Svenska
Blog

------ Gamers demoniseras i Law & Order ------

Det är alltid hysteriskt roligt att se tv ta sig an spel/datorvärlden. Jag har exempelvis aldrig skrattat så mycket som i det ögonblicket där CSI-snutarna jagar antagonisten - genom onlinespelet Second Life - eller som i den där märkliga dubbel-kontra-hackning-scenen från skräpet NCIS. "Out of touch" kan vara en underbar sak ibland

Men det senaste avsnittet av Law & Order: SVU tar nog priset för det absolut pinsammaste jag någonsin har sett i tv-väg: "Intidimidation Game" kretsar kring en kvinnlig spelmakare (en uppenbart Sarkeesian-influerad karaktär) som försöker lansera sitt nya spel i en hemskt misogyn spelvärld där alla kvinnliga spelare är måltavlor och majoriteten av manliga spelare är sorgliga karikatyrer. Under en av sina presentationer men som kidnappas och torteras av ett freak som inte kan skilja på spel och verklighet och det är upp till snutarna att sätta stopp för ISIS-terroriste- förlåt, jag menar tv-spelare. Ja - handlingen kretsar faktiskt kring hur tv-spel faktiskt leder till våld och att spelare av manligt kön hatar kvinnliga spelare fullt ut. På riktigt. Jack Thompson runkar väl sig torr i detta nu.

Länk på en supercut, för er som inte har kikat på avsnittet i sin helhet

Det här avsnittet demoniserar spelkulturen till den komiska grad att jag inte vet om det är en genialisk satir eller inte. Å ena sidan verkar avsnittet på allvar måla upp spelkulturen som en svartvit historia där kvinnor inte har någon plats, fast å andra levererar avsnittet oneliners så usla att det bara måste vara ett skämt. Eller vad sägs om godbitar som "These guys....they just can't stand women in gaming! They leveled up!", "No reset button in the real world!" eller "Were you camping back there?". Vi får inte heller glömma hur Ice-T ständigt måste förklara alla utdaterade gamer-termer för sina kollegor eller hur den ondskefulla "RedChannit"-kanalen lurar i "the Dark Net" (för att Deep Web låter för verklighetsförankrat)...

Manusförfattarna måste ha kikat på alla de där "Gamers are dead"-rubrikerna från förra året och sneglat lite på de äckligt vinklade inslagen om bedragaren Anita Sarkeesian och bara... ryckt på axlarna. Ja, ingenting skumt här inte. Tittarsiffrorna för SVU är redan så rekordlåga att det ändå kvittar vad som sänds. Ripped straight from the headlines, AM I RIGHT?!

SVU har aldrig varit så här illa, även om SVU alltid hade mer gemensamt med CSI än med det överlägsna Law & Order-originalet. Visst har serien alltid förenklat svåra ämnen, men det är verkligheten med tv - i en procedural måste man hitta en genväg mellan underhållning och allvarliga. Och när SVU var som bäst... ja, då var det faktiskt hyfsat välskrivet och engagerande. Det fanns alltid hälsosam skepsis från polisernas sida när det kom till vittnesmål, det fanns alltid twister som vände på pannkakan och som alltid satte saker i nytt ljus. Det var inget extraordinärt, men åtminstone märktes det att det var genomtänkt. Ibland.

Jag vet inte om jag skulle säga att avsnittet gjorde mig särskilt upprörd. Det är inget annat usel underhållning; till och med tramssajten Kotaku, som också vände sig mot sin läsarkrets och gamerkulturen, täpper för näsan när Law & Order låter urinet rinna nerför låret. Vad tusan SVU-teamet tänkte är ett mysterium.

En sak är i alla fall säker: SVU är minst 20 år försenad med moralpaniken.

------ Gamers demoniseras i Law & Order ------

Vad Gamergate-motståndare faktiskt tror

HQ