Svenska
Blog
Best of: De bästa spelrelaterade historierna.

Best of: De bästa spelrelaterade historierna.

Viktigare än grafik, ljud och design. Berättelsen tenderar alltid att vara det avgörande trollbindande steget för mig i betygspinnarna. Det yttras ofta om hur lång väg spelmediet har att gå för att på riktigt ta ikapp och utmana böcker, filmvärlden i form av berättande, och där jag håller med om detta om ett snitt skulle dras av alla lata patentinkräkta spelhistorier jag ser upprepade gång på gång så ställer jag mig samtidigt på frontlinjen vad gäller försvar när det utförs på ett så effektivt sätt som nedanstående 5 exempel kommer att lista. Där i huvudsak vinnaren nyttjar mediets fulla potential till den nivå att jag inte ska se hur historian skulle kunna återberättas fullskaligt i ett annat format. Har du missat ska du självklart upptäcka, och om du tror dig veta om något jag missat så ser jag gärna att du slänger gentjänsten mitt håll och tipsar tillbaka!


5: Yakuza 0
Med samtliga delar genomspelade har jag alltid underhållits, men nödvändigtvis inte imponerats av Yakuza som spelserie. Men som från ingenstans kom 2017 spelet där precis allt föll på plats. En ursprungshistoria perfekt för nya att hoppa in till med vad som kan komma att bli en av mina favoritberättelser i ett spel någonsin. En del som var bättre än summan av allt jag trodde att seriens element kunde resultera i med en story som överraskar gång på gång med djupa engagerande lager och en perfekt balans mellan over the top humor och blodigt manligt allvar. Manuset och skådespeleriet är så starkt att det skulle kunna konkurrera med vilket valfritt gangster drama från vilket valfritt media som helst, och det säger jag med full vetskap om alla tidlösa klassiker som genren består av.

4: Silent Hill 2
En mörk och poetisk historia som blottar dina sinnen, motiv och förutfattade meningar för dig oavkortat och ocensurerat. Vad hände egentligen med din hustru? Kan hon verkligen fortfarande leva, och är brevet hon skickade till dig äkta. Lika ångestframkallande som det är vackert är det upp till dig att utreda.

3: Final Fantasy VII: Crisis Core
Med Square Enix mest humana karaktär tillhörde även seriens kanske mest humana historia. En historia om att växa upp, upptäcka sig själv och få redovisat för sig att vägen till ens högsta dröm sällan är så glorifierad som man vill föreställa sig. En historia om hur spelets protagonist Zack Fair får upptäcka de mörka sidorna av att bli en hjälte och att bolla sin egna moraliska kompass när principer ställs mot kärlek i toppar och dalar mot ett oförglömligt slut som konkluderar i det vackraste jag upplevt i ett spel någonsin.

2: To The Moon
En indieklassiker där din roll är att manipulera en döende mans minnen för en chans för honom att få uppleva sina högsta drömmar, och därmed kunna dö lyckligt? Vägen dit är självklart inte så lätt som det framstår. För ska ett nytt artificiellt minne kunna ta vid måste ett av dina ursprungliga kanske omedvetet definierande ögonblick försvinna. En oerhört filosofisk och vacker historia med starka Eternal Sunshine of the Spotless Mind vibbar som får en att tänka. Kanske lever redan du din dröm utan att du tänker på eller uppskattar det, kanske vet du inte om vad du har förrän sekunden det går förlorat.

1: Zero Escape: Virtues Last Reward
I ett SAW-inspirerat scenario tvingas du och andra kidnappade i en bunker att överleva escape rooms med ett återkommande tema av dödsfälla. Ni kommer inte alla se dagens ljus igen. Varje runda avslutas med ett röstsystem där 2 poäng delas ut om samtliga i gruppen anser sig lita på de övriga deltagarna, 3 poäng plus om en avstickare röstar nej i detta där då övriga deltagare får minuspoäng. Först till 9 poäng överlever, där porten till frihet bara kan öppnas en gång där resterande därefter stängs inne för all evighet. Når du minuspoäng dör du med en extratvist av att huvudhjärnan bakom dessa spel finns mitt ibland er där varje ny runda tvingar samarbeten med personer du kanske inte kommer att lita på i väldigt utsatta situationer. En historia helt uppbyggd kring lojalitet och tillit som kommer undanröja ocensurerat för dig själv och dina digitala följeslagare vem du verkligen är i situationer där tuffa beslut måste fattas, där liv och död står på spel. Ditt eget inkluderat. Där du uppmanas vara på tå, pussla, identifiera motsägelser och försök till manipulation konstant där du inte vet om du riktat misstankar mot person rätt eller inte förrän det är för sent. Med 20 olika möjliga slut blev jag i min första genomspelning grovmanipulerad till döds där en utmaning jag vågar slänga ut är att du inte kommer kunna lista ut vem mördaren är förrän du sett alla 20 samtliga slut, och då underhållits hela vägen. Jag sträckspelade ett hysteriskt långt äventyr och tappade hakan gång på gång över tvistar på snudd till helt omöjliga att förutse samtidigt som de då aldrig heller kändes osammanhängande eller långsökta. Söker du en bra spelrelaterad historia är det här det lätt förbisedda och bortglömda toppvalet som nyttjar formatet till dess fullo på ett sätt som inget annat media kunnat förmå sig på att matcha.

HQ