Svenska
Blog
Handkontrollsförvirringen måste få ett SLUT!

Handkontrollsförvirringen måste få ett SLUT!

Att byta från manuellt växlad bil till en automatväxlad kan i början kännas ovant. Det vet alla som någonsin gjort det. Om man inte glömmer bort sin vänsterfot finns risken att man utför ett ofrivilligt test av sina säkerhetsbälten i hundra knyck. Men tänk dig att byta från en bil med uppsättningen koppling, broms och gas i omkastad ordning, till exempel med gasen längst till vänster och bromsen längst till höger. Då hade det nog varit säkrast att ha en drulleförsäkring som innefattar whiplash-skador.

Den här problematiken existerar i gaming-världen. Av någon outgrundlig anledning ska det inte gå att växla mellan flera olika spelkonsoler utan att utsättas för bryderi av just det här slaget. Xbox, Playstation, Nintendo Switch... Alla har en X-knapp, på båda handkontrollerna till Xbox och PS är den dessutom blå, och på alla tre sitter knappen på olika ställen. Från Dual Shock-kontrollen till Playstation sett har knappen roterat ett snäpp medurs på Xbox-kontrollen, och ytterligare ett snäpp om man plockar upp en gamepad till Nintendos konsol.

Min hjärna, som aldrig lär förläna mig nåt nobelpris i kemi men som det i övrigt inte är några större mentala fel på vad jag är medveten om, är inte snabb nog att ställa om sig när jag spelat på en konsol i hundratals timmar och sen byter till en annan (vilket jag kanske måste, om jag vill spela konsolexklusiva titlar) och ett blått X dyker upp på skärmen som betyder att jag måste ladda om pickadollen, kasta tillbaka en handgranat eller ducka för att slippa bli kluven från hjässan till fotabjället av en yxa. Jag trycker ALLTID fel.

Hur kan man behandla gamers på det här viset? Hur kan man behandla MÄNNISKOR på det här viset?

Vem gagnar detta VANSINNE?

HQ