som inleddes med "din mamma"-skämt, byggde på idén att få slut på soppa i rymden, hade fler deus ex machina-moment än Jumanji samt hade två nyckelscener som byggde på att undanhålla information för personerna i filmen (Holdo berättade inte för Poe att det fanns en plan och lät honom hellre göra myteri, och Luke talade inte om varför han gick ut och drog på sig elden) bara för att bygga spänning för biopubliken. Man kan älska den ändå, men just detta är ju inte åsikter.

Adam:
Nu tycker jag personligen att The Last Jedi var ganska medioker överlag, men om man ska ha kritik kring vad storyn är strukturerad kring så är ju inte Empire Strikes Back heller en höjdare. The Last Jedi försöker till viss del att emulera samma nederlag och hopp som den filmen, om än på ett väldigt tvivelaktigt vis. För mig så har jag de senaste åren blivit extremt avtänd på Star Wars för det mesta. Filmerna är antingen bara till för att locka fans som tycker om att se sina leksaker dansa på skärmen med referenser (Solo, Rogue One, Awakens) eller föraktar sitt arv (The Last Jedi) med märklig metakritik. Jag vill bara ha genuint bra filmer som står eller faller på sina egna ben där jag inte behöver känna att det är en franchise. Som Star Wars: Knights of the Old Republic. Visst, det är fortfarande Star Wars men det är fortfarande en egen story med egna karaktärer årtusenden bort från alla Skywalkers, Yodas eller dylikt.

Petter:
Enligt mig den bästa filmen, av alla. Ett tidlöst, odödligt mästerverk.

Jonas:
Möjligen en tråkig åsikt, men jag håller med.

Adam:
Det är även min favorit, men att bubbla ner filmen till det mest rudimentära av handlingar talar inte väl om den filmen heller. Skillnaden är presentationen före vad som "faktiskt" händer i filmen.

Petter:
Absolut, men den är ju ändå flera hundra gånger bättre än allt vad The Last Jedi heter...

Du tittar på

Preview 10s
Next 10s
Annonsera

Vad tycker du om Disneys Star Wars och vad tror du om kommande Rise of Skywalker?Loading next content


Cookie

Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy