Svenska
Blog

Velar kring Gears of War: Ultimäjt Edischåån

Det kommer en hel drös med spel under sensommaren/hösten. En del ser jag fram emot så mycket att jag liksom går på tomgång. Jag glömmer spotta ut tandkrämen, disken står kvar i diskhon, sängen är obäddad och jag har inget annat i huvudet än Fallout 4.

Sen finns det ett par andra spel som jag istället har lite småkoll på som "ska" släppas innan Fallout 4, nämligen remastern av Gears of War. Det finns dock ett par funderingar som cirkulerar inombords gällande denna kommande utgåva av förra generationens fläskigaste actiontitel.

Grafiken
Det första Gears of War var verkligen vrålsnyggt när det släpptes. Jämsides uppföljarna är det dock det överlägset "fulaste" spelet rent grafikmässigt så det ska bli kul att få njuta av kampanjen i åtminstone nivån av Gears of War 3, (antar jag?).

Mörkret
Det som ändå oroar mig är att redan vid Gears of War 2 så försvann mörkret som det första spelet byggde mycket av sin charm kring. De partier av uppföljarna som utspelade sig nattetid eller i mörker var inte alltid lika mörka på det där smutsiga viset som det första spelet lyckades med. Jag fick aldrig den där skrämmande känslan av utsatthet. Gears 1 är för mig inte bara ett actionspel utan snuddar ibland vid skräck då jag flera gånger kände mig stressad och rädd de 2-3 första genomspelningarna. Försvinner det mörka mörkret kommer även en del av charmen att ha försvunnit ur den här remaken, vad finns det då att vara rädd för i spelet?

Priset
När Metro: Redux släpptes i september förra året var försäljningspriset 399 kr. För en av de i mitt tycke fläskigaste remaster-utgåvorna som kommit. Man fick 2 st fullängdspel varav det ena endast var 1,5 år gammalt med betydligt bättre FPS samt bättre upplösning. När Halo-samlingen kom sjönk även den utgåvans pris drastiskt (kanske för skicket det släpptes i..?) till 299 kr, för 4 spel i förbättrad grafik och FPS. Flera andra remasters som släppts har gjort det med försäljningspriser under 400 kr. Gears of War: Ultimate Edition släpps i augusti, 2,5 månader bort och än så länge har inga butiker utannonserat något annat än 599 kr. Wayyy too mucho nachos!

Visst, det är en snåljåps I-landsproblem men det känns verkligen girigt om det är den slutliga release-kostnaden. 599 kostar ett nytt spel. Inte ett 9 år gammalt i min värld. Jag hoppas det landar på absolut max 399 kr (i butik) vid releasen, annars lär jag vänta.

Jag börjar ändå bli lagom trött på alla remakes, speciellt de på spel som är 2-4 år gamla och aldrig sålde särskilt mycket. Vad är poängen? Nu gäller det ett nästan 10 år gammalt spel men ska utgivarna ge oss gamla spel och därefter ha samma pris som nya fullprisspel? Nej tack.

Antagligen är det bara en summa butikerna antagit för säkerhets skull innan de vet exakt men Metro: Redux utannonserades 399 kr långt innan releasen och den nivån är OK, men inte mer.

Velar kring Gears of War: Ultimäjt Edischåån

Längtar du sönder dina ögonbryn efter Gears of War: Ultimate Edition?

HQ