Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Asus ZenBook 14 (2019)

Asus släpper en ny ZenBook som förbättrar mycket, men tyvärr inte räcker hela vägen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Vi kan inte säga det tillräckligt många gånger - marknaden för både ultrabook och smartphones har gradvis blivit mycket mer öppen än vad den brukade vara. Apples grepp har släppt och det möjliggör för många fler konkurrenter, och det betyder också att många MacBook-ägare letar efter en slank Windows 10-baserad laptop.

HQ

Och en av de platser som dessa konsumenter kan mycket väl söka hos är Asus, som under ett antal år har varit bland ledarna inom ultrabook-marknaden med sin ZenBook-serie. Under årets CES-mässa presenterade de seriens hittills mest slående design. Istället för att gå djupare än många andra tillverkare med 3:2 skärmförhållanden, gick de bredare och för att förbättra luftintaget lättar bakstycket på enheten när du öppnar skärmen. Det sticker ut, det är säkert men det är värt någonting?

<Visuell>

Den nya ZenBook finns i ett antal skärmstorlekar och versioner där vi har tittat närmare på 14-tumsversionen, en ganska traditionell Asus-upplevelse, eftersom byggkvaliteten är diskret och snygg. Enheten i sig är bredare, tunnare men fortfarande i slät aluminium och subtil bakgrundsbelysning i tangenterna. Dessutom har Asus nästan eliminerat kanterna, det vill säga bezel, på sidorna. Skärmen böjer sig under undersidan av chassit, vilket gör tangentbordet lättare att lyfta. Om du gillar den här centrala designfunktionen, som det förmodligen är lättare att visa via bilder, är såklart en smakfråga, men vi gillar särskilt utseendet.

Dessutom får du mycket mer än vad du normalt får i en ultrabook. Jo, laddaren är visserligen proprietär, men det finns två USB 3.0, en USB-C, mikrofon och hörlursingång, och självklart också HDMI. I en tid när du kan hitta dig själv med en dator med mini-bildskärm och en USB 3.0 är det ett bra urval, särskilt med tanke på hur smalt chassit är.

Detta är en annons:

Hittills gillar vi, alltså. Den största, tyngsta versionen av maskinen erbjuder tyvärr inte mycket än en Full HD-skärm, det vill säga 1980x1080 på 60Hz, vilket är minst nedslående när vi ser att konkurrenterna kastar sig in i större upplösningar utan att öka vikt eller dimensioner. Vi talar bara 300 NITS, vilket bara är tillräckligt mörkt och vi borde se skärmar på 350 om inte 400.

Asus ZenBook (2019)

Men skärmen till trots att du får ganska mycket för dia pengar. CPU:n är en Intel Core i7-8565U på 1,8 GHz, tillsammans med 16 GB RAM, 512 GB SSD och en Nvidia Geforce MX150 som tillsammans gör ZenBook 14 mycket tunn dator som kan hantera mild gaming samt multimedia-redigering på en semi-seriös nivå. Om inget annat finns det tillverkare i branschen som tar mycket mer för samma komponenter. En liknande Razer Blade Stealth kommer säkert att kosta 30-40% mer, och då ser det ganska ljus ut för ZenBook 14, eller hur?

Men det gör det inte. För även om vi kan rekommendera nästan alla ZenBook (eller ZenBook Pro för den delen) till de flesta, har de praktiskt taget alla samma problem, eller snarare två problem - värme och ljud. Även om en ZenBook 14 är nästan tyst vid tomgång, krävs det inte mycket innan enheten blir extremt het, särskilt vid skärmens kant mitt i högtalarna, vilket händer även vid enbart mild kontorsanvändning. Och när vi når den här punkten, som händer efter ungefär 10 minuters användning, börjar fläktarna låta, och sedan fortsätter de bara.

Detta är en annons:
Asus ZenBook (2019)

Om du redan är intresserad av en lätt bärbar dator som levererar mycket för en (relativt) billig penning, då bör du absolut kolla in ZenBook 14 för att se om ljudet och värmen stör dig - för det störde oss.

Men det betyder inte att vi inte rekommenderar en ZenBook 14 - Asus har lyckats få en tunn, vacker och fungerande ultrabook med ett välfungerande tangentbord, en tillfredsställande styrplatta och fina komponenter under 12 000. Men i en värld där Huaweis MateBook 13 kostar samma, är det tyvärr svårt att rekommendera denna. Tyvärr.

Asus ZenBook (2019)
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Snygg design, slimmat chassi, bra byggkvalitet, prisvärt, hyfsad prestanda
-
Blir snabbt för varm, högljudda fläktar
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content