Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Battlefield 2042
AKTUELLT: E3 2021-täckning

Battlefield 2042

Dice drämmer till ordentligt med det kanske största klivet för Battlefield-serien hittills. Det bjuds på enorma strider och massor av nyheter - men även avsaknaden av singleplayer...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Efter många långa månaders väntan har EA äntligen presenterat nästa Battlefield-kapitel och seriens debut till de nya konsolerna ser verkligen ut att leverera. Battlefield 2042 är ett futuristiskt spel som med många nyheter för serien, till exempel strider för 128 spelare och fullt anpassningsbara loadouts. Nyligen fick vi möjlighet att delta i ett exklusivt och virtuellt förtittsevent för att lära oss mer om det kommande actionkalaset, där vi även fick prata med spelets Associate Producer, Marie Granlund.

Ett djärvt steg som Battlefield 2042 tar från sin föregångare, är att det inte innehåller någon kampanj för en spelare, utan fokus ligger enbart på multiplayer. Detta är något som Call of Duty-serien gjorde med Black Ops 4, men även Battlefield V hade ett begränsat fokus på story med endast tre spelbara kampanjuppdrag. Jag frågade Marie varför beslutet togs att lägga ner kampanjen i Battlefield 2042 och hon berättade: "När vi tittade på våra tidigare spel har multiplayer alltid varit det vi är bäst på, det är också något som vi känner att våra spelare identifierar som det Battlefield är bäst på att leverera."

Battlefield 2042
Dice grafiker bjuder på ett riktigt snyggt spel.

Bara för att det saknas uppdrag för den ensamme spelaren, betyder det inte att sammanhang för detta fiktiva krig saknas. Spelet utspelar sig, som namnet antyder, år 2042 och saker och ting är inte direkt rosenröda då mat-, vatten- och elbrist har resulterat i den värsta flyktingkrisen som mänskligheten sett. Med världen i spillror har Ryssland och USA tagit till vapen mot varandra och hela världen har tvingats välja sida. Det låter verkligen som om det skulle ha gett en spännande kampanj, men jag är oavsett detta fortfarande glad att få spela med futuristisk teknik i ett Battlefield-spel.

Detta är en annons:

Tillsammans med avsaknaden av kampanjen, är den andra detaljen som fick mig att reagera mest från presentationen det faktum att vi nu får strider för 128 spelare till den nya generationens konsoler. För att tillgodose detta större antal, spelare är banorna här nästan fyra gånger så stora som de var i tidigare versioner och verkar möjliggöra några riktigt kaotiska stunder. När jag frågade Marie om dessa större banor berättade hon: "Personligen känner jag att skalan på banan ger dig olika typer av intensitet beroende på var du går. Så om du vill ge dig in i händelsernas centrum vet du vilka områden du ska gå till, men om du vill ha ett lite lugnare tempo och vill vara på din vakt, så kan du göra det med. Den nya generationen av Frostbite-grafikmotorn och även den stora skalan möjliggör olika typer av spelstilar."

På tal om banorna kan dessa rymliga lekplatser till och med fungera som en dödsfälla i sig själva, detta eftersom naturkatastrofer som tornados och sandstormar kan inträffa medan du är i stridens hetta. Tornados kan fånga upp både spelare och fordon och slänga iväg dem med våldsam kraft, så du måste vara försiktig och hålla koll på omgivningarna. Marie nämnde för mig att dessa naturkatastrofer inträffar med slumpmässiga intervaller och att du inte kommer att stöta på dem på varje bana, så det finns ett element av oförutsägbarhet i dem, precis som i verkligheten.

Battlefield 2042Battlefield 2042
Något singleplayer erbjuds inte alls denna gång.

Så hur fungerar spelet till Playstation 4 och Xbox One då? Det är lite oklart, eftersom vissa detaljer kring cross-play ännu inte har avslöjats. Under presentationen fick jag veta de som spelar på de gamla konsolerna fortfarande kommer att ha tillgång till samma banor som till de på nyare enheterna, men dessa kommer att vara mindre i storlek och begränsade till 64 spelare. Vad som gäller för cross-play mellan konsolgenerationerna säger EA att de ska berätta mer om senare.

Detta är en annons:

Vissa av förändringar kan verka kontroversiella, men jag tror de flesta fans är nöjda med de justeringar som gjorts till fordonen. Du kan nu omedelbart skaffa dig något att åka i med hjälp av en surfplatta, så du slipper vandra till fots mellan målen. På ett småkomiskt sätt fick jag även veta att du kan kalla in ett fordon ovanpå andra spelare för att enkelt döda dem om de inte är vaksamma. En annan förändring gäller de roller som du kan välja bland. Varje spelare som sitter i ett fordon har nu en mer definierad roll, eftersom det finns de som skjuter, hanterar luftvärn och spanar. Detta bör se till att ingen bara sitter uttråkad och väntar på att få komma till nästa mål.

En annan välkommen förändring som jag kan tänka mig kommer att gå hem i communityt, är införandet av Specialists. Dessa har sina egenheter, men de skiljer sig från klasserna i tidigare delar i serien eftersom de gör det möjligt för dig att helt anpassa din egen utrustning. Andra Battlefield-titlar erbjöd bara fyra spelbara klasser (Assault, Medic, Support och Recon) samt att specifika vapen och föremål var knutna till dessa. Det sägs finnas tio olika Specialists tillgängliga vid lanseringen och vi fick ta en titt på fyra av dem.

Loadouts må vara helt flexibla men varje Specialist har sin egen... ja... specialitet som är exklusiv för var och en av dem. En av specialisterna vi fick se heter till exempel Webster Mackay och är utrustad med en änterhake - ett perfekt verktyg för att klättra uppför byggnader och slå ut intet ont anande krypskyttar. En annan Specialist som vi ser fram emot att testa är Maria Falck, en supportkaraktär som kan användas för att enkelt hjälpa allierade genom att skjuta ammunition med läkande egenskaper på avstånd.

Battlefield 2042
Ett lagom futuristiskt krig, är vad som står på menyn i Battlefield-seriens största kliv hittills.

Vi fick dessutom veta att Battlefield 2042 kommer ha en Battle Pass-modell och detta inkluderar både en gratis- och premiuminnehåll. Enligt teamet på EA kommer det första året att innehålla fyra säsonger packade med fyra Battle Passes, fyra nya specialister och flera helt nya platser. Här ringer säkert larmklockorna för dig som avskyr live service-konceptet, men vi försäkrades om att premiumnivåerna av Battle Pass endast kommer att innehålla kosmetiska föremål. Tack och lov kan vi då även anta att nya banor och specialister kommer att finnas tillgängliga som gratis innehåll för att slippa splittring inom spelarbasen.

Det är härligt att serien är på väg mot en rejäl comeback efter den skakiga lanseringen av Battlefield V. Battlefield 2042 ser ut att bli ett av de största språng vi sett mellan olika Battlefield-utgåvor med sina storskaliga strider för 128 spelare, flexibla loadout-upplägg och naturkatastrofer. Jag uppskattar också mindre detaljer som gjorts såsom förbättringarna av fordon. Med det sagt kan jag tänka mig att frånvaron av singleplayer och möjligen bristande eller begränsad cross-play mellan konsolgenerationerna kan vara något somliga stör sig på. Vi återkommer med våra fullständiga tankar när Battlefield 2042 lanseras till PC, Playstation 4/5, Xbox One och Xbox Series S/X den 22 oktober 2021.

Relaterade texter

Battlefield 2042Score

Battlefield 2042

RECENSION. Skrivet av Kieran Harris, GR UK (Översättning: Petter Hegevall)

R E W I N D ! Efter att ha fått testa en förhandsversion som enligt vår systertidning i England var förhållandevis fri från tekniska bekymmer har Dice senaste spel släppts och det presterar rätt illa, därför har vi tiltat vårt betyg efter produkten som just nu står på butikshyllorna...Loading next content