Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Asus ROG Phone 3

Asus är tillbaka med den tredje generationens Android-baserade värstingtelefon för medvetna gamers...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

När Asus avslöjade den ursprungliga ROG-telefonen var det förväntat, eftersom mer spelfokuserad hårdvara långsamt började släppas till globala marknader, men också en överraskning, med tanke på hur Asus bara åtnjutit en marginell marknadsgenomträngning med sin Zenfone-serie under de senaste åren. Ändå visade sig ROG-telefonen en direkt hit, inte bara för att det verkligen var en speltelefon för spelare, utan för att den också kröntes med en andra, mer tilltalande titel: "The Spec King".

Och dess storhetstid fortsatte förra året med ROG Phone II, en uppföljning som förfinade originalets kärnideal och förblev den enhet som kumulativt erbjöd de allra bästa specifikationerna som en telefon kunde ha. Höga uppdateringsfrekvenser, överlägsen kylning, ett rejält batteri, det hade i princip allt där konkurrerande telefoner fick dig att välja något av detta, och som vi vet finns det användare där ute som helt enkelt inte vill välja funktioner, de vill ha dem alla.

Det leder oss till idag, där Asus har avslöjat den knepiga tredje inkarnationen, ROG Phone 3. Det är säkert att säga att trycket varit stort på designteamet, men jag har båda använt telefonen i över en vecka, liksom pratat med Technical PR Director Chih-Hao King om några av idéerna som definierade enheten och designprocessen. Efter att ha gjort allt detta kan jag nu säkert säga att ROG Phone 3 inte bara behåller sin kungliga titel, utan att det fortfarande är den överlägset mest kompetenta speltelefonen på marknaden.

Detta är en annons:
Asus ROG Phone 3

Så istället för att snacka om chassit, vikten, materialen eller designen, låt oss börja med att prata specifikationer. Denna tredje iteration av ROG Phone kommer med en rad imponerande funktioner som borde passa alla som letar efter en högpresterande spelenhet. Den drivs av en Snapdragon 865 Plus-processor och en Qualcomm Adreno 650 GPU (som förresten har överklockats), ROG Phone 3 matchar flaggskepp från OnePlus och Samsung, och erbjuder också UFS 3.1-lagring också upp till 16 GB LPDDR5 RAM. Enkelt uttryckt är det den snabbaste Android-telefonen på marknaden, som den bör vara.

Men varför stanna där? I kombination med det får du ett 6000mAh-batteri, och det är faktiskt ganska imponerande med tanke på att den totala fysiska formen på chassit förblivit detsamma, och Asus var tvungen att passa in ett större 5G-chipset via Snapdragon 865-plattformen. Vår ROG-telefon 3 varade inte bara en dag, utan två mellan resor till laddaren - om du strikt använder den för streaming, textning och surfning. Det är bara en av de saker som gör att ROG-telefonen sticker ut - de behövde inte montera det största batteriet i några smartphones, men de ville vara värst. Dessutom kommer den med en 30-watts snabbladdare. Det finns dock ingen trådlös laddning, och som med Galaxy Fold är jag besviken över att detta utelämnats.

Skärmen har fått en enorm översyn. Förra årets telefon innehöll "världens första och snabbaste 120Hz 1ms AMOLED med 240Hz touch-respons", men den här tredje iterationen är utrustad med en 6,59 tum 144Hz 1ms AMOLED-skärm som kommer med 10-bitars HDR10 + -stöd och en 270Hz beröringssamplingsfrekvens för ökad respons. Effekten av detta ganska djupgående. Även om de flesta förmodligen inte kommer att märka direkta skillnader mellan 120Hz och 144Hz, är den största fördelen här den ökade färgnoggrannheten, kontrasten och högsta ljusstyrkan. Det är kanske inte det som Asus vill att vi ska fokusera på, men detta är verkligen en av de bästa skärmarna på någon smartphone, och jag skulle till och med rekommendera det till en konsument som anser sig själv vara en storanvändare inom andra områden än spel, helt enkelt på grund av skärmens lyhördhet och noggrannhet. Den är så bra.

Detta är en annons:
Asus ROG Phone 3

Asus har också intensifierat sina insatser på andra områden, en av dem är kylning. Även om det inte finns många bevis för att befintliga spel skapar allvarlig termisk strypning i vanliga flaggskeppstelefoner, finns det ärlighet i att helt enkelt vilja ge din "ultimata" enhet de mest "ultimata" lösningarna; Gamecool 3. Kylflänsen i ROG Phone 3 är sex gånger storleken på den i ROG Phone 2, det finns utblåstventiler på baksidan, en ny typ av ångkammare och ett stort grafitfilmlager för att distribuera värmen. Jag har också testat det medföljande Aero Active Cooler 3 Kickstand, ett tillbehör som inte bara lägger till en kylfläkt utan också ett hörlursuttag, eftersom det saknas på själva enheten. Att inte ha det är synd, men åtminstone ger Asus dig möjligheten att använda jackbaserad ljudutrustning utan att behöva spendera något extra.

Så är all denna kylning nödvändig? Tja, jag märkte Aero Active Cooler 3 Kickstand rampade upp under de 252 spelen (vilket växer snabbt) på mobila plattformar som stöder 144Hz till ROG Phone 3, men inte en gång märkte jag någon speciell avmattning. Men för att vara riktigt uppriktig har jag inte heller lagt märke till avmattningar eller speciella hårdvarubaserade flaskhalsar i någon av de Snapdragon 865-baserade enheter på marknaden, till exempel Sony Xperia 1 II, OnePlus 8 Pro och Samsung Galaxy S20 Ultra, och verkligen inte på de senaste Iphones. Så en gimmick då? Kanske, men när du är "The Spec King", behöver du de bästa specifikationerna, och Gamecool 3 är ett bevis på det.

Så låt oss prata exteriört lite. Nej, ROG Phone 3 har inte skärm hela ytan. Det finns fortfarande en märkbar topp- och bottenram här, men det behövs för att stödja de uppgraderade dubbla stereohögtalarna framåt som nu innehåller HD-ljudteknologi via DIRAC för en tydlig, mer kraftig ljudupplevelse, där du kan justera dina högtalare med berikad bas via "artificial over-tones". Högtalarna är riktigt trevliga - de är verkligen - men det är fortfarande en besvikelse att se Asus hålla sig fast vid sina verktyg här, och inte erbjuda upp något lite mer friskt och modernt, kanske genom att ha högtalarna under glaset eller använda hålslagsteknik, eller till och med en pop-up. Även om baksidan är en mer subtil blå färg, finns det fortfarande dessa metalliska accenter som skapar ett tydligt intryck av en "gamer-telefon", vilket inte nödvändigtvis hjälps av den flashiga ROG-logotypen på baksidan. Medan det skapar ett unikt formspråk, skulle jag gärna vilja se Asus skapa ett mer subtilt formspråk. Det är dock inte fult i sig, och dimensionerna är samma för att öka hårdvarukompatibiliteten, så att du kan använda befintliga tillbehör med den nya telefonen, vilket är trevligt med tanke på hur många tillbehör Asus erbjuder.

Asus ROG Phone 3

Som med förra årets telefon är det dock ganska lätt att förlåta när du inte bara tar hänsyn till specifikationerna utan också listan över extrafunktioner. Det finns en ny nätverksteknologi som heter HyperFusion Network Technology för en stark signal, fyra mikrofoner (så att du kan vända telefonen utan att oroa dig för att täcka mikrofonen) och ett nytt 'one click'-läge, som erbjuder anpassningsba ocha systemomfattande prestanda för olika spel där du kan ändra saker för att passa specifika titlar. Det är svårt att inte bli förvånad över den stora mängden funktioner här.

Trots att vissa funktioner, som trådlös laddning, hörlursuttag och en skärm som nyttjar hela framsidan saknas, är det svårt att inte bli imponerad av spelupplevelsen. Jag körde både Kingdom: Two Crowns och Grimvalor, som båda stöder 144Hz, och genom högtalarnas kvalitet, bristen på brus eller värme tack vare Gamecool 3, och särskilt den suveräna skärmen - blev upplevelsen verkligen imponerande och uppslukande. Jag använde till och med den nya AirTrigger 3-funktionen, som har uppgraderats med en beröringssensor och accelerometerdrivna gester via en rörelsesensor. Det betyder att du i huvudsak har två pseudo-axelknappar till ditt förfogande, som kan skräddarsys och anpassas. Nya tillägg inkluderar Swipe, Dual Partition-knappar (inre och yttre knappar) samt kontinuerliga triggers för att registrera flera klick. Medan det tar en stund att skapa en profil, tyckte jag att det drastiskt förbättrade upplevelsen (men man kan ändå överväga att bara använda en handkontroll här).

På tal om detta har Asus också uppdaterat sitt sortiment av stödprodukter, inklusive TwinView Dock 3, som erbjuder en andra skärmlösning för vissa spel, och Kunai 3, som låter dig knyta gester till till knappar (det kan också användas med TwinView). ROG Clip är ett nytt tillbehör kompatibelt med Xbox-, Stadia- och Dual Shock-handkontroller, komplett med key-mapping, liknande Kunai.

Asus ROG Phone 3

Och så var det till sist kameran. Även om jag är ganska säker på att ingen specifikt köper "The Spec King" för kamerans kvalitet, har Asus gjort några betydande förändringar för att åtminstone se till att den är tillräcklig i de flesta situationer, eftersom även den mest outtröttliga spelaren kan se en fjäril då och då, eller få barn. Huvudobjektivet är en 64 megapixel Sony IMX686-sensor, följt av en 13 megapixel 125 graders ultrabredd och en 5 megapixel makrolins. Nej, det finns inget telefoto här och Asus förlitar sig istället på programvara för grundläggande ansiktsigenkänning och bokeh-effekter Ärligt talat, det är bra, det finns en acceptabel detaljnivå och färgmättnad i de flesta bilder, särskilt från huvudkameran, men tänk mer i linje med Poco F2 Pro, Redmi K30 Pro eller Xiaomi Mi Note 10 Lite.

Så... viktigast av allt... är ROG Phone 3 fortfarande The Spec King? Japp, utan tvekan, och dessutom är det verkligen svårt att tänka på någon annan telefon på marknaden som är så smal i sitt fokus, samtidigt som den erbjuder ett så imponerande komplett paket med funktioner för även de mest kräsna av konsumenterna. Det finns dock några brister, en sådan är avsaknaden av hörlursuttag på själva enheten, ingen trådlös laddning och en aningen... låt oss säga prålig design, men utöver det är ROG Phone 3 är en ren triumf, en uppvisning i överdåd, och för ett pris av cirka €1099 för den dyraste versionen är det på något sätt dryga €300 mindre än en Samsung Galaxy S20 Ultra, och mer än €500 mindre än den dyraste iPhone 11 Pro Max. Detta är svårt inte att älska.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content