Beyerdynamic DT250 var de första bra hörlurarna, de första kvalitativa hifilurar, jag köpte. Detta var närmare 25 år sen nu och jag minns hur mycket jag älskade dem. Nu tror jag att de försvann "spårlöst" i samma veva som Gamereactor flyttade från våra gamla lokaler i centrala Östersund hem till min prylfyllda och ytterst ombonade källare i mitt hus, men minnena finns kvar. Jag tror inte att jag överdriver om jag påstår att jag säkert lyssnat på mer av min favoritmusik i de lurarna än i någon annan modell eller i några andra högtalare, någonsin, vilket naturligtvis sätter sin prägel.
Under de senaste tio åren har jag testat ett par av Beyerdynamics senare modeller såsom T1 samt DT990 Pro och rubbet har varit riktigt, ordentligt fint. Bra byggkvalitet, varm och trevlig karaktär med massor av detaljrikedom samt superb passform samt ergonomi. Varför den tyska hörlursjätten inte tidigare satsat på in trådlösa ear-lurar vet jag inte, och kommer nog heller aldrig att förstå, men bättre sent än aldrig. Såklart. Free Byrd är precis släppta, det är Beyerdynamics första lur i detta segment och efter att jag nu recenserat närmare 30 par från alla möjliga tillverkare, är det för mig enkelt att konstatera att detta... Detta är riktigt, riktigt bra det.
Beyerdynamic Free Byrd kostar 2500 kronor vilket gör att de såklart tävlar mot Sennheiser True Wireless Momentum 3, Jabra Elite 7 Pro samt Apple Airpods Pro (2), bland annat. Snäckorna huserar tio millimeter breda element vilket gör att de är stora, och en smula bulkiga. Passformen är dock strålande och som vanligt uppskattar jag att de inte delar den där stjälkdesignen som Apple introducerade med Airpods, utan rymmer all teknologi inuti den något stora kroppen som sätts in i ytterörat. I mina öron passar de medföljande medium-plupparna i skumgummi (det medföljer både proppar i skum samt i traditionellt gummi, i tre storlekar vardera - vilket är otroligt generöst jämfört med all konkurrens) men själva luren i sig ryms inte riktigt i mitt ytteröra utan hamnar något utanför, vilket gör att Free Byrd sticker ut lite för mycket ur min skalle. Jag har sett gott om bildbevis på att de passar utmärkt inuti ytterörat och hamnar "bättre" i linje med örats form på många andra, vilket gör att jag trots storleken inte avser att gnälla särskilt mycket på ergonomin, här. Detta är ju såklart ohyggligt subjektivt. När Free Byrd-lurarna är intryckta, sitter de dock fast riktigt ordentligt och rör sig inte när jag grimaserar på gymmet eller headbangar lite lätt till tonerna av Thrice senaste singel.
Batteritiden som Beyerdybnamic erbjuder i dessa lurar är inte bara bäst utan överlägset, förkrossande bäst i klassen. Inga andra lurar under 3000 kronor som vi testat här på Gamereactor kommer ens i närheten av batterilängden som Free Byrd stoltserar med. Vi har nämligen fått ut över elva timmar (!) per laddning och hela 30 extra timmar ur det medföljande etuiet. Otroligt imponerande, såklart. Den aktiva brusreduceringen är också bra, även om den inte kan tävla med segmentets giganter. Mycket av oljudet på gymmet eller när jag promenerat med Milas längs Fagerbacken i Östersund (bilar och tyngre trafik samt bullret från ett närliggande vägbygge) har blockerats helt och transparensläget fungerar också riktigt fint. Det som kanske däremot inte är fullt lika bra är samtalskvaliteten där det finns gott om lurar i denna prisklass som springer cirklar runt Free Byrd.
Det är å andra sidan knappast funktionaliteten som Beyerdynamic gjort sig kända för, eller det som de är bäst på. Det är istället ljudkvaliteten när du poppar din favoritmusik som utan tvekan varit fokus här och för sig som inte vill tumma på ditt hifiljud och anser att Apples Airpods-modeller låter gräsligt (vilket de gör), är Free Byrd ett alldeles perfekt alternativ. Jag skulle vilja gå så långt som att påstå att dessa lurar är det närmaste du kommer segmentets regerande konung; Bowers & Wilkins P17, minus en del av kontrollen i de högsta frekvenserna. Free Byrd spelar mycket bas utan att bli sådär bottenskruvat baktunga som bland annat Beats och Bose brukar kunna vara. Basen är djup, varm, fyllig utan att tappa i kontroll och snabbhet och mellanregistret är supertight med strålande värme. Det finns mängder av dynamik här, omfånget är konstant imponerande och diskanten är behagligt mjuk utan att bli sträv eller oangenäm. Jag har njutit av Mars Voltas senaste skiva samt Heroes signerat synthwave-kungarna The Midnight samt växlat till The Bridge av Sting och allt har låtit fantastiskt fint i dessa superba lurar.
Om du, likt jag, prioriterar fantastisk ljudkvalitet. är Free Byrd definitivt en hörlur du bör spana in.