Svenska
Gamereactor
artiklar

De viktigaste spelhändelserna 2019

Ett spelår är över och Jonas Mäki har tagit en titt i backspegeln för att avgöra vilka nyheter som egentligen var årets största och viktigaste...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Nästa riktiga Pokémon-spel blev äntligen utannonserat
Fansen var inte nöjda med Let's Go-serien som kom sent 2018, utan ville få se det första riktiga Pokémon-spelet till en stationär (nåja) konsol. Och tidigt förra året blev det äntligen dags då Pokémon Sword/Shield utannonserades. Och fansen var mestadels nöjda, tills det avslöjades att inte alla monster fick vara med, även om de flesta senare ändå tycktes gilla äventyret sedan det faktiskt släppts eftersom det var så förbaskat bra.

Bioware efter Anthem-floppen: Oroa er inte för oss
Med Anthem gav sig Bioware plötsligt ut på live service-jaktmarkerna, men det gick ärligt talat sådär. Anthem fick ljumma betyg och den tidigare så älskade studion hade därmed levererat två floppar i rad (för på annat sätt kan vi inte beskriva Mass Effect: Andromeda). Det gick så långt att det spekulerades i den anrika utvecklarens framtid, och ännu lär inte sista ordet vara sagt här.

De viktigaste spelhändelserna 2019
Det ville sig inte för Anthem som varken gladde gamla Bioware-fans, eller för den heller lockade några nya.

Google utannonserar sin speltjänst Stadia
En av de första riktigt stora nyheterna under 2019 var att Google under GDC hade en stor presskonferens där de skulle utannonsera sin spelsatsning. Den visade sig heta Stadia, sakna hårdvara och helt baseras på streaming. Nu verkar lanseringen ha gått klart sämre än beräknat, men Google ger inte upp och fler utmanare är på gång. Streamade spel är här för att stanna och även om det funnits lösningar för detta tidigare, var detta det definitiva genombrottet för tekniken.

Detta är en annons:

Sony avslöjar första informationen om Playstation 5
Det var så okonventionellt det kunde bli. Hittills har alltid ny hårdvara utannonserats efter massor av rykten, på stora och påkostade tillställningar. Sony valde dock en annan väg och lät helt o-ceremoniellt utannonsera sin nästa Playstation i Wired. Det bjöds på både information om CPU och GPU, samt även stöd för bättre ljud och en inbyggd SSD. Här började nästa generation på allvar.

De viktigaste spelhändelserna 2019
Utvecklings-kitet för Playstation 5 ser sannolikt inte ut som den kommande konsolen, vilken släpps senare i år.

Bungie och Activision bryter avtalet och skiljs åt
Det var en världsnyhet när Bungie lämnade Microsoft för att stå på egna ben. Kort därefter meddelades att de nu skulle jobba med Activision istället på en helt ny spelserie, som Activision-bossen Bobby Kotick menade skulle bli större än Grand Theft Auto. Vad man än tycker om Destiny, så kan man väl lugnt konstatera att det inte nådde i närheten av den populariteten och det där riktiga lyftet kom aldrig. Därför skiljdes även Activision och Bungie åt, och hur det blir i framtiden för studion som en gång gav världen Halo - återstår att se.

Stora samarbeten mellan Microsoft och Nintendo
Exakt vad som hände, vet vi inte, men plötsligt fick Microsoft och Nintendo för sig att de skulle samarbeta. Minecraft hade tidigare fått Mario-tillägg, men plötsligt kom både Cuphead och Ori and the Blind Forest till Switch samt att Banjo Kazooie gästspelade i Super Smash Bros Ultimate - medan det i en Nintendo Direct uppmanades till att spela Xbox. Spelvärlden blev med ens lite snällare.

Detta är en annons:
De viktigaste spelhändelserna 2019
En man som blev världskändis efter att Blizzard agerat omotiverat hårt, något de senare bad om ursäkt för.

Rejäl kontrovers kring Blizzards avstängning av Blitzchung
Trots att det funnits politiska uttalanden tidigare från professionella spelare av Blizzards titlar, så har sistnämnda inte brytt sig. Men när asiatiska Hearthstone-proffset Blitzchung plötsligt uttalade sitt stöd för Hong Kong-demonstrationerna regelverk, såg Blizzard plötsligt rött. De hänvisade till sitt eget regelverk, och drämde till med stenhårda straff. Att andra, västerländska Hearthstone-spelare senare gjorde samma sak brydde de sig inte heller om. Att Kina satt pressen på Blizzard verkade uppenbart, och sistnämnda ville gärna fortsätta sälja sina spel där och dansade därför snällt efter diktaturens pipa. Det fick inte bara spelvärlden att sparka bakut - utan även Blizzards egna anställda protesterade högljutt och tvingade sedan Blizzard att krypa till korset och ändra straffen.

Marvel's Avengers utannonserat under E3 2019
Det var under E3 i år som 2019 års kanske största antiklimax visades upp då Square Enix utannonserade Marvel's Avengers. Superhjältegänget såg ut som en samling billiga kopior och vad det egentligen gick ut på var det ingen som förstod. Under resten av året har utvecklarna därför mestadels fått försöka förklara vad vi kan vänta oss. Det är dock otroligt mycket pengar investerat och ett starkt varumärke, och att det var ett av årets stora spelhändelser, råder det trots allt ingen tvekan om.

De viktigaste spelhändelserna 2019
Räkna med mycket mer Ratchet nu när skaparna - Insomniac Games - är en Sony-ägd studio.

Sony köper upp Insomniac Games
Microsoft har fått mycket uppmärksamhet för sina kraftiga utökningar av Xbox Game Studios senaste åren. Men under 2019 var det Sony som gjorde det mest spektakulära uppköpet då de helt enkelt tog över Insomniac Games - skapare av bland annat Ratchet-serien och Spider-Man. Uppföljare i båda dessa serier lär vara på väg, och den som hoppas på mer Sunset Overdrive, bör förmodligen snegla på en Playstation 5.

Stora omstruktureringar hos Sonys Playstation-team
Under hela 2019 har det varit tämligen skakigt hos Sonys Playstation-division med stora omstruktureringar och tungviktare som kommit och gått. Bland annat har Kaz Hiriai pensionerat sig, Jim Ryan tagit över som chef för Sony Interactive Entertainment, Sony Interactive Entertainment Worldwide Studios-bossen Shawn Layden har helt lämnat företaget, Sony Interactive Entertainment corporate director Atsushi Morita har gått i pension, Gio Corsi (head of global second-party games) har lämnat Sony, Shuhei Yoshida ersätts av Hermen Hulst som Playstations Worldwide Studios-chef samt att det varit stora uppsägningar hos Sony Interactive Entertainment Europe. Det är därmed en till nästan uppseendeväckande stora delar ny Playstation-division som ska leda konsolen in i nästa generation.

De viktigaste spelhändelserna 2019
Reggie Fils-Aime pensionerade sig från spelvärlden för att få hänga mer med sin familj.

Reggie Fils-Aime lämnar Nintendo, Bowser tar över
Säg konsolkrig och många minns säkert de hätska diskussionerna på skolgårdar kring Mega Drive och Super Nintendo. Men även förrförra generationen, då Playstation 3, Wii och Xbox 360 regerade - hade sin beskärda de av konsolkrigande. Det berodde till framför allt på de kontroversiella ledarna Ken Kutaragi (Playstation) och Peter Moore (Xbox), men även på den älskvärde mannen vi lärde känna via citatet "I'm about kickin' ass, I'm about takin' names, and we're about makin' games". Fils-Aime klättrade inom Nintendo och stannade hos företaget i 16 år samt blev chef för Nintendo of America. Idag är han en självklar del av spelvärlden och vi kommer sakna honom rejält.

Xbox One S utan skivläsare utannonserad
Egentligen är det en petitess som inte påverkat försäljningen i någon större omfattning. Men det är inte därför jag valt att ta med den här, utan för att den rapporteras ha sålt bättre än väntat och är den första stationära konsolen av kommersiellt gångbart snitt som inte har skivläsare. Det är intressant för fler än Microsoft, och både Nintendo och Sony följer sannolikt utvecklingen med spänning. Det är ett väldigt stort kliv mot en spelvärld där fysiska spel blir allt mer ovanligt.

De viktigaste spelhändelserna 2019
Diablo IV och Overwatch 2 utannonserades på 2019 års Blizzcon. Sannolikt tidigare än Blizzard tänkt sig, men det var viktigt att återigen göra något för fansen.

Diablo IV äntligen utannonserat
Sannolikt skedde det alldeles för tidigt för att försöka blidka de upprörda känslorna efter Blizzards alla felsteg med både det mobila Diablo, diverse uttalanden och hela ovan nämnda historia med Blitzchung. Hur som helst är nu Diablo IV utannonserat och det kommer fortsätta vara en av de stora nyheterna ända fram tills det släpps.

Shenmue III släpptes och var dessutom bra
Det är nu över en månad gammalt men fortfarande lika overkligt. Shenmue III har släppts och är en underhållande fortsättning på den klassiska sagan. Mer behöver egentligen inte sägas. Detta är årets näst mest otippade händelse, där endast nästa punkt kan konkurrera.

De viktigaste spelhändelserna 2019
En av årets sista stora bomber var att Microsoft utannonserade Xbox Series X.

Valve utannonserar virtual reality-spelet Half-Life: Alyx
En hel spelvärld höll på fullaste allvar på att tuppa av. Utan någon egentlig förvarning utannonserade Valve ett nytt Half-life-spel. Den här gången ska vi få äventyra med Alyx i en virtual reality-värld och det råder ingen som helst tvekan om att detta har potentialen att bli en knuff virtual reality så väl behöver.

Nya Xbox heter Xbox Series X
Visst, redan förra året sade Microsoft att de filade på fler Xbox-konsoler, men det var Sony som började med att konkret avslöja detaljer om sin nästkommande konsol. Med mindre än en månad kvar av 2019 drämde dock Microsoft till med att inte bara avslöja namn och information om nästa Xbox, utan även dess handkontroll och en hel del om kommande funktionalitet.

Vilka spelhändelser tyckte du var viktigast förra året?



Loading next content