Svenska
Blog

Vidriga parasiter har slått rot hos landets mest lovande chilipappa

Det har ringt på hemtelefonen och skickats mail. Rasat ned fysiska brev framför ytterdörren och ryckts i mig på stan. Alla med samma fråga: Hur går det egentligen med dina chilifrukter? Du har ju förstås läst rubriken, således anar du att det går fullständigt åt helvete med min makabra odling.

Upptäckten gjordes för någon vecka sedan efter en hård arbetsdag på varvet. Det enda jag ville var att komma hem, slita på mig ett par pyjamasbrallor och sedan skedälska med mitt klorofyllgunst - allt för att påskynda den långdragna processen av att odla fram ett par smälltjusiga blomknoppar längst uppe på de grövsta stjälkarna. Jag skämdes ända in i själen när jag insåg vad som hade hänt. Ett fullständigt nederlag, inte bara som hemmaodlare, utan som människa överlag. En ohygglig jätteflock av vita små skadedjur har alltså befäst mina tonåringsdöttrar, och titeln som Sveriges bästa chilipappa har gått förlorad till någon som uppenbarligen vet vad de håller på med.

Jag inledde förstås medicineringen illa kvickt och började gödsla med såpvatten. Inte bara över plantorna, utan hela fönsterkarmen, rutorna och parkettgolvet undertill också. Det dröjde bara några dagar, sen var skiten tillbaka. Nästa steg blev att veva ihop en spritig cocktail gjord på T-röd och såpvatten, men det resulterade bara i en kladdig sörja och till synes ännu mera löss...

Vidriga parasiter har slått rot hos landets mest lovande chilipappa

Ända tills någon typ av chilidoktor har kommit på hembesök blir lösningen att ställa plantorna i duschen en gång per dag, vilket hittills har känts som det mest effektiva botemedlet på skadedjursattacken.

HQ