Svenska
Blog
Dom 100 bästa spelen genom alla tider Del 2 av 10, #90-81.

Dom 100 bästa spelen genom alla tider Del 2 av 10, #90-81.

Reglerna för denna lista är att endast en del per spelserie får representeras, med undantag om ett sidospår eller en uppföljare känns såpass annorlunda att det likväl hade kunnat vara ett helt annat spel i en helt annan spelserie. Varje spel är listat efter platformen som jag själv upplevde spelet på. Med det sagt betyder detta inte att spelet inte finns tillgängligt till fler format. I varje lista kommer även ett flertal tröstpris att delas ut. Spel som precis föll kort vid mållinjen för att nå in till listan, men som jag ändå vill ska få nämnas och ges utrymme även om de endast staplas upp utan motivering.

90. Worms: Armageddon (PC)
En serie som på senare tid verkar befinna sig i en identitetskris tycks ha glömt bort hur det var i det simpla som magin fanns att hitta. Alla tidiga koncept från serien finputsades till sin bristning och har sedan dess aldrig återfunnits. Än idag är Worms: Armageddon seriens tveklöst starkaste del.

89: Odin Sphere (PS2)
Vanillaware är en underskattad utvecklare. Odin Sphere är deras mest underskattade del, som de kvalitetsmässigt heller inte kunnat hitta tillbaka till sedan dess. Djupa karaktärer, tidlös grafik och med en story långt bredare än vad allt på förhand talar för så är Odin Sphere ett spel av många missat, men de som upplevt det sällan glömt.

88: Ni No Kuni: Wrath of the White Witch (PS3)
På senare år har Level 5 försökt fånga magin i vad det är som gör Pokémon spelen bra. Misslyckats i de flesta fall men fått in en fullträff i den första delen av Ni No Kuni serien. Monsterfångande men i mer Tales inspirerade aktiva strider, med tidlös Studio Ghibli grafik och en vuxen historia långt bättre än vad uppföljaren resulterade i.

87: Call of Duty 4: Modern Warfare (XBOX 360)
Spelet som på riktigt startade Call of Duty hysterin är också, tveklöst, än idag seriens absolut bästa del. Med precis den rätta dosen av filmisk action, innan serien kom att helhjärtat snegla på Michael Bay, och med majoriteten av seriens starkaste spelmoment, den revolutionerande och måhända fortfarande bästa multiplayerdelen så skulle jag än idag rekommendera Modern Warfare över någon annan valfri nyare del i serien.

86. Chrono Cross (PS1)
Chrono Cross är bättre än Chrono Trigger. Punkt. Vassare stridssystem, djupare story med vad som för sin tid var ett nyskapande perspektiv där du spelar nästintill lika mycket ur det onda som det goda.

85. Uncharted 4: A Thiefs End (PS4)
Att välja mellan Uncharted 2 och 4 kom ner till att Uncharted 4:as berättelse aldrig spårar ur och i slutändan känns mer fokuserad, bättre knyter ihop säcken och är proppat med easter eggs som lyckas skapa ständig nostalgi fastän det är en relativt ny spelserie vi pratar om.

84: Okami (PS2)
Estetiskt ett av de vackraste spelen som någonsin gjorts. Det bästa Zelda spelet som inte som inte ens hör till serien, som inte bara matchar kvalitén från Nintendos huvudsakliga delar utan i vissa aspekter till och med överträffar dom.

83: Halo: Combat Evolved (XBOX)
Ett av de bäst åldrade FPS spelen genom alla tider. En trendsättare inom genren som satte en ny standard så hög att det tog flera år för konkurrenter att på riktigt ta ikapp, då mest genom att efterlikna i spelmekaniska reskins.

82: God of War 3 (PS3)
Ett tempomässigt mästerverk med de mest minnesvärda bossarna, störst variation och brutalaste avrättningarna. Idag handlar serien om far och son historia på halvtakt, och fastän jag älskade även det så kommer jag minnas bäst God of War 3 som höjde en hel spelbranschs testosteronvärde.

81: SSX 3 (PS2)
How the mighty has fallen. En gång i tiden var "brädspel" något av det tuffaste, mest givna kvalitetsstämpeln på marknaden, och att se en så fantastisk genre fullkomligt begraven mot bagaget av kvalitets titlar som framförallt SSX serien stod för är så sorgligt att jag närmar mig manstårar. Tur i oturen däremot är att SSX 3 är precis lika bra idag som det var förr. Delen där allt det bästa från genren klaffade, överträffades och kanske aldrig igen kommer kunna återskapas till fullo.


Tröstpris: Sonic The Hedgehog, Onimusha 3, King of Dragons, Company of Heroes, Dead or Alive 3

HQ