Svenska
Gamereactor
artiklar

Därför vinner Xbox Series X nästa generation

Så har det blivit dags att kolla in Xbox Series X och gå igenom varför den kan tänkas bli den stora vinnaren nästa generation...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Efter att ha förklarat varför jag anser att Playstation 5 mycket väl kan stå som segrare i det så kallade "konsolkriget" är det nu dags att vända blicken mot Microsoft, som också har en hel del trick i skjortärmen, innan jag därefter avrundar denna artikelserie med en omgång Nintendo Switch, som ju ändå får anses höra till samma generation och otvivelaktigt är en konkurrent.

Med detta sagt, utan större krusiduller, kör vi härmed igång. Brasklapp bara för att det som nämnt i den förra artikeln är betydligt svårare att svara på vad som är en vinnare i dessa tider när spel- och konsolförsäljning tappat betydelse som parametrar, till förmån för bland annat abonnemang och andra tjänster. Men låt oss skita i det för en liten stund, låt oss fokusera på de nya konsolerna och hur de kommer tas emot och vilka som åtminstone initialt kommer sälja bäst samt framför allt vara populärast.

Därför vinner Xbox Series X nästa generation
Xbox Series X blir inte den enda nya Xboxen Microsoft släpper nästa generation, enligt rykten. De sägs även ha en budgetmodell på gång.

Fem saker som talar för Xbox Series X
• Istället för att återigen försöka möta Sony på traditionella premisser, har Microsoft sneglat på Nintendo och valt att gå sin egen väg. Det betyder Xbox Game Pass, xCloud, crossgen, crossbuy, crossplay, Xbox Console Streaming samt fullständigt PC-stöd. De har helt enkelt gjort det möjligt att bli störst på spel utan att sälja flest konsoler eller spel, och genom att göra så har de tvingat konkurrenterna att följa efter, vilka dock ligger efter på området och tycks agera mer eller mindre motvilligt. Microsoft leder alltså denna utveckling och har redan släppt en konsol utan fysiskt lagringsmedia samt flaggat för att Xbox Series X egentligen bara heter Xbox, och att "Series" är en beteckning för de många modeller de har planerat i en helt ny typ av konsolkoncept.

Detta är en annons:

• Microsoft Game Studios (som de hette när generationen började) hade egentligen ingen vidare prestanda ens från start, och inte blev det bättre när de lade ner bland annat Lionhead och avbröt Scalebound-samarbetet. Idag är sitsen en annan och Xbox Game Studios (som de numera heter) har större kapacitet än de någonsin haft, med flera köpta och grundade topputvecklare i sitt stall. Flera av dessa har även kapacitet för riktiga storspel, något de redan flaggat för att de arbetar på. Spelen kommer dessutom initialt till både Xbox One och Xbox Series X (utöver PC), vilket borgar för hög försäljning och högt spelantal. Xbox-chefen Phil Spencer har dessutom flaggat för att de inte är klara med uppköpen ännu och att de gärna vill ha en asiatisk studio, vilket skulle fylla ett viktigt tomrum för Microsoft.

• Både Nintendo och Sony har visserligen yrvaket börjat se sig omkring och gör nu spel till bland annat smartphones och PC. Microsoft gör dock detta redan, fullt ut, och har bunkrat upp med Xbox Game Pass och xCloud som gör att den som går från en gaming-laptop till en konsol, senare kan skaffa en PC igen och lira alla sina titlar hur bra som helst trots formatbyten. Och om de hälsar på någon som ännu inte uppgraderat, kan de fortsätta spela på deras Xbox One utan några egentliga problem. Dessutom går det utmärkt att spela spel från både Xbox, Xbox 360 och Xbox One, vilket gör att den som haft dessa konsoler och skaffar Xbox Game Pass kommer ha tillgång till halvt kriminellt många spel från dag ett. Spelvärlden har helt enkelt aldrig sett något som ens liknar detta ekosystem tidigare, där du kan spela nästan vad du vill (får det lov att vara Crimson Skies till Xbox Series X, inga konstigheter) till vad du vill (spela Halo Infinite på en Android-smartphone går utmärkt) när du vill (har du bara en hygglig PC är det bara att utan extra kostnad ladda hem dina spel och köra).

Därför vinner Xbox Series X nästa generation
Halo fortsätter att vara viktigt för Microsoft, och 343 Industries är deras största utvecklare.

• Enligt otaliga rykten kommer Microsoft att lansera två konsoler redan från start; Lockhart och Anaconda, där förstnämnda är svagare och sistnämnda starkare. Båda hör de dock till den nya generationen, där Lockhart är ett fint alternativ för den som inte bryr sig om upplösning, utan främst vill spela och använda Game Pass. Detta medan Anaconda (Xbox Series X) sägs bli den mest kraftfulla konsolen. Det betyder i praktiken att Microsoft isåfall kommer konkurrera aggressivt kring både prestanda och pris nästa generation. En svårslagen kombination av de två faktorer som brukar anges som några av de viktigaste när ny hårdvara ska köpas. När man dessutom betänker att den som köper Xbox Series X och har Xbox Game Pass får alla förstapartsspel (samt säkert några fler tredjepart) utan att behöva betala en krona extra, har man en riktigt svårslagen combo.

Detta är en annons:

• Microsoft har inte haft sådär jättemycket att vara riktigt glada över kring Xbox One denna generation. Den har fått stryk av Playstation 4 som har mer än dubbla försäljningen och sannolikt har Switch seglat förbi under julhandeln. Men de har Xbox Game Pass som blivit en väldig framgång och håller på att förändra hur vi konsumerar spel. Microsofts egna titlar är perfekt anpassade för detta format eftersom de ofta har expansioner och DLC som passar väl in som komplement till intäkter från abonnemang, och spelförsäljningen tycks inte ha påverkats nämnvärt av det faktum att folk laddar hem de titlar de vill ha för 99 kronor i månaden, vilket betyder att folk helt enkelt konsumerar fler spel. Nintendos storhet ligger i deras extremt höga försäljning av suveräna spel till fullpris under lång tid, medan Sonys ligger i välgjorda och otroligt påkostade storspel, något som i förlängningen gör dem olämpliga för en tjänst som Game Pass, och följaktligen har varken Nintendo eller Sony svarat upp med att lägga till sina spel (och många tredjepartstitlar) i abonnemang redan från dag ett.

Tre saker som talar mot Xbox Series X
• Microsoft har släppt tre konsoler tidigare; Xbox, Xbox 360 och Xbox One. Och jag skulle inte kalla någon av dem för lyckad. Xboxen var svindyr och paniksänktes rejält i pris kort efter lanseringen, de första Xbox 360-enheterna gick sönder (för nästan alla och för många dessutom åtskilliga gånger) och Xbox One kom inte ens till Sverige förrän ett år efter resten de viktigaste länderna - och såldes med en kamera vars funktionalitet plockades bort. Vågar man verkligen köpa en första generationens Xbox? Facit är inte det bästa precis, och detta är helt och hållet Microsofts eget fel. Det är svårt att klandra de som känner att de nog hellre väntar ett tag och ser vad som händer.

Därför vinner Xbox Series X nästa generation
Denna syn var så vanlig under förra generationen av den till och med fick ett eget namn; Red Ring of Death.

• De sista tre åren hela denna generation har varit en slags generalrepetition för nästa. Microsoft har haft få riktigt stora spel och betygen har ofta varit påfallande ljumma. Nu har Microsoft som sagt biffat upp med utvecklare rejält (som synes på plussidan), men det allena räcker inte. Det är upp till bevis som gäller. De har för länge förlitat sig för hårt på Forza, Gears of War och Halo - och av dessa är det endast Forza Horizon-serien som går riktigt bra. I övrigt då? Spelen kommer, men vad blir det och blir de bra? Att bygga ett starkt namn som gör att folk automatiskt ser fram emot en studios spel, tar tid. Naughty Dog hade inte dagens status efter Jak X: Combat Racing och inte heller Sucker Punch efter Sly Raccoon-spelen, deras verkliga genombrott kom senare. Det är helt enkelt väldigt få som lär köpa en Xbox Series X för att Inxile och Double Fine kommer släppa spel Microsoft-exklusivt i framtiden. Upp till bevis först, som sagt.

• Precis som jag i Sonys artikel anmärkte att deras Playstation-team idag till stor del består av nytt folk, vilket kan vara både bra och dåligt, så gäller exakt samma Microsofts nya strategi. Att alla Xbox Series X-spel kommer fungera även på den förra konsolen är något helt nytt (och gör tekniskt sett att exklusiva spel saknas till formatet), likaså att spel inte köps till en konsol - utan ett helt ekosystem. Dessutom krävs volymer för att Xbox Game Pass ska kunna bära sig (lika lite som Netflix kan gå runt på sina dyra filmer och serier utan enormt många prenumeranter) och hur påverkar det att Microsoft bokstavligt talat ger ut spel till både Playstation och Switch? Den nya strategin kan absolut vara ett genidrag, men den kan också visa sig slå rejält fel och nu har Microsoft lagt alla äggen i samma korg.

Artikeln Därför vinner Playstation 5 nästa generation hittar du på denna länk.



Loading next content