Svenska
Blog

Flygkatastrofen 1964

Skrivet av -Rayman- den 6 januari 2015 kl 20:15
This post is tagged as: Flygkatastrofen 1964, Ängelholm, Dokumentär

Den 20 november 1964, för 50 år sedan skedde den allvarligaste flygolyckan i Sveriges historia. Linjeflyg Flight 277, från Bromma till Halmstad med 43 människor ombord kraschade sent på kvällen på ett fält utanför Ängelholm. Planet trasades sönder, 31 dog och 12 överlevde. Av de tolv överlevande lever tre idag, bland dem den yngsta passageraren, en då 10-årig flicka som reste med sin pappa (som inte överlevde). Trots att femtio år gått sedan haveriet har inget av samma kaliber drabbat Sveriges flygtrafik, speciellt gällande antalet dödsoffer.

Minnet av katastrofen har uppmärksammats på flera sätt i olika medier under det föregående året, och SVT har även visat en dokumentär av Per Olov Nilsson om olyckan. Många äldre minns kanske olyckan och att det är 50 år sedan det skedde, men det kan också ha gått vissa förbi. Därför tänkte jag hänvisa till SVT:s dokumentär nedan för de nyfikna och för de som känner att de har en halvtimme att ge. Den finns upplagd i svt.se men är bara tillgänglig i 12 dagar till, innan den plockas bort. Passa därför på att se den nu, innan det är försent! Speltiden på ca 28 minuter kanske inte gör den särskilt tung eller uttömmande, men den är fortfarande sevärd för den som vill veta mer om olyckan.

Dokumentären: http://www.svt.se/dokumentarfilm/se-program/avsnitt-1-534

I övrigt verkar det inte finnas mer filmat material tillgängligt på nätet, men dess Wikipedia-artikel är faktiskt läsvärd för den som föredrar det före en dokumentär.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Linjeflyg_Flight_277

/Rayman

Flygkatastrofen 1964

Foto: SVT

HQ