Svenska
Blog

Spelläckor, från utvecklarnas perspektiv

Jag har blivit lite blödig av att skriva spelnyheter vid två separata tillfällen. Första gången var när That Dragon, Cancer-pappan inte hade fått en endaste spänn för sin skapelse då spelupplevelsen var såpass filmisk och självspelande att folk hellre kollade igenom alltsammans på Youtube istället för att köpa titeln. Eller så tolkade utvecklarna åtminstone sitt dåliga försäljningsresultat... Den andra gången jag blev lite rörd var faktiskt alldeles nyss.

I intervjun berättar Davide, den kreativa hjärnan bakom Mario + Rabbids-liret, hur besvikna han och sina kollegor blev när flera år av svettigt kneg hade läckt innan de fick leverera sin enorma överraskningssmocka på E3. Själva omslaget var dessutom det sista de önskade se i speljournalisternas klor då konceptet av Mario med en bössa och de utklädda kaninerna kanske skulle ge en felaktigt bild av spelet; så att folk dömde bort det på förhand. Det är mycket pengar och anseende som står i rullning vid utannonseringar av den här kalibern, men i jämförelse med det som läckte tyckte jag ändå att Miyamoto och Ubi-chefens vapenspektakel på scengolvet var bra mycket värre. Åtminstone när det kommer till det första intrycket.

Så vad är min poäng nu då? Vill jag att alla journalister ska silvertejpa ihop skrivarnävarna till en käck liten fingerknöl och tugga på en doja istället för att författa ihop en smaskig nyhet? Absolut inte. Spelläckor och rykten är bland det mest intressanta som finns. Det skulle jag aldrig vilja gå miste om. Spänningen, spekulationerna, känslan av att ett gameplay-klipp på The Last of Us: Part II eller Red Dead Redemption 2 kan läcka ut när som helst. Det är oslagbart. Här var det snarare Davides ord om hur passionerad han var och hur han ville överraska en hel spelvärld med denna smått historiska titel som var så tjusigt. Så i just detta fall hade jag gärna sett att pratkvarnen hos Nintendo och blåtossen Laura Kate Dale hade slängt igen truten.

Spelläckor, från utvecklarnas perspektiv

Det blev självklart känslosamt när Miyamoto brände av en ordentlig hyllning till Davide under presentationen av Mario + Rabbids.

HQ