Svenska
Blog

En väldigt bra bok - The Martian

För ett gäng veckor sedan såg jag på Skåne-Jockes instagram ett inlägg om en bok med ett starkt orangefärgat omslag. The Martian av Andy Weir, en bok om en astronaut som blir strandsatt på Mars efter att deras expedition avbryts av en plötslig sandstorm. Alla i besättningen lyckas ta sig till skeppet för återresan mot jorden medan en man träffas av bråte och försvinner från gruppen. Ett tag senare vaknar han ensam på en livlös planet med vetskapen att ingen kommer besöka expeditionsplatsen förrän om tidigast 4 år.
Astronauten heter Mark Watney och i boken får man följa hans kamp för överlevnad samt härliga komik över alla konstiga händelser man kan råka ut för på en planet endast bebodd av en person.

Jag läste den engelska versionen och även om texten ibland är proppfylld av tekniska termer var den lättläst, förståelig och även väldigt modern. Boken var indelad i relativt korta kapitel vilket var skönt då jag inte vill sitta på dass och känna mig tvingad att plöja igenom för många sidor, man vill ju inte avsluta mitt i en text så att säga.

Främst var huvudkaraktärens sätt att prata/berätta modernt och charmigt då han hade en lättsam ton och samtidigt en ironisk touch på sin livssituation och hur han utförde vissa ''vetenskapliga'' ändringar på utrustning och liknande. Många gånger kunde man läsa ett intensivt kapitel med tonvis av rymdvetenskap som mot kapitlets slut ändå lyckades krama fram ett lättsamt fnissande hos läsaren. Andy Weir vet hur man fångar läsaren!
Igår kväll läste jag äntligen ut boken som var på strax över 300 sidor och för min del hade den gärna fått innehålla ett par hundra sidor till.

Det känns extra kul att veta att Ridley Scott är med och håller på med att filmatisera berättelsen. Jag är svag för sci-fifilmer och har i min filmhylla säkert 3-4 st som handlar om astronauter på Mars.

Vill du läsa en spännande bok man lätt fnissar harklande till rekommenderar jag The Martian till dig!

En väldigt bra bok - The Martian

HQ