Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Asus ROG Phone 8 Pro

Efter ett par tidigare försök levererar Asus nu sin bästa ROG Phone hittills med siktet inställt på den breda massan...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det är ingen hemlighet att vi älskar Asus ROG Phone-serie - väldigt mycket. Det finns inte bara en elegans i att inte ha några reservationer kring storleken på den nuvarande marknaden som de försöker tilltala, utan bara kasta alla vilda specifikationer på konsumenten, kombinera dem med okonventionell och överdriven design och sedan trycka på avtryckaren. Och konsumenterna har reagerat positivt under åren, och inte bara det, ROG Phone har slagit i stort sett alla andra "gaming-telefoner" på marknaden, inklusive viktiga konkurrenter som Lenovo och Razer.

HQ

ROG Phone 8, som redan presenterades på årets CES-mässa och skickades till oss i förvånansvärt god tid, är nu här, och här har vi ett av de största generationsskiftena för Asus viktiga smartphone-serie på flera år.

Okej, eftersom specifikationer och prestanda verkligen är en av de viktigaste aspekterna av ROG Phone-upplevelsen, låt oss inte distrahera dig ytterligare med meningslösa beskrivningar av tråkiga gränssnitt och designöverväganden. Vad finns under huven på årets superbil?

Asus ROG Phone 8 Pro
Såhär ser den nya värsitingen ut.

Snapdragon 8 Gen 3, upp till 24GB LPDDR5X RAM (ja, 24-f*cking gigabyte), upp till 1TB UFS 4.0-utrymme, 165Hz 6,78" AMOLED-skärm med en ljusstyrka som kan toppa på 2500 NITS och en 720Hz polling rate. Vi har återigen GameCool 8-kylsystemet, DIRACC-certifierat högtalarsystem med 3,5 mm hörlursuttag, WIFI 7, IP68-certifiering och slutligen Qi 1.3-baserad trådlös laddning.

Detta är en annons:

Och det är bara de viktigaste specifikationerna. Det finns en miniLED-panel på baksidan med 341 programmerbara lysdioder som inte bara kan visa saker du designat själv, utan i sann Nothing Phone-stil finns det också stöd för vissa systemmeddelanden, till exempel när du får ett SMS eller blir uppringd. Den är ungefär två millimeter tunnare jämfört med ROG Phone 7 Ultimate, och den väger också några gram mindre. Dessutom har Asus tagit bort den ganska framträdande skärmkanten till förmån för en mer Samsung Ultra-liknande design, med en hålstansad selfie-kamera.

Vi är inte ens klara, för vi har inte ens nämnt AirTriggers, X-Haptic vibrationsmotor, den medföljande AeroActive Cooler X-kylaren som medföljer vår Pro Edition och förbättrade Sony-kameralinser. Det är inte bara det att Asus introducerar de nödvändiga generationsförbättringarna här, de tar ett välkommet kvantsprång, moderniserar vissa funktioner och ger oss efterlängtade tillägg som fansen har längtat efter.

Asus ROG Phone 8 Pro
Det finns ett brett sortiment av varianter och tillbehör.

Runt 15 000 kronor är ett högt pris att betala, och med tanke på vad Asus faktiskt levererar framstår andra konkurrerande flaggskepp plötsligt som återhållsamma, artificiellt begränsade och framför allt snåla. Visst, en Samsung Galaxy S23 Ultra placerar mycket av sitt inneboende värde bakom kamerasystemet, men varför finns det inte mer RAM? Varför finns det ingen notifikationspanel på baksidan? Varför stanna vid 120Hz?

Detta är en annons:

Naturligtvis finns det utrymme för fler identiteter på Android-marknaden, men det finns något väldigt rent över ROG Phone 8. Den har en tydlig prioritering, en tydlig personlighet och visar upp en myriad av förbättringar under året som är värda att lägga märke till. Naturligtvis kommer många förmodligen att hänga upp sig på den enda specifikationen som har gått åt andra hållet, och kanske med rätta. Beslutet att krympa batteriet från 6000mAh till 5500mAh är minst sagt märkligt. Ja, den laddas med 65W trådbundet och 15W trådlöst, och Asus säger att det inte bör ha någon betydande inverkan på batteritiden, främst eftersom Snapdragon 8 Gen 3 anses vara mer effektiv jämfört med föregående generation, men 500mAh är fortfarande mycket, och om batteriet var lika stort kunde vi ha sett ett ganska betydande kvantsprång framåt i batteritiden. Med det sagt märkte vi inte någon omedelbar skillnad, även med det mindre batteriet.

Asus har gett oss en liten omdesign på utsidan tack vare den tidigare nämnda bezel-reduktionen, en annan kameramodul och en mattsvart färg som är lite mer subtil än förra årets vita Ultimate-utgåva. Dessutom är ROG UI också en aggressiv Android-skal som erbjuder massor av performativa anpassningsalternativ, och det är fortfarande så att du bara kan byta ut det mot något mer lager om du verkligen inte gillar Asus specifika skal. Det är allt acceptabelt och hindrar dig inte från att njuta av ROG Phone 8:s relativt singulära syfte. Det enda riktiga klagomålet här är att Asus bara lovar två OS-uppgraderingar under telefonens livstid, vilket är minst sagt oacceptabelt.

Slutligen har vi kameran, en aspekt som Asus ständigt har insisterat på att förbättra, och även om det är helt logiskt om dålig kamerakvalitet är något som håller tillbaka annars övertygade potentiella köpare, kan vi alla vara överens om att det inte är anledningen till att du väljer ROG Phone över... ja, en Pixel 8 Pro. Den här gången får du ett 50 megapixel IMX890-objektiv med gimbalstabilisering, ett 13 megapixel 120 graders ultravidvinkelobjektiv och slutligen ett 32 megapixel 3x optisk zoom telefotoobjektiv. Du kan spela in upp till 8K/24 fps och det finns specifika funktioner som stabiliserat Action Mode och mycket mer. Jag kan inte riktigt peka på någon specifik funktion som saknas, och uppsättningen är ganska imponerande. Själva sensorn är samma som du hittar på Nothing Phone 2, till exempel, och bilderna är också ganska lika. Om Asus verkligen siktade på stjärnorna här skulle vi kunna kalla det ett misslyckat försök, men även med tre linser är det fortfarande ganska tydligt att kameran inte får så mycket kärlek när det gäller att utveckla en ny ROG Phone, och med tanke på allt annat du får, är det ganska anständigt.

ROG Phone 8 är Asus försök att göra ett seriöst inträde på mainstream-marknaden. Huruvida det lyckas eller ej vet jag inte riktigt. Det finns inte mycket utrymme för många etablerade konkurrenter, och inte bara det, vi har att göra med en ganska absurd plattformslojalitet här. Det viktigaste är att Asus återigen har lyckats designa en fullfjädrad, sammanhängande och välfungerande smartphone som får de flesta att skämmas på ett antal viktiga parametrar.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Otrolig prestanda, behändigt format, nyskapande funktioner, klockren mjukvara
-
Snålt med bara två uppdateringar
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Asus ROG Phone 8 Pro

Asus ROG Phone 8 Pro

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Magnus Groth-Andersen

Efter ett par tidigare försök levererar Asus nu sin bästa ROG Phone hittills med siktet inställt på den breda massan...Loading next content