Svenska
Gamereactor
artiklar

Decenniets 30 bästa spel (1)

Dags för oss här på Gamereactor att utse det vi anser varit de senaste tio årens 30 bästa spel. Här kommer den första av tre artiklar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Här hittar du del två av denna lista

Decenniets 30 bästa spel (1)

(30) Ni No Kuni: Wrath of the White Witch
Det var sannerligen inte svårt att förälska sig i Ni No Kuni: Wrath of the Witch efter att lovorden från öst nådde våra nyfikna öron under 2011. Det talades om ett klassiskt japanskt rollspel med rötter i såväl Tales-serien som Pokémon-ditot, och om inte detta var nog för att få vår iver att växa bortom rimliga gränser så fanns såklart den magiska grafikstilen (ni vet, den som självaste Studio Ghibli hjälpte till med) för att få våra fingrar att börja klia likt pulserande myggbett. Det skulle visserligen dröja hela 15 månader innan äventyret nådde oss här i väst, och även om denna väntan emellanåt var snudd på olidligt så skulle dock slutprodukten visa sig stämma överens med våra extremt höga förväntningar. För sällan har ett rollspel känt så fräscht och familjärt på samma gång, och de varma känslorna som strålande från den färggranna spelvärlden, de älskvärda karaktärerna och den gripande historien om Oliver lever ännu kvar i våra bultande spelhjärtan. Ni No Kuni är, såhär sju långa år senare, inte bara ett av decenniets bästa rollspel, det är även ett av årtiondes bästa spel - oavsett genre.

Decenniets 30 bästa spel (1)
Detta är en annons:

(29) The Stanley Parable
Livet är enkelt så länge du gör som du blir tillsagd. Detta vet alla som spelat igenom The Stanley Parable. Följ bara order och du får ditt lyckliga slut, och du behöver inte ens anstränga dig nämnvärt för att komma dit. Men vad händer om man vill ha något mer? Vad händer om man ställer frågor och går emot strömmen? Detta undrade utvecklaren Davey Wreden när han under 2011 svarvade fram en modd till populära Half- Life 2. Modden i fråga skulle sedan vidareutvecklades till sitt eget äventyr, och än dag kan vi komma på oss själva med att tänka tillbaka på det djupare innebörderna som vi upptäckte med sin start i kontor 427. The Stanley Parable var nämligen på många sätt inte bara en inblick i hur TV-spel, berättande och underhållning fungerar när produkt och användare svetsas samman, utan det var även en psykologisk spegel riktad mot det mänskliga väsendet och våra egna vilsna själar i jakt på en större mening. För livet är som sagt enkelt när man gör som man blir tillsagd. Men vem har sagt att livet ska vara enkelt?

Decenniets 30 bästa spel (1)

(28) Stardew Valley
"En sista dag" är ett mantra vi, i ohälsosamt hög utsträckning, repeterat in på morgonkvistarna. Mer än många andra titlar detta decennium har Stardew Valley fått oss kasta undan våra ansvarsplikter för att klämma in en extra speldag. Otaliga timmar har dedikerats för att skapa den bästa farmen, utforska grottor, främja relationer och njuta av livet på bygden. Vare sig det är djuren samt växterna som behöver omhändertas, eller om vi jagar såväl skatter som fossiler i grottor görs det med glädje och en upptäckarlust som aldrig tar slut. Och allt krediteras en enskild individ, Eric Barone. På egna hand påbörjade han sitt hjärteprojekt och utan tidigare arbetserfarenhet gjorde han rubbet; han utvecklade spelet, designade världen, komponerade musiken, och skrev dialogerna. Efter mycket möda och stort besvär vart han fyra år senare klar. Resultatet? En bedårande simulator som inte endast var ett av 2016 års bästa spel, men även ett av årtiondes mest minnesvärda upplevelser. Livet i Stardew är lika behagligt som det är beroendeframkallande och det går inte att överskatta Erics bedrift. 2010-talets minsta spelutvecklingslag lyckades skapa en spelupplevelse med ett gigantiskt hjärta. Stardew Valley förtjänar all ros i världen och således även en ärofylld plats på listan över årtiondets bästa spel.

Decenniets 30 bästa spel (1)
Detta är en annons:

(27) The Elder Scrolls: Skyrim
Egentligen borde det inte vara svårt att överträffa Bethesda och deras Elder Scrolls-serie. Gör bara en gigantisk fantasyvärld, fyll den med tusentals fiender och andra karaktärer, skapa hundratals platser att utforska, och ge sedan spelaren helt fria tyglar att göra precis vad de vill. Uppenbarligen har ingen lyckats, för Skyrim var och förblev årtiondets mäktigaste rollspel. Delvis beror det på att både Bethesda och spelarna själva har sett till att hela tiden hålla det fräscht, med massvis av moddar som bygger om spelet från grunden, och nya versioner för att kunna spela det precis som man vill: med tokrealistiska texturer och effekter som får en monster-PC att vika sig, i bärbart format på Switch, och till och med i fullständig VR med svärdet i ena handen och en eldboll i den andra. Vi har spelat i hundratals timmar och har sedan länge insett att det enda spelet som kan stjäla kronan från The Elder Scrolls 5 är The Elder Scrolls VI.

Decenniets 30 bästa spel (1)

(26) Papers, Please
För inte särskilt länge sedan så släppte vi en ny del av vår artikelserie ''Redaktionen resonerar'' och ett spel som vi då inte nämnde, men som ändå är högst relevant, är just Papers, Please. Konceptet var enkelt. För egentligen handlar allt bara om att jobba som passkontrollant i kommuniststaten Arstotzka och granska immigranter som vill komma in. Upplägget var simpelt och det visade sig räcka för en hel spelvärld då spelare över hela världen kallade det för ett av årets absolut bästa spel. Trots spelets mycket mörka tema fanns uppfriskande inslag av humor och intressanta tvister som ständigt motiverade oss att fortsätta vårt jobb, även om det gick åt pipan och huvudkaraktärens familj blev lidande. Papers, Please är ett klockrent spel att återvända till emellanåt för att testa våra kunskaper i att granska immigranters syften att komma hit, om de talar sanning eller om du har de papper som behövs för att välkomnas eller ej. Har du inte lirat Papers, Please ännu så har du mycket gott att se fram emot.

Decenniets 30 bästa spel (1)

(25) The Walking Dead: Season One
Det var bara en tidsfråga innan Robert Kirkmans hyllade zombietidning The Walking Dead skulle adapteras på flera sätt än som TV-serie. Och inte var det väl någon som då trodde att Telltales berättelse skulle bli en så fantastiskt välskriven och emotionellt instabil berättelse som det faktiskt blev. Det såg de facto ganska stelt och trist ut på förhand men redan under de första minuterna där vi får bekanta oss med Lee som är på väg in i finkan började oron tyna bort. För att låta spelaren utforma berättelsen på sitt eget vis var något som vid denna tid var relativt unikt, och det visade sig bli Telltales drivkraft som de sedan spann vidare på och skapade flera spel, byggda på samma koncept. Varje episod innehöll tuffa val och det dröjde inte länge förrän man som spelare själv såg sig som en fadersgestalt för Clementine. Vi gjorde allt för att beskydda henne och på så vis skapades en stark relation till henne som vid första säsongens slut framkallade tårar hos oss alla. Det finns nämligen inte något annat spel som tvingats våra tårkanaler att arbeta på högvarv som The Walking Dead: Season One gjorde och vi kommer aldrig glömma det.

Decenniets 30 bästa spel (1)

(24) Undertale
Kanske var det den retrocharmiga grafiken, den magiska chipmusiken eller hur äventyret formades efter våra handlingar - men vi föll pladask för Undertale i samma sekund som vi ramlade ner i underjorden. Där bjöd Toby Fox på ett äventyr olikt något annat vi spelat tidigare med varierat gameplay, fenomenala strider och upplägg som manade till eftertanke. Inte sedan den klassiska Mother-serien har vi varit lika uppslukade av ett spel i denna kategori och att Fox försenade spelet i åratal för att få det precis dit han ville, borde klassas som en kulturgärning värdig ett Nobelpris.

Decenniets 30 bästa spel (1)

(23) Uncharted 4: A Thief's End
Vi var flera som kände oss färdiga med Nathan Drakes eskapader efter det tredje spelet och på förhand såg fyran ut att bjuda på i princip samma resa en gång till. VIlket det också gjorde, men samtidigt visade Naugthy Dog också vad de lärt sig med spelserien och med The Last of Us. Uncharted 4 är välberättad, storslaget och spektakulärt på alla punkter, samtidigt är det också personligt, långsamt och känslofyllt. Dumstruten Drake kändes för första gången som en riktig människa, med saker att förlora och egna motiv. Uncharted 4 är det bästa spelet i serien och ett av generationens bästa spel.

Decenniets 30 bästa spel (1)

(22) Doom
Sida vid sida med Zelda, Halo och Mario finns det få serier som fått en sådan kultstatus som Id Softwares odödliga slaktfest Doom. Sedan starten 93 har det bearbetats mer kött än vad en 1800-tals kökskvarn gjorde under julbaket och med den senaste iterationen, enkelt kallad Doom, blev vi ännu en gång blåsta av stolen. Trots att embargot höll in i det sista (en i branschen extremt röd flagga), var det vi fick inget annat än en klassisk, bedårande brutal, dödsdans med demonerna. Vi snackade reflexer snabbare än snabbast, stenhård musik och futuristiska hagelskott intimt nära den uppslitna insidan av demonplyten. Att, i den tidstypiska dressen, springa runt som Doom Guy och måla interiörerna röda med inälvsslafs, var något som fick oss att inse att Doom som serie är tillbaka för att stanna, men tilldela det en plats över

Decenniets 30 bästa spel (1)

(21) Forza Motorsport 4
Turn 10 har, som vi alla såklart vet, spottat ur sig inte mindre än sju spel i denna serie och inget av dem har varit något annat än bra. Bra racing. Högkvalitativ, proppad med innehåll och inställningsmöjligheter, men inget spel i denna ljuvliga följetong har ens varit nära på lika bra som Forza Motorsport 4, som än idag står sig som en av tidernas bästa racingsimulatorer, inte minst till konsol. Turn 10 arbetade på den tiden tätt med Pirelli som bidrog till att däckfysiken i det här spelet var före sin tid, även om gott om Iracing-fanatiker vägrade gå med på att kalla Forza 4 för en regelrätt simulator (eftersom det gick trimma bilarna), men vi som spelade det tillsammans med en kvalitetsratt och verkligen investerade gott om tid i spelet, vet bättre.

Här hittar du del två av denna lista



Loading next content