Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets bärbara spel 2019

Så har det äntligen blivit dags för oss på Gamereactor-redaktrionen att kora det vi anser vara fjolårets fem bästa bärbara spel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Årets bärbara spel 2019

(05) Luigi's Mansion 3
Nintendo brukar ibland få kritik för att mjölka ur spelserier som återkommer varje generation i minst en upplaga. Men så har vi Luigi's Mansion som sedan debuten till Gamecube år 2001, bara fått totalt två uppföljare. Och det är på tok för lite. För serien har likt ett fint vin blivit bättre och bättre, och i den senaste delen hade Nintendo och utvecklaren Next Level Games träffat helt rätt. Ljuvligt fege Luigi led sig igenom det underbara äventyret som hela tiden överraskade med smarta utmaningar, underhållande bossfighter, ljuvlig design och toppade allt med möjligheten till co-op. Luigi's Mansion 3 var en höjdartitel som bar alla de signum vi vant oss vid från riktigt bra Nintendo-spel, och nu hoppas vi bara att vi slipper vänta närmare ett decennium på nästa äventyr.

Årets bärbara spel 2019

(04) Pokémon Sword/Shield
Vi vet, vi har också hört somligas klagomål på att det saknas fickmonster, men ärligt talat känns det som själva definitionen av ett i-landsproblem. Vi har inte brytt oss om dessa petitesser, utan istället roat oss med det som den brittiskt inspirerade Galar-regionen hade att erbjuda... Och det var milt sagt en hel del. Snart två månader har gått sedan spelet släpptes och varje morgonmöte på redaktionen startar fortfarande med att somliga redaktionsmedlemmar (som envisas med att kallas sig "tränare") går igenom vilka fickmonster de fångat eller avlat sedan gårdagen. Och det är ju inte så konstigt med tanke på vilket kalasäventyr detta faktiskt var. Det var ju precis såhär vi en gång i tiden drömde att ett Pokémon-rollspel till konsol skulle bli, och nu är det alltså äntligen här.

Detta är en annons:
Årets bärbara spel 2019

(03) Call of Duty: Mobile
Vi medger att förväntningarna var låga. I bästa fall trodde vi på ett okej actionspel fullsmockat med de vidrigaste mikrotransaktioner man kan tänka sig, i sämsta fall ett knappt spelbart actionspel - men med samma vidriga mikrotransaktioner. Lyckligtvis hade Activision ribban lagd högre än så. Mycket, mycket högre. Tillsammans med kinesiska Tencent levererade de nämligen ett fullkomligt makabert välgjort actionspel, vilket hade hela den ljuvliga Call of Duty-känslan intakt, komplett med ett smart nyttjande av de möjligheter smartphones ger. Det är ju en redigt trött klyscha att tala om att ha storspel med extra allt i fickan, men med Call of Duty: Mobile var det faktiskt precis vad vi fick och en tredjeplats på bästa bärbara är ett faktum.

Årets bärbara spel 2019

(02) Fire Emblem: Three Houses
Detta spel var snubblande nära att komma etta på listan (och slog ju faktiskt The Legend of Zelda: Link's Awakening i vår artikel om årets bästa spel). Men faktum är att Fire Emblem: Three Houses, i all sin otroliga briljans, har så otroligt liten text i bärbart skick att vi valt att kasta om spelen på denna lista. Så nära låg det och Zelda varandra. För detta är fortfarande det bättre spelet egentligen, men bara om du spelar stationärt. Det räcker dock ändå till en stabil andraplats som årets bästa bärbara och vi kan inte nog rekommendera att du tar chansen att uppleva livets hårda skola på just en skola i Intelligent Systems senaste äventyr.

Detta är en annons:
Årets bärbara spel 2019

(01) The Legend of Zelda: Link's Awakening
Nintendo brukar göra saker mer grundligt än de flesta andra, och det gäller självklart även remakes. Vi har sett det förr från dem, och i The Legend of Zelda: Link's Awakening gjorde de det igen. Links första riktiga, bärbara äventyr hade här omtolkats helt och hållet med precis allt av det som gjorde originalet så älskat intakt. Till detta fick vi dessutom den mest bedårande grafik man kan tänka sig och flera relevanta tillägg såsom möjligheten att på Mario Maker-liknande premisser skapa egna grottor. Visst, vi hatade klo-maskinen lika mycket som alla andra, men det var också ungefär allt negativt vi hade att säga om årets bästa bärbara spel. Vare sig du upplevt Links mystiska äventyr på ön Koholint tidigare eller ej, så finns inga som helst ursäkter för att inte skaffa detta.



Loading next content