Svenska
Blog

En Sony XH90 75" i sista minuten

Skrivet av -Ogge- den 18 oktober 2020 kl 17:58

Efter att både jag och sambon blev besvikna och lämnade tillbaka Samsung Q90R 65" så beställde vi snabbt därefter en prisvärd LG B9 65". Där leveranstiden dessvärre blev väldigt lång och tanken var att den skulle komma 27/10-20. Under tiden har jag givetvis kikat på andra alternativ och jag fann ett bättre alternativ som redan kommer hem nu på tisdag.

För mig är OLED oftast ett säkert köp bildmässigt på många sätt. Inget klår OLED så enkelt är det. Hade jag fått hem LG B9 så hade jag givetvis blivit supernöjd med bilden. Men samtidigt är 65" nästan lite för litet för vårat vardagsrum. Inte för att 65" är litet i sig. Men storleken, upplösningen och avståndet har samtidigt en väldigt stor betydelse. Helhetsupplevelsen är i slutändan viktigast.

Jag ska inte säga att jag gnäller över att sitta på ett 3 meter avstånd från min LG C8 55" som jag har tagit ner till vardagsrummet för tillfället. Men jag sugs inte in i filmer och spel på samma sätt som när min C8 står i mitt spelrum på 1,5-2 meters avstånd. I spelrummet blir det en mer uppslukande upplevelse. Jag kunde känna av liknande upplevelse när vi hade Q90R en kort tid här hemma. OLED är som mest prisvärda upp till 65". Vill man ha en 77" OLED så får man sälja en njure.

Därför har jag varit på span efter en 75" och större TV som dessvärre inte är en OLED. Så sökandet fick börja om på nytt. Jag vet då samtidigt att jag gör en viss uppoffring. Men samtidigt en vinst om jag lyckas hitta något snarlikt.

Först kikade jag på Samsung Q70T 85" men jag blev inte alls imponerad över kontrasten och bilden upplevdes som något livlös. Q70T är egentligen motsvarigheten till förra årets Q60R. Så man kan då såklart inte räkna med stordåd. Bildmässigt var det väl okej men inte alls imponerande. Visst, Q70T har HDMI 2.1 och är framtidssäkert på så vis. Men det lockade mig inte tillräckligt då bilden var för halvdan för sitt pris. Samtidigt är jag egentligen inget stort fan av Samsung så jag släppte Samsung helt och gick vidare.

Sedan började jag kika på TCL QLED 75" 8-serien och den levererade väldigt bra bild för sitt pris. Men menyerna och mycket annat kändes segt. Men annars en prisvärd TV och TCL verkar bara göra allt bättre produkter. Men inte tillräckligt tilltalande än för min del.

Tillslut snöade jag mig in på en Sony XH90 75" som på många sätt övertygade mig allt mer. Jag var tidigare skeptisk då det är en LED med VA. Allt som inte är OLED gör mig skeptisk och det betyder inte att jag undviker allt annat. Men man blir mer kinkig om man har dykt in i OLED-världen en gång.

Men det visade sig att Sony XH90 verkligen lyckas leverera bra kontrast, svärta och bra bild. Kopplade upp TV:n till nätet i butiken och testade olika material. Testade även olika bild-inställningar och bredvid TV:n stod en OLED från Sony. Vilket var perfekt sätt för att jämföra skillnaderna. Ju mer jag jämförde mellan de två. Desto mer såld blev jag. Mycket p.g.a. att man får så mycket för 22990:-. Samtidigt är den framtidssäker med HDMI 2.1 och uppdateringen ska tydligen finnas tillgänglig för det. Sambon blev också helt hooked och då blev det ett givet köp för oss. Samtidigt gillar jag designen och den kommer förhoppningsvis göra ett fint jobb i vårt stora och ljusa vardagsrum. 75" på det avståndet vi sitter på blir perfekt!

En Sony XH90 75" i sista minuten

HQ