ZenWifi BD4 rullar ju inte direkt av tungan. För det här med namn på teknikprylar är ju lite av ett skämt i sig. Liksom alla tekniska benämningar. Mycket av detta är ju sådant snack som i praktiken egentligen betyder ganska lite. Det ska ju helst av allt bara fungera. Som tur var gjorde allting det. Efter lite krångel. Vi startar från början. ZenWifi BD4 är ganska stora enheter. Dubbelt så stora som de jag hade innan. Men med fyra antenner, förbättrad täckning genom tjocka väggar och ett täckningsområde på upptill dryga 600 kvadratmeter är det ändå ganska rimligt att förstå den ganska höga prislappen samt dess storlek. I jämförelse med mina gamla enheter är det alltså en betydligt större kloss som ställs på plats, men jag förstår ju samtidigt att all intern teknik kräver sitt utrymme. De är dessutom rätt stilrena och gör inget särskilt väsen av sig när de står på plats.
Däremot är den första besvikelsen enbart två portar på varje. Det tycker jag är lite snålt och hade gärna sett det dubbla på åtminstone en av enheterna. Installation gick heller inte riktigt så smidig som jag önskat. Visst, appen är föredömlig och när allting väl är installerat har det nu under en veckas tid flutit på otroligt bra. Täckning, hastigheter och stabilitet har fungerat föredömligt. Och detta är viktigt att påpeka; en teknisk installation blir i viss grad subjektiv. Ett problem kan vara högst personligt och bero på flera orsaker. Saker som en användare råkar ut för är inte synonymt med hur det blir för alla andra. Men jag kan givetvis bara berätta min upplevelse. För att ge lite mer substans till det hela så sökte jag upp lite andra tester och det visade sig att flertalet andra också haft liknande problem.
Med detta sagt så hittade inte min huvudenhet några andra noddar vid installation. Jag fick koppla ihop dessa med nätverkssladd men jag tror också det kan ha berott på att de samtliga ville ha en uppdatering. När de var ihopkopplade med sladd kunde jag dock sedan koppla loss de och köra det trådlöst över de tre lägenheter där jag placerat dem. Det andra problemet var att två stycken TV-apparater inte kunde koppla sig trådlöst mot nätverket. Istället fick vi köra dessa med sladd vilket i sig inte är särskilt negativt, men ändå värt att nämna att det av någon anledning inte fungerade med just två TV. Allting annat av trådlös anslutning har fungerat felfritt, men just två stycken TV vill inte ansluta överhuvudtaget. Efter några dagar ville jag dock försöka lösa problemet, skapade ett nytt nätverk med enbart ett 2,4-band och jodå, nu kunde båda dessa TV koppla upp sig utan problem. Min gissning är att de helt enkelt inte gillade att huvudnätverket kör båda banden som standard.
I den användarvänliga appen kan jag ha koll på samtliga enheter och allting som är anslutet till dem. Jag tycker Asus lyckats bra med översikten här och för den som vill gräva ned sig i saker som säkerhet, begränsa hastigheten och mycket annat finns allting lättillgängligt. Olika inställningar för familjen med olika nivåer finns också, liksom att begränsa bandbredden och mycket annat. Inställningarna för familjekontroll är också föredömliga och användarvänliga med alltifrån att tilldela tider och begränsa vad som kan visas. På samma vis är översikten över vilka enheter som är anslutna till nätverket simpelt och bra. På den tekniska sidan finner vi då Wi-Fi 7 för kompatibla enheter, portarna är på 2.5Gb och den stödjer drifthastigheter upp till 3600 Mbps men det saknar dock 6 GHz-bandet vilket är synd. I slutändan handlar ju mycket om vilken hastighet du matar den med gällande det som kommer in i ditt hem. Det är ju i den änden som hastigheterna avgörs. Det är ju dock en trygghet att veta att detta system inte begränsar den på något vis.
Som avslutning om man är intresserad av detta så skulle jag verkligen skulle rekommendera att då koppla ihop noderna först trådat till huvudenheten och verkligen kolla så att de senaste uppdateringarna finns nedladdade. Ett sista påpekande är också att göra en bedömning huruvida funktioner och täckning är något som du behöver. Funktionerna återspeglas nämligen ganska ordentligt i priset här och för egen del - som tidigare hade tre stycken Asus-modeller för runt tusenlappen så är egentligen själva uppgraderingen i sig särskilt nödvändig. För den som har en större yta att täcka och vill utnyttja Wi-Fi 7 är det dock ett finfint system.