Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar
Resident Evil Village

Så här överlever du i Resident Evil Village

Man lever farligt i den senaste installationen av Resident Evil-sagan men frukta icke. Vi har den rätta guiden för att hjälpa dig att klara livhanken bland varulvsflockar och vampyrjättar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Här på redaktionen spelar vi Capcoms senaste monsterkalas Resident Evil Village för fullt (ni har väl inte missat vår recension?) och vi hoppas att ni är också är rejält sugna på att utforska alla hemligheter som den lilla byn har att dölja. Farorna är många och för att underlätta din varulvstäta resa har vi satt ihop en lista med tips och tricks som kommer att göra din upplevelse något tryggare.

Resident Evil Village

Börja med Resident Evil 7
Det är egentligen mer av ett allmänt tips för dig som ännu inte har påbörjat ditt äventyr men ack så bra att ha i åtanke. Resident Evil Village är ett kanonspel som inte har några problem att stå på egna ben men med det sagt så är det också en direkt uppföljare till 2017 års Resident Evil 7: Biohazard. För att få ut det mesta av den actionladdade berättelsen så rekommenderar vi dig därför starkt att du spelar föregångaren först. Ethan Winters agerar, som många redan vet, protagonist i båda äventyren och mycket av det han nu ställs inför har en direkt koppling till de vidriga fasorna som han tvingades genomlida i Bakerhuset för fyra år sedan. Det är som sagt inget måste för att man ska kunna greppa handlingen men det bygger en förståelse för vad Ethan kommer ifrån och ett flertal betydande händelser i storyn är direkta referenser till den amerikanska södern och Resident Evil 7: Biohazard.

Resident Evil Village
Detta är en annons:

Ta din tid att utforska
Världen som Resident Evil Village utspelar sig i är fylld av hemligheter som bara väntar på att du ska leta upp dem. I de allra flesta fallen kommer allt du hittar dessutom att fylla dina fickor med antingen användbara förnödenheter, uppgraderingar eller ren kosing. För att vara säker på att du har vänt uppochner på varenda skrymsle i ett hus eller område kan du ta hjälp av din karta som på ett enkelt färgkodat vis informerar dig om huruvida du har något kvar att finna. Är en byggnad markerad med blå färg så har du redan tömt stället men om den istället är röd så har du fortfarande något kvar att hämta. Ibland kräver vissa gömmor att du ska använda din puffra på en speciell punkt i ett rum för att avslöja sina hemligheter. Leta då efter ett litet glimmande ljus, ofta högt upp utom räckhåll för din kniv, lossa av ett skott och hämta din belöning. Ibland kommer du också att stöta på pussel eller liknande hinder som du helt enkelt inte kan lösa. Det är för att du ännu inte har hittat det rätta föremålet för att knäcka uppgiften och därför är det alltid en bra idé att återvända till områden som du redan klarat för att med nyförvärvade lösningsmetoder kunna plöja stället på fler skatter.

Resident Evil Village

Sälj dina gamla vapen
Det kommer en punkt en bit in i Ethans resa då du börjar plocka på dig nya, kraftfullare versioner av de vapen som du redan har. Då har du ett gyllene tillfälle att tjäna en slant på dina gamla trotjänare som annars bara skulle ligga och ta onödig plats i väskan. Den halvskumma handlaren Duke betalar dessutom riktigt bra för de flesta av dina puffror och du kan ofta kosta på dig en trevlig uppgradering till ett av dina nya fynd för vinsten. Dina vapen ökar också i värde ju fler uppgraderingar du har slängt på dem så utöver de praktiska fördelarna med att levla upp dina vapen så är varje uppgradering en investering som kommer att gynna dig när det väl är dags att byta upp dig.

Resident Evil Village
Detta är en annons:

Bättre fly än illa fäkta
Varulvarna är många och kvicka, och Ethan är inledningsvis väldigt dåligt utrustad samt långsam i rörelserna. Då är det bra att veta att anfall faktiskt inte alltid är bästa försvar. En viktig lärdom som står att finna i Resident Evil Village är att när du, utrustad med en tom shotgun och en värdelös leksak till pistol står öga mot öga med fem varulvar, finns det ingen skam i att lägga benen på ryggen. Precis som i tidigare delar i Resident Evil-serien så är quick turn-manövern ett användbart redskap när du står inför en övermäktig fara och snabbt behöver ta dig därifrån. Genom att backa och trycka på O (för Playstation) eller B (för Xbox) så genomför Ethan en snabb vändning på klacken, vilket underlättar flykten kolossalt jämfört med en vanlig snurr som annars kan ta en livstid att genomföra. Det är ett trick som dessutom är väldigt användbart om du snabbt vill vända dig om och avfyra några skott mot en förföljare för att sedan lika kvickt vända tillbaka och springa vidare.

Resident Evil Village

Men om du nu måste fäkta
Se till att du gör det rätt! Din kniv är ett utmärkt verktyg för att spara ammunition men den medför risken att du själv åker på en onödig snyting. Se då till att ta dig runt din fiende för att rikta några välplacerade hugg i dess bakhuvud, för du vill inte riskera att ta onödigt stryk i närkamp mot en varulv om du kan undvika det. Hamnar du ändå i en situation där skada är oundvikligt gör du klokt i att komma ihåg att du faktiskt kan höja nävarna och försvara dig, åtminstone delvis. Men ett enkelt tryck på L1 (Playstation) eller LB (Xbox) kan du smidigt minska förödelsen av de slag som du tar emot och speciellt på högre svårighetsgrader är det en ovärderlig förmåga som du gör klokt i att komma ihåg. Behöver du skapa lite avstånd mellan dig och din motståndare kan du dessutom snabbt trycka på samma knapp igen efter ett parerat slag för att knuffa undan monstret och tjäna lite välbehövligt andrum. Det är en strategi som kan kräva lite övning för att sätta den rätta timingen men när du väl har den i ryggmärgen så är den ack så användbar.

Hur går det för dig i Resident Evil Village?

Relaterade texter

Resident Evil VillageScore

Resident Evil Village

RECENSION. Skrivet av Johan Mackegård Hansson

Ondskan har vaknat i en liten by någonstans i Europa och Johan har tillbringat en vecka med att skjuta varulvar och fly från stora vampyrdamerLoading next content