Svenska
Blog
Underbara, underbara Training Day

Underbara, underbara Training Day

Skrivet av Erik den 22 februari 2021 kl 23:25

Jag såg om Training Day häromdagen och kan liksom inte göra annat än att konstatera att Antoine Fuquas mästerverk har åldrats alldeles utomordentligt fint. En svettig, tung och otroligt spännande thriller som inte bara håller ens nerver på helspänn från i stort sett första till sista sekund, utan också påminner en om att David Ayer en gång i tiden faktiskt kunde klämma ur sig någonting vettigt i filmväg. Hans fina manusarbete i kombination med Fuquas täta regi är en match made in heaven som man som filmälskare bara lutar sig tillbaka och njuter av.

Samma med skådespeleriet. Denzel, med så många underbara skådespelarprestationer i bagaget att det knappt går att räkna, har aldrig varit bättre än vad han är i rollen som korrupta knarkpolisen Alonzo Harris. Han är en urkraft som bara käkar och käkar upp varenda scen han medverkar i. Det är en enda lång (och magisk) uppvisning i skådespeleri av den högre skolan. Ethan Hawke försöker så gott det går att hålla jämna steg och gör även han en av sin karriärs bästa insatser, men ingen i ensemblen (varken Hawke, Scott Glenn eller alltid lika sevärda Cliff Curtis) kommer ens i närheten av Washingtons briljans. Det här är hans show från början till slut och Oscarsstatyetten för bästa manliga huvudroll kunde knappast ha gått till en värdigare vinnare. Hans urladdning mot slutet ("King Kong ain't got shit on me!") är tillsammans med Sicilienar-scenen i True Romance en sån där scen som jag aldrig någonsin tröttnar att titta på - hur många gånger jag än gjort det.

Planen för ikväll är att fortsätta på Ayer-spåret och se om även Street Kings. Hoppas nu bara att den åldrats lika grymt som denna.

HQ