Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Beoplay Portal

Bang & Olufsen ger sig äntligen in i spelsvängen och har snickrat ett par extremt välljudande och ursnygga Xbox-lurar för den kräsne gamern...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag vill inte börja med att vara negativ men den danska teknikjätten Bang & Olufsen, ansvariga för några av de mest ikoniskt designade elektronikprylarna någonsin, har inte gått så bra de senaste åren. Så när de förra året presenterade ett samarbete med Microsoft om Xbox-märkta produkter, såg vissa det som ett sista desperat försök att få uppmärksamhet. Men det är allt annat än det. Faktum är att B&O-intäkterna senaste tiden stigit med 16% till 689 miljoner dollar, vilket vänt ett till synes sjunkande fartyg. Och det verkar som om denna Xbox-affär kan bli något av en framgångs-boost, snarare än att fungera som exempel på en kamp för överlevnad.

HQ

Resultatet av samarbetet heter Beoplay Portal, ett headset som offrar väldigt lite av sin "B&O-känsla" - där vi tror att du förstår vad vi menar om du använt företagets produkter förr. Vid en första anblick verkar det vara en konsolversion av nya HX, som i sin tur är en efterföljare till de populära H9-lurarna. Och det är uteslutande positivt, för precis som HX är Portal ett headset av så överdådig kvalitet, både sett till design och konstruktion, att alla andra spelheadsets inte ens syns i backspegeln. Båda kåporna är i fräst aluminium, pannbandet är klätt i läder och dess memory foam-kuddar är täckt av äkta lammskinn. Dessa lyxiga och vanligtvis tunga material till trots, är Portal en lätt hörlur och klockar in på "bara" 282 gram.

Beoplay Portal
Ett spelheadset du inte behöver skämmas för att ha framme eller använda på stan.

En viktig skillnad är dock utrymmet i kåporna. Jämfört med HX är det tydligt att Portal byggts som en tydligare 'over ear'-upplevelse. Portal erbjuder mer utrymme, något som skapar en rymlig fysisk känsla, och som ett resultat - ger bättre komfort under längre sessioner. Faktum är att det mesta av problemen som stora B&O-hörlurar från det förflutna dragits med är borta. Visst, på grund av dess snäva konstruktion finns det fortfarande nedåttryck på toppen av huvudet, men det är drastiskt reducerat och Portal känns mjuk, men ändå fast.

B&O har också valt att skala ner vissa funktioner. Aluminiumskivorna tvingar dig inte längre att dra fingret runt dem för att justera volymen. Nu finns ett skjutreglage på undersidan av båda kåporna, där du drar fingret. Även om det inte är perfekt, är det tillräckligt responsivt för att fungera väl. Det kan dock bli ett problem för somliga att de två skjutreglagen som finns justerar volym- och ANC-nivåer, och alltså utelämnar balans för chatt/spelljud, vilket vi vet att somliga tycker är viktigt. Vill du pausa eller återuppta ljudet gör du detta genom att dubbelklicka.

Detta är en annons:
Beoplay Portal
De stora kåporna gör det väldigt bekvämt att använda Portal under lång tid.

Det bör dock sägas att även om Portal är en officiell Microsoft-produkt, så är det verkligen "två headset i ett". Du kan utan någon dongle eller liknande använda den med en Xbox-konsol helt sömlöst, men även nyttja produkten som ett renodlat headset med stöd för Bluetooth 5.1 som kan anslutas till åtta olika enheter. Vi vet att andra tillverkare har gjort påståendet om "två headset i ett" förr för sina headsets, men det finns en anledning till att du inte ser särskilt många SteelSeries Arctis 9X eller LucidSound LS50X på folks huvudet när du är ute och spatserar på stan.

Men att det är sömlöst och smidigt spelar ingen roll om det inte låter tillräckligt bra. Som du kanske anar är det inget problem här. B&O har använt en ganska linjär ljudsignatur i flera år, och den fungerar fortfarande utmärkt. Det finns nästan perfekt balans mellan dess skarpa top-end, flankerad av en tydlig mid-range och djup bas. Aldrig en enda gång under våra tester lät det osynkat eller dåligt kalibrerat. Jag spelade igenom båda Dishonored-titlarna med dem och använde dem till co-op i Halo 5: Guardians fram till någonstans halvvägs in i spelet, och vi bjöds rakt igenom på ett balanserat ljud mellan spel och röstchatt, även om det som sagt inte finns reglage för det. Dessutom lyssnade jag på bland annat H.E.R-albumet I Used to Know Her, Frank Oceans platta Blonde och Jamie Isaacs (4:30) Idler, som är bra referensmaterial för att upptäcka obalanser i uppbyggnad. Jag vågar därmed slå fast att den expertis som har funnits i decennier av i B&O-produkter även finns representerad här - med råge.

Beoplay Portal
Ljudet är på en nivå andra spelheadsets helt enkelt inte matchar.
Detta är en annons:

Dessutom visar sig den "virtuella boomer-mikrofonen", som B&O hävdar i princip är samma sak som en fysisk, inte bara vara tomma löften. Visst, det är inte detsamma som en fysisk boomer-arm, men våra samarbetspartners rapporterade under hela testet att ljudet var bra. Detta alltså utan att ha en irriterande mikrofon som sitter framför munnen hela tiden.

Den medföljande applikationen (för Android och Ios) är också bra, med tydlig åtskillnad mellan Xbox- och Bluetooth 5.1-inställningar. Det finns några förkalibrerade lägen här, till exempel FPS som hjälper dig urskilja detaljer i ljudet. Du kan även justera den aktiva brusreduceringen manuellt med skjutreglaget på vänster kåpa, vilket kan hjälpa dig att nå önskat ljud i olika spel. Det som saknas är, återigen, möjligheten att ställa in förhållandet mellan chat och spelvolym.

Beoplay Portal
Batteriet räcker upp till 12 timmar med Xbox Wireless, Bluetooth och aktiv brusreducering - och det dubbla med Bluetooth.

Portal är dyr, som i betydelsen riktigt dyr (5199 kronor). Det är rent av lite extra dyrt när du packar upp lurarna och inser att B&O utelämnat sådant som en skyddande bärväska, vilket du får på köpet med de nya HX. Men som sagt, Portal är ett headset som du verkligen kan använda för både spel och resor utomlands, på tåget eller bara när du går ut på en promenad. De är otroligt läckert designade, låter utmärkt och erbjuder sömlös anslutning mellan Xbox- och Bluetooth-enheter. För den mastiga prislappen får du både bra utrustning för musik och spel. Portal är kort sagt tillräckligt bra för att varje Xbox-ägare med känsla för det estetiska bör överväga att investera.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Makalöst ljud, utsökt design, väldigt bekväma, lång batteritid, lättanvänd app, intuitiva reglage, bra mikrofon, utmärkta Bluetooth-lurar
-
Saknar chat/ljud-balans, högt pris
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content