Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Beyond Good & Evil

Beyond Good & Evil

I höst fortsätter franska Ubi Soft att erövra spelvärlden, med deras senaste hjältinna Jade. Vacker grafik, frihet och en känd spelskapare är bara några av de ingredienser som blandats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Som en av höstens stora titlar stoltserar Ubi Soft med plattformaren Beyond Good & Evil. Åtminstone är det så enligt dem själva. Spelaren axlar rollen som fröken Perfekt, din uppgift: rädda världen. Ubi Soft har pratat mycket om spelets frihet. Det låter onekligen som något vi har hört många gånger förut? eller?

HQ

För i förstone verkar Beyond Good & Evil inte som mycket mer än en vanlig plattformare, även om det finns flera saker som gör det extra intressant redan på förhand. Till att börja med så är det Michel Ancel som ligger bakom projektet, Ancel som framför allt är känd för sina framgångar med serien Rayman, av många ansedd som världens bästa plattformsserie. Ancels önskan med spelet var att skapa ett spel där spelaren fick total frihet att utforska och äventyra, inspirerad av framför allt den japanska regissören Hayao Miyazaki (aktuell i Sverige med bioaktuella Spirited Away). Förutom Ancel jobbar flera av de andra bakom Rayman med projektet, samt flera kända serieskapare, vilket också bitvis syns på designen som är en blandning mellan humor och allvar på ett sätt som ger spelet en personlig prägel. Dessutom är Beyond Good & Evil en storsatsning, ett projekt som varit under utveckling i snart tre år.

Spelet kretsar kring den unga och söta journalisten Jade. Utan föräldrar har hon gått livets hårda skola och lärt sig att ta vara på sig själv i den tuffa värld som är Hyllis. Som om inte livet redan var svårt nog har insektsliknande utomjordingar börjat anfalla den stackars planetens befolkning. Människor försvinner spårlöst och militären står maktlös. Så kommer den dag då hon själv drabbas av varelserna, och hon upptäcker genom en vision att allting inte är vad det verkar ? vad är det som är godhet och vad är det som är ondska, egentligen?

Jade är mer känd som frilansreporter under namnet Shaunis, och hennes senaste arbetsgivare är IRIS, en rebellförening som inte köper allt regeringen matar befolkningen. Beväpnad med sin kamera och sin stav ger hon sig ut för att finna sanningen, en sanning som blir allt mer invecklad.

Istället för att bara slå sig fram har stor betoning lagts på utforskande och pussellösande i Beyond Good & Evil, alla lösningar är inte självklara. Det finns många sätt att avancera, Jade kan klättra, hoppa och smyga och måste kombinera sina kunskaper för att ta sig fram, snarare än att bara dänga käppen i huvudet på alla hon möter. På så vis finns en viss likhet med Ico, liksom det faktum att det inte alltid är för Jades egen skull som man måste undvika fienderna ? hon är hård som flinta och kan ta vara på sig själv ? men hennes medhjälpare är inte alltid lika duktiga. Å andra sidan är det ibland de som hjälper Jade vidare med sitt kunnande.

Detta är en annons:

Spelskaparnas mål har varit att ge spelarna så stor frihet som möjligt, att själv få söka sin sanning och möjlighet att ibland avvika från den färdigtrampade stigen. Lite varstans i spelet finns minispel dolda och som är lätta att missa för de som inte är nyfikna och med kameran kan Jade ta foton för att sälja och på så vis få in lite pengar.

Sammantaget kan Beyond Good & Evil bli en mycket intressant titel, och en av de heta kandidaterna till årets julhandel. Jag tror franska Ubi Soft kan ha rätt i sitt skryt ? till skillnad från många andra.

Beyond Good & Evil
Beyond Good & Evil
Detta är en annons:
Beyond Good & Evil
Beyond Good & Evil
Beyond Good & Evil
Beyond Good & Evil
Beyond Good & Evil
Beyond Good & Evil
Beyond Good & Evil

Relaterade texter

Beyond Good & EvilScore

Beyond Good & Evil

RECENSION. Skrivet av Mikael Sundberg

Ubi Soft har visst bestämt sig för att stjäla hela din plånbok i höst. Efter det lysande XIII och samtidigt som Prince of Persia kommer ännu ett spel som äventyrsfans bara måste skaffa.

0
Beyond Good & Evil

Beyond Good & Evil

FÖRHANDSTITT. Skrivet av Tomas Mäki

I höst fortsätter franska Ubi Soft att erövra spelvärlden, med deras senaste hjältinna Jade. Vacker grafik, frihet och en känd spelskapare är bara några av de ingredienser som blandats.Loading next content