Svenska
Blog
Dom 100 bästa spelen genom alla tider Del 5 av 10, #60-51.

Dom 100 bästa spelen genom alla tider Del 5 av 10, #60-51.

Reglerna för denna lista är att endast en del per spelserie får representeras, med undantag om ett sidospår eller en uppföljare känns såpass annorlunda att det likväl hade kunnat vara ett helt annat spel i en helt annan spelserie. Varje spel är listat efter platformen som jag själv upplevde spelet på. Med det sagt betyder detta inte att spelet inte finns tillgängligt till fler format. I varje lista kommer även ett flertal tröstpris att delas ut. Spel som precis föll kort vid mållinjen för att nå in till listan, men som jag ändå vill ska få nämnas och ges utrymme även om de endast staplas upp utan motivering.

60. Rayman Legends (Wii U)
I ett av tidernas mest varierade och snabbaste 2D platforms spel vågar Rayman Legends verkligen utmana och genom roliga belöningar skapa högt återspelningsvärde. Rayman serien har aldrig varit bättre än så här, och i ärlighetens namn trodde jag aldrig att den kunde resultera i något så banbrytande fenomenalt.

59. Walking Dead Season 1 (PS3)
Min introduktion till Telltale-serien, och också den som lämnade störst avtryck på mig. Ett av mediets absolut vackraste story som anpassar sig efter dina val. Dina tuffa ångestframkallande val då dvs.

58. Wonder Boy: The Dragons Trap (Sega Master System)
Ett av tidernas bäst åldrade spel som vid första anblick omöjligt kan uppfattas som snart 30 år gammalt. En tidig tolkning av vad som skulle komma att kallas metroid-vania genren där jag dock vågar kalla The Dragons Trap för en av toppkandidat än idag.

57. Gone Home (PC)
En historia som jag är förundrad över hur den kan göra så mycket av så lite, där skickligt utspridda ledtrådar manipulerar dig till långsökta, djupa teorier om vad som faktiskt hänt med din borttappade familj.

56. Guitar Hero 2 (PS2)
När Guitar Hero serien först släpptes var jag som besatt, och för del 2 som jag till en början inte hade råd att uppgradera mig till pendlade jag långt, dagligen, under mina sommarlov för att ta mig igenom precis hela låtlistan på expert tillsammans med min bror. Minnen som jag värdesätter än idag och knappnötande som kom att vinna mig en guitar hero 2 turnering bara enstaka år efteråt.

55. Megaman X (Super Nintendo)
Total redesign och med en långt rättvisare svårighetsgrad omformades en spelmekanik som tidigare kretsade kring fullkomlig utmaning till något snabbare, tätare och coolare i Megaman X som än idag står sig som serien tveklöst starkaste del.

54. Mario Kart 8 Deluxe (Nintendo Switch)
Jag trodde inte att man kunde göra så mycket mer med Mario Kart serien. Men i Mario Kart 8 Deluxe som låter dig köra under vatten, i luft och på väggar i en greatest hits samling av banor visar ren spelglädje i sin renaste form och att formulan jag trodde var död än så länge har långt mer att ge.

53. Gears of War 2 (Xbox 360)
Trots seriens absolut kortaste utvecklingstid så är Gears of War 2 den tveklöst mest, och bäst varierade delen. Ett tempomässigt mästerverk som står långt över konkurrenterna inom den skyddsbaserade action genren.

52. TMNT IV: Turtles in Time (Super Nintendo)
I TMNT IV togs turltes beat em up formulan till sin absoluta topp. Mer varierat än tidigare delar både spelmekaniskt och miljömässigt med en ton som bättre än någon annan del fångar den från serien. Jag saknade inte ett enda gästspel från Turtles in Time, och soundtracket, det lyssnar jag på än idag!

51. Metroid Prime (Gamecube)
Super Metroid må ha de bättre topparna, men i en total överraskning till reeboot som fullkomligt saknar dalar så håller jag i slutändan Prime som den bättre delen av de 2. På förhand trodde jag aldrig att en genre helt utformad efter 2D sidescrolling skulle framgångsfullt kunna omvandlas till ett FPS. I efterhand vill jag aldrig se serien i något annat format.


Tröstpris: Tales from the Borderlands, Ape Escape, Spyro 3: Year of the Dragon, Scott Pilgrim vs The World The Game, The World Ends with You

HQ