Svenska
Gamereactor
artiklar

Bäst hittills 2024

Det första halvåret av 2024 är avklarat och nu tar vi oss en tid på vilka spel som imponerat mest på oss såhär långt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Bäst hittills 2024

(10) Animal Well
Indiegubben Billy Bassos senaste pärla tog närmare fem år att utveckla och mycket på grund av att han arbetade länge med en egen spelmotor för att perfekt fånga det utseende han föreställt sig skulle passa konceptet allra bäst. När vi fick lägga våra svettiga labbar på Animal Well imponerades vi av hur atmosfäriskt det var, snillrikt designat, ombonat, detaljerat och framförallt retromysigt på helt rätt sätt.

Bäst hittills 2024

(9) Manor Lords
Om du går i tankarna att vilja bygga en by under medeltiden kommer du att tycka om Manor Lords. Du ska i denna simulering skapa en by och utveckla den till en storslagen stad med fästningar, kyrkor och bostäder. Du kommer också att leda trupper i något som liknar striderna i Total War. Du behöver alltid tänka till när du strider och om du ska strida. Dina matproducenter är också dina soldater. Med sin vackra grafik, djup i det spelmässiga och med sitt beroendeframkallande upplägg är det ett av årets finaste strategispel. Det som håller det tillbaka är att det fortfarande är i Early Access. Det saknas lite kartor, byggnader och typer av soldater. Det finns även ett behov av att balansera spelet. Det är något utvecklarna jobbar hårt med inför titelns 1.0 lansering. Trots att det inte är färdigt är det ändå ett fantastiskt exempel på vad indieutvecklare med passion kan åstadkomma. Därför hamnar det på plats nio i vår lista.

Detta är en annons:
Bäst hittills 2024

(8) Stellar Blade
En tight, linjär och explosiv actionfest är det få spelare som tackar nej till. Så när Stellar Blade presenterades hoppades vi på något som kunde infria alla de förhoppningarna och det vi slutligen fick visade sig vara precis så bra på just alla de punkterna som man kunde önska. Att få leda huvudkaraktären Eve genom allsköns miljöer i ett spel som både lånade och blandade från mången fantastiska inspirationskällor blev som resultat så pass bra eftersom de enskilda beståndsdelarna fungerade så bra tillsammans. Vi bjöds på ett äventyr som både kändes bekant och stundtals lyckades överraska och även om det inte direkt bröt någon ny mark, så var det framförallt mycket tack vare fantastiska strider mot spelets mäktiga bossar något alldeles extra.

Äventyret ackompanjerades förvånansvärt nog också av ett härligt pop-soundtrack. Bara det var ett av flera inslag som gjorde resan speciell. Det blev också snabbt klart att vi inte behövde oroa oss för att en design som delvis kretsade kring långa ben och studsiga kvinnliga behag var det enda som spelet hade att locka oss med. Tvärtom sattes dessa iakttagelser snabbt åt sidan när vi bjöds på så mycket annat att bli underhållen av. Att sättas på prov och behöva bemästra stridssystemet fullt ut var bara en av många ingredienser som fick oss att ha riktigt kul med Stellar Blade.

Det känns alltid skoj att ha med helt nya IP:n bland årets bästa och nu när Eve gjort storstilad entré så hoppas vi givetvis att detta bara är början och att vi får se en uppföljare i framtiden.

Detta är en annons:
Bäst hittills 2024

(7) V Rising
Ibland kommer spel från ingenstans som verkligen överraskar och glider in som redaktionsfavoriter. Dit hör V Rising. Vi snackar om ett genomgående välkonstruerat och designat äventyr, som dock har fräckheten att kräva lite av dig som spelare. Du måste nämligen veta vad detta är och framför allt vad det inte är. Det vi får är nämligen inte bara en Diablo-klon, utan även ett äventyr som ger oss riktigt djupgående möjligheter att bygga och förvalta ett eget slott. Kort sagt, gillar du Diablo-gameplay men vill ha något alldeles extra, så ska du sadla om och bli mörk overlord för att bygga ditt eget kungarike i V Rising.

Bäst hittills 2024

(6) Homeworld 3
Det var minst en person på redaktionen som var sugen på att återvända till den älskade strategiserien Homeworld. Det är extra tydligt att möjligheterna att röra sig i hela det tredimensionella rummet inte överträffats inom strategigenren. Blackbird Interactive lyckades med Deserts of Kharak bevisa att de förstår varumärket. Homeworld 3 är en riktigt genomarbetad titel. Med en gripande berättelse, fantastisk musik och förbättrad spelmekanik lyckas det återigen förtrolla oss. Dess styrka precis som föregångarna låg inte i flerspelarläget utan kampanjen. Möjligheten att använda miljöerna som skydd eller transportvägar var även det en välkommen uppgradering. Genom att använda 3D-miljöerna fullt ut kan du både lägga bakhåll och överraska fienderna från olika riktningar. Det är utan tvekan en av årets mer unika upplevelser och ett fantastiskt strategispel, trots brist på innehåll för flera spelare. Därför landar det på plats sex i vår lista.

Bäst hittills 2024

(5) Balatro
Om någon, för ett par år år sedan, hade kommit med spådomen att ett av 2024:s bästa och mest överraskande spel skulle bli ett roguelike med grunden i en klassisk fransk-engelsk kortlek, så skulle nog många höja skeptiskt på ögonbrynen i ren misstro. Men Balatro existerar idag och vi på redaktionen har sannerligen kommit att älska hela konceptet av att samla fler och bättre spelkort, samt hitta perfekta kombinationer i en oerhört underhållande version av poker som kastar om regelhäftet till något nytt och spännande, samtidigt som kärnan förblir intakt. Halvvägs in i 2024 har vi svårt att hitta en titel som står ut ur mängden lika mycket som LocalThunks kortbaserade roguelike gör och därför seglar Balatro in på en väl värd femteplats på listan över årets (hittills) bästa spel.

Bäst hittills 2024

(4) Lorelei and the Laser Eyes
Svenska äventyret Lorelei and the Laser Eyes blandar gameplay och berättande på ett helt unikt sätt, och låter oss pussla på ett sätt vi aldrig gjort förr. Lösningarna är ofta lika obskyra som geniala och det är få spel som kontinuerligt ger sådana lyckokänslor som just detta. Om du är typen som tycker om att försöka tolka texter, siffror och symboler för att upptäcka hemligheterna bakom allt detta, samt uppskattar herrar som Hitchcock och Lynch, kan vi inte nog rekommendera dig att checka in på Hotel Letztes Jahr. Lorelei and the Laser Eyes är en unik spelupplevelse som starkt bidrar till att bredda vad spel egentligen kan vara.

Bäst hittills 2024

(3) Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes
Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes är soklart ett av 2024 års bästa spel tack vare sin perfekta kombination av nostalgi och innovation. Skapat av de ursprungliga utvecklarna bakom Suikoden-serien, erbjuder äventyret en djup och engagerande historia med över hundra unika hjältar att rekrytera. Alla har sina egna förmågor och bakgrundshistorier, vilket ger både variation och djup samt bidrar till personlighet. Grafiken är en fantastisk blandning av 2D-sprites och 3D-miljöer, vilket skapar ett visuellt retrofyrverkeri. Motoi Sakurabas musik förstärker dessutom den emotionella atmosfären, och i slutändan är Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes är en kärleksfull hyllning till klassiska JRjapoanska rollspel, vilket gör det till ett måste i spelsamlingen.

Bäst hittills 2024

(2) Like a Dragon: Infinite Wealth
Det stod redan tidigt klart att Infinite Wealth skulle bli ett unikt spel I serien. Dels är det första äventyret med nya namnet Like a Dragon, dels är det första spelet som utspelas utanför Japan och dels är det första spelet som åtminstone till stor del utvecklats utan seriens skapare. Resultatet är ett fräscht, enormt och välskrivet äventyr där den nya och gamla huvudpersonen från serien korsar vägar otaliga gånger för att markera starten på något nytt i seriens förmodligen bästa äventyr hittills. Det är kort sagt inte något fans av japanska rollspel bör vara utan.

Bäst hittills 2024

(1) Final Fantasy VII Rebirth
Redan det första spelet i remake-serien var en fenomenal upplevelse som vi omedelbart belönade med högsta betyg. Men om uppföljaren hade varit ett snarlikt spel hade det inte varit tillräckligt för samma omdöme. Med en ny konsolgeneration och en anpassning av den öppna spelvärlden från originalet krävdes det helt enkelt mycket mer, men när vi äntligen fick möjligheten att sätta tänderna i Final Fantasy VII Rebirth blev det snabbt tydligt att alla de förbättringar vi hade hoppats på verkligen fanns där.

Det andra äventyret i serien visade sig vara fyllt till bredden med strålande innehåll. Vi möttes av en myriad av engagerande minispel och ett briljant kortspel som fångade vår uppmärksamhet - ett spel vi hoppas får ännu mer kärlek och utveckling i framtiden. Spelvärlden i Rebirth var dessutom gigantisk och full av spännande hemligheter och oväntade överraskningar som gjorde varje ögonblick till ett nytt äventyr.

Berättelsen höll oss fast i sitt grepp från början till slut med sina intriger, vändningar och djupgående karaktärsutvecklingar. När det väl var dags att betygsätta spelet fanns det ingen tvekan om att det förtjänade högsta betyg. Nu kan vi knappt bärga oss inför det tredje spelet i serien, som vi hoppas ska överträffa våra redan högt ställda förväntningar.Loading next content