Svenska
Blog

Våga baka din egen pizza

Skrivet av Aaandy den 10 januari 2016 kl 14:06

Våga baka din egen pizza

Matlagning är ett av mina få signum. Det är något jag verkligen njuter av att göra och något som jag faktiskt verkar vara ganska bra på också. För mig handlar det dessutom mycket om känsla och egen smak, så var inte rädda för att ändra i recepten, särskilt det för tomatsåsen. Tillagningstider och sådant är också väldigt svårt att ge, eftersom alla ugnar är olika, så här måste du som lagar rätten ha koll själv.

Jag vet att det är svårt att konkurrera med Petters recept när det kommer till matlagning här på sajten, men jag gjorde hembakade pizzor igår som blev så in åt helvete goda att jag bara är tvungen att dela med mig av recepten och tillvägagångssättet. Förvisso är tomatsåsen baserad på Petters egna recept, men man måste börja någonstans...

Till pizzadegen (1 sats, 4 portionspizzor) behöver du...
- 25 g jäst
- 2½ dl vatten (37°C eller kallt)
- 2 msk olivolja
- 1 tsk flytande honung
- 1 tsk havssalt
- 1 tsk svartpeppar
- 6 dl mjöl (vanligt, specialvetemjöl eller både och)

Lös upp jästen i vattnet (ljummet för direktjäsning, kallt för kalljäsning) i en bunke. Häll i olivolja, flytande honung, havssalt samt svartpeppar och blanda tills jästen är helt upplöst. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en deg. Knåda degen i 10 minuter. Tillsätt mer mjöl om degen skulle bli för kletig. Gå vidare med alternativ 1 eller 2.
Alternativ 1: Direktjäsning. Jäs under bakduk i 30 minuter till dubbel storlek.
Alternativ 2: Kalljäsning. Jäs degen under plastfolie och bakduk i kylen över natten.
Förslagsvis förbereder du tomatsåsen och tillbehören innan du går vidare med degen.
Knåda degen lätt och dela den i fyra delar. Kavla, tryck ut och försök få degen till runda plättar som är så tunna som möjligt. Använd mjölad arbetsyta! .

Till tomatsåsen behöver du...
- 1 burk finkrossade tomater (jag använde Mutti)
- ½ dl olivolja
- ½ dl vatten
- 3 msk tomatpuré
- 1 tsk flytande honung
- 5 tsk oregano
- 2 tsk basilika
- 1 tsk ramslök
- Salt
- Svartpeppar

Blanda allt i en mixer eller för hand i en bunke. Smaka av. Tänk på att mängderna, framför allt kryddorna, kan varieras efter tycke och smak. Det är inte heller olagligt att lägga till eller ta bort något!

Bred ut såsen på degplättarna, lägg dit dina tillbehör och grädda på 250°C i 7-10 minuter. Jag gjorde mina pizzor på pizzasten, vilket säkert bidrog till det utomordentligt goda resultaten, men har du ingen sådan fungerar bakplåt med bakplåtspapper lika bra.

Som tillbehör kan du ha vad som helst egentligen. Ta vad du är sugen på! Själv replikerade jag en klassisk napolitansk Margherita med tomatsås, buffelmozzarella, färsk basilika och olivolja. Supersmaskigt! Ett annat alternativ är tomatsås, mozzarella, lufttorkad skinka, ruccola och parmesan.

HQ