Svenska
Blog
Platinum nr 30 - September, min mest magiska spelmånad någonsin!

Platinum nr 30 - September, min mest magiska spelmånad någonsin!

En operation har försatt en annars väldigt aktiv hårt arbetande karl i sängläge dom senaste 3 veckorna. Om man ska finna något positivt i min segdragna läkning så har det varit alla spel jag avnjutit. Nya spel, som gjorde ett tidigare rätt tråkigt spelår till något av det mest spännande på länge. Så högkoncentrerat som september varit för mig i spel som faller helt i min smak är på snudd till overkligt, och jag har praktiskt tagit hunnit klämma på de alla, och funnit en helt ny favorit för denna generation. En spelupplevelse som jag redan nu håller högt som ett av tidernas bästa spel, och som jag nu på morgonen tog en platinum i. Platinum nr 30. Här följer några snabba reflektioner kring spelen jag klämt på de senaste veckorna:

Yakuza Kiwami 2: Med 2 genomspelade Yakuza titlar på väldigt kort tid kände jag mig i Kiwami 2 lätt utmattad kring upplägget. Mistro mig inte, Kiwami 2 platsar i slutändan någonstans i min topp 3 av alla Yakuza titlar någonsin släppta. Men med standarden som Yakuza 0 nådde så är Kiwami tyvärr inte nära dessa toppar, någonsin.
Mitt betyg? 7.5/10

Detroit: Become Human: Mot bakgrund av skyhöga förväntningar så är min absolut största besvikelse i år utan tvekan Detroit: Become Human. I ett så kort äventyr är det obegripligt hur lång tid det tar innan äventyret faktiskt tar fart, och när det väl gör känns krystat, kort, ofokuserat och fruktansvärt långtråkigt. Karas del som jag räknade ned till att få uppleva blev i slutändan äventyrets absoluta bottennapp, och aldrig någonsin kände jag av David Cages briljans som jag upprepat kände i både Fahrenheit och Heavy Rain. Jag trodde att Beyond Two Souls var ett oväntat snedtramp för studion Quantic Dream, men med ett precis lika dåligt Detroit oroar jag mig för att utvecklaren numera helt tappat kontakt i vad som gjorde hans äventyr unika och bra.
Mitt betyg? 5/10

Marvels Spider-Man: Aldrig har jag haft så här roligt i att utforska och samla. Fastän världen i fråga är relativt tom och enformig i sin sido-uppdragsvariation så har insomniac helt och hållet kompenserat detta med den roligaste traversal-mekaniken i ett spel någonsin. Stridsmekaniken klickade inte först men växte på mig snabbt, och historian som i slutändan berättas står sig i min mening mot valfri marvel film som helst. Faktum är att jag anser att Insomniac fångar upp karaktären bättre än något annat valfritt medium, och när äventyret är som bäst så kan det konkurrera om valfritt nuvarande äventyr på marknaden om att hantera genren bäst. Det här är min nya superhjälte favorit, arkham kan ställa sig åt sidan, tack.
Mitt betyg? 9/10

Xenoblade Chronicles 2: Torna the Golden Country:
Ett av de bästa japanska rollspelen för denna generation får en fristående, stor, expansion som fyller de berättarmässiga hålen som fanns att hitta i originalet och får mig att känna mer för karaktärerna som tidigare kändes platta och outforskade. Bortsett från community systemet som känns som ett halvhjärtat försök att krysta ur extra timmar i spellängden så gillar jag verkligen allt som Torna the Golden Country tillför. Jag är inte lika fast, frälst, som jag var förr, men inte hästlängder ifrån!
Mitt betyg? 8.5/10

Valkyria Chronicles 4:
Än är det för tidigt att sätta ett officiellt betyg då jag bara är 4 kapitel in i äventyret som damp ner i brevlådan i måndags, men det jag törs säga än så länge är att det fångar upp tonen jag föredrog i originalet och spelmekaniskt tillför över alla andra tidigare delar. Klasserna känns intressanta och balanserade, och än så länge så känner jag mig trollbunden i historian som berättas. Preliminärt lutar detta betygsmässigt mot:
Mitt preliminära betyg? 8.5

The Messenger:
Ninja Gaiden till Nes står sig som min absoluta favorit till konsolen. The Messenger såg på förhand ut att bli en spirituell uppföljare, men bara en timme in så står det sig som uppenbart att så inte är fallet, på för mig mer ont än gott. Jag gillar äventyret jag i slutändan får, men föredrar fortfarande tempot och utmaningen från Ninja Gaiden NES. Spela det bör du absolut, men jag ser verkligen inte detta som det absoluta kritiska måstet som många andra spelsajter vill få the messenger till.
Mitt betyg? 7.5/10

Dead Cells:
Jag älskar spelen som inspirerar Dead Cells, men fastnar inte alls i slutändan för vad jag får i denna hybrid. Förhandshypad bortom gränser och djupt besviken 6 timmar in, där jag dessutom då inte plockat upp äventyret igen sedan dess. Kanske ändras min uppfattning när jag officiellt är färdig, men magkänslan nu säger snarare att jag kommer gå vidare och rensa min switch på minnet, för Dead Cells är i slutändan ett ok äventyr, men långt ifrån något jag aktivt skulle rekommendera. Trots att jag än så länge inte är officiellt klar så är jag övertygad om att jag inte kommer hålla med om den ensidiga hyllningen som dead cells fått i spelmedia.
Mitt betyg? 6.5/10

Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age:
Trollbunden, bortom alla gränser. Det här är det bästa traditionella japanska rollspelet sedan ett visst Snes äventyr som jag inte vill nämna vid namn pga min just nu pågående topp 100 bästa spel lista. Nästan 90 spelade timmar på väldigt kort tid har jag inte kunnat släppa Dragon Quest XI, och trots platinan jag tog imorse så vet jag inte om jag känner mig redo för att lämna det bakom mig heller. Tempot, berättandet, karaktärerna, grafiken, ljudet, designen och det bästa post-game materialet i sett spel någonsin gör att jag numera håller detta som ett av mina absoluta favorit äventyr genom alla tider. Med nästan 100 avklarade japanska rollspel i ryggen står sig detta högt. Det bästa på flera generationer, vilket faktiskt förvånar mig då jag sedan tidigare avklarat Dragon Quest V och Dragon Quest VIII men aldrig i närheten känt den magi som jag gör för serien nu.
Mitt betyg? 10/10


Här följer min lista av samtliga platinum trophies jag tagit hittills. I form av att slutföra en trophy-lista hade jag nog roligast i Burnout Paradies. Vilka platinums har du tagit och vilket spel hade du roligast i att slutföra?

1. Prince of Persia
2. Dragon Age: Origins
3. Assassins's Creed 2
4. Burnout Paradise
5. Jojo's Bizarre Adventure: All-Star Battle
6. Dead Space
7. Virginia
8. Unravel
9. Terminator Salvation
10. Hitman Go: Definitive Edition
11. The Walking Dead
12. Tales from the Borderlands
13. The Order: 1886
14. The Walking Dead: A New Frontier
15. Rocket League
16. Little Big Planet 3
17. Tekken Tag Tournament 2
18. Tekken 7
19. Blackwood Crossing
20. Game Of Thrones
21. Doom
22. Duke Nukem 3D: 20th Anniversary World Tour
23. Guardians of the Galaxy: The Telltale Series
24. Hellblade: Senuas Sacrifice
25. Nioh
26. Zero Time Dilemma
27. Zero Escape: Nonary Games
28. Undertale
29. Marvels Spider-Man
30. Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age

HQ