Svenska
Gamereactor
artiklar

Gamereactor minns Sean Connery

Bond, James Bond. Med de orden seglade den skotskfödde dittills relativt okände skådespelaren med den rungande dialekten och sin håriga bringa in i filmhistorien.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Från Mr. Universum tävlingar till brittisk agent med rätt att döda, gudomligt välsignad lagskipare i illröd mankini och barsk sovjetisk ubåtskapten. En otrolig klassresa fylld av celebrerande framgångar likväl som kalkonmässiga fadäser, i sanning ett liv levt till fullo. Sean Connery var i sanning en av de stora i Hollywood och ingöt respekt i människor med sin bastanta pondus och fasta beslutsamhet, vilket också reflekteras i hans förmåga att alltid få sin vilja igenom och sällan backa undan från konflikter. En skotte från det gamla gardet kort och gott som tidigt fick karriär inom modellbranschen och sedermera gjorde karriär som skådespelare i en rad mindre roller på brittisk TV. Men det stora genombrottet kom självfallet i Agent 007 med rätt att döda i rollen som världens mest kända spion. Bond, James Bond.

Men faktum är att Sean Connery aldrig var den först tilltänkte i rollen som brittisk agent. Både Cary Grant och Patrick McGoohan var båda tillfrågade och det var först efter de tackat nej och Harry Saltzman genom en vän blivit tipsad om den skotske skådespelaren som bitarna föll på plats och världen fick sin första Bond. Och resten ja det är som man brukar säga, historia. Även om dåtidens motståndsmän till filmen var både många och högljudda. Till och med självaste Vatikanen uttryckte sin tydliga avsky över något de valde att kalla för "en farlig mix av våld, vulgaritet, sadism och sex". Så här nästan sextio år efter premiären av den första James Bond så är det intressant att reflektera tillbaka över hur omskakande Agent 007 med rätt att döda faktiskt var i sitt sätt att behandla dittills förhållandevis tabubelagda ämnen inom film så som sex och våld.

Gamereactor minns Sean Connery
Bond, James Bond

Sean Connery åtnjöt flera år av rungande framgångar som den charmant kvinnotjusande agenten innan han slutligen bestämde sig för att lägga sin Walter PPK på hyllan. Man lever bara två gånger var hans tilltänkta avsked till karaktären men lät sig bli tillbakalockad i Diamantfeber och även långt senare i den inofficiella Bond-filmen Never Say Never Again. Men det var tydligt att Connery sedan länge var uttråkad av rollen och rykten hävdar att hans sista sväng-om som agenten till stort enbart berodde på att han tyckte James Bond tappat lite av sin klass och stil under Roger Moores era. Sen hjälpte det självfallet också att han blev rejält betald även om produktionen var kantad av problem vilket nådde sin kulmen då Steven Seagal råkade bryta Connerys handled under inspelningen.

Detta är en annons:

Framgångarna tillät honom en hel del frihet och under 70-talet fick vi se Sean försöka sig på en lång rad seriösa dramaroller i bland annat Vinden och lejonet, En bro för mycket och Robin Hood äventyrens man för att nämna några. Det är också under denna tidsperiod som världen förärades med vad som kan vara filmhistoriens värsta kostym när Sean Connery spelade den brutale Zed iklädd en illröd mankini i filmen Zardoz. Ett excentriskt och sprudlande visuellt science fiction äventyr av självaste John Boorman som alla måste uppleva någon gång innan de dör. Nej det var först under tidiga 80-talet som en ny renässans och glädje på riktigt verkade ha återinfunnit sig i hans skådespelarkarriär då han som nyss femtio fyllda började ta roller som porträtterade mer maktfullkomliga män. Enträgna äldre herrar med pondus och rejäla personligheter som på många sätt också var en reflektion av honom själv.

Gamereactor minns Sean Connery
Stay close to me - inside my aura!

Kanske är det också därför som Sean Connery i dessa roller framträder som så otroligt avslappnad och självsäker. Oavsett om det är som surmulen sovjetisk ubåtskapten i Jakten på Röd Oktober, odödlig egyptisk mentor till den svärdssvingande skotten Connor MacLeod i Highlander, butter fader till världens tokigaste gravplundrare i Indiana Jones och det sista korståget eller rövsmiskar-gubbe i den explosivt bombastiska The Rock. Utan att för den del förglömma eller förminska pärlor som hans såsiga senpai-roll i Blodröd sol vid sidan av Wesley Snipes och Cary-Hiroyuki Tagawa eller den absoluta chef han var i rollen som Jimmy Malone i De Omutbara där han iförd en cardigan blåste skallen av skurkar med hagelgevär. Ren förbenad magi från tårna ut i fingerspetsarna, och även om hans filmer inte alltid varit kioskvältare så kunde man alltid räkna med ett enträget och aldrig vacklande engagemang från skotten själv.

Nittio fantastiska år fick denna sanslösa gubbe, en otrolig karriär som är få förunnat och även om han slutade skådespela och gick i pension för mer än femton år sedan så känns det aldrig som han riktigt lämnade. Inte på riktigt. Och på samma sätt känns det även nu efter hans död, han har inte lämnat oss, inte på riktigt. För mannen må inte finnas länge, men myten och legenden kommer leva kvar länge än. Han trollbindande charm, hans haka som slagen ur granit och ständigt denna otroliga pondus och respektingivande närvaro. Vila i frid Sean Connery, vi kommer aldrig någonsin glömma dig. "With heart, faith and steel. In the end there can be only one". Connery, Sean Connery.

Detta är en annons:
Gamereactor minns Sean Connery
One ping only!


Loading next content