Svenska
Blog

Två spel jag verkligen måste spela med hörlurar.

Trots min tendens att samla på mig fler hörlurar och headsets än jag faktiskt behöver så tycker jag oftast inte om att använda dessa när jag är hemma. När jag spelar eller lyssnar på musik i min lägenhet så är det högtalare som regerar då jag önskar frihet och lätt känner mig nästan panikartat instängd med kåpor konstant mot öronen. Så sitter jag inte i ett gruppsamtal i Discord eller på konsol så är det väldigt sällan jag frivilligt drar på mig hörlurar och stänger ute världen omkring mig.

Men det finns två spel där detta enligt mig är ett krav. Tekniskt sett tre om vi räknar med Hellblade: Senua's Sacrifice där ljudupplevelsen nästan var integral med ett par fina lurar att höra igenom, men det är ett lite för enkelt exempel.

Doom (2016) är det första spelet där jag oavsett vad drar fram mina hörlurar, skruvar upp Mick Gordons adrenalinpumpande soundtrack och kastar mig in i raseriet. id Softwares actionskjutare är ett av mina favoritspel och en närmast euforisk upplevelse där Doom Marine och hans Super Shotgun dansar sig fram. Ljudet är tryckande, explosivt, detaljerat och brutalt på ett sätt där världen omkring mig nästan smälter bort under tiden jag spelar, speciellt på högre svårighetsgrader där jag verkligen måste fokusera för att inte råka bli sliten i stycken av en Hell Knight.

Det andra spelet kanske inte riktigt är av samma typ som en blodsprutande actionskjutare, men lever helt på ren kvalitet och lekfull stereomix. Det spelet är The Legend of Zelda: A Link Between Worlds på 3DS. Många har säkert redan kört det med lurar under tåg- och bussresor för de är väluppfostrade människor som respekterar andra omkring sig, men det är fortfarande ett spel där jag älskar att höja ljudet lite extra. Ljudet är glasklart glasklart och Ryo Nagamatsus musik är verkligen ypperligt mixat på ett sätt som den bärbara konsolens små högtalare aldrig kan återskapa. A Link Between Worlds är ett superbt spel men det var en upplevelse där ljudet kunde engagera även titelns lite tråkigare delar. Faktum är att om man är intresserad av bra exempel på riktigt bra, klassiskt stereoljud i en värld av högupplöst surround och Dolby Atmos så är Nintendos bärbara titlar bland de bästa att spana in.

Två spel jag vägrar spela utan ett par lurar kring öronen. Har ni några egna exempel på spel där hörlurar nästan är ett krav?

Två spel jag verkligen måste spela med hörlurar.

På PC använder jag just nu trådlösa Siberia 840 för spelande och Discord-tjatande.

HQ