Svenska
Lost Horizon, nytt peka-klicka äventyr

Lost Horizon, nytt peka-klicka äventyr

Utvecklarna bakom peka-klicka äventyren Secret Files 1 och 2 är tillbaka med ett nytt spel som lånat en hel del av Indiana Jones (både karaktärer, miljöer och tidsera) och verkar kunna bli riktigt bra.

Jag hittade en tysk demo av Lost Horizon som jag spelade igenom idag (finns ingen engelskspråkig ännu) och tänkte ge några intryck. Riktigt lång demo faktiskt, tog mig ~1h20min att ta mig igenom utan att fastna.

Det har snackats om att utvecklarna satsat mycket på att verkligen göra spelet till ett äventyrligt äventyrsspel och det visar demon tydligt i form av en mängd farliga/dramatiska situationer. Hela fem gånger under demons gång befann jag mig i situationer där jag var tvungen att lösa pussel som begränsades av pistolskjutande skurkar och andra farligheter (ej tidsbegränsat dock). Det funkade riktigt bra och gav bättre Indiana Jones-känsla än i de flesta peka-klicka spel.

Pusslen var i huvudsak föremålspussel och för det mesta ganska realistiska och motiverade sådana. Sen bjöds man även på ett pussel involverande mer än en kontrollerbar karaktär samt nått dialogpussel.

Grafiskt var det vackra målade miljöer med tecknade 3D-karaktärer som smälte in riktigt bra, bättre än i de flesta moderna peka-klicka.

Demons enda egentliga svaghet i mitt tycke var ett förvisso spelmässigt logiskt men fullkomligt orealistiskt delpussel där jag skulle hämta min väska vilket krävde att jag fångade flugor till en pojke vilket i sin tur krävde att jag lurade bort en vakt för att plocka ner en boll i ett träd. Det var inga problem att förstå vad jag skulle göra, men det kändes konstlat precis som en hel del pussel i Secret Files gjorde.

En del pussel av det här slaget får man dock vara beredd på i äventyrsspel så det var inget som störde mig. Då var jag betydligt mer rädd för att Lost Horizon skulle kännas som en billig Indiana Jones-kopia, vilket det som tur var inte gjorde.

Demon blev varken för seriös, för överdriven eller för övertydlig vilket annars tyska äventyrsspel har en tendens att vara. Den här fina balansen tillsammans med alla de roliga, dramatiska scenerna är mer än tillräckligt för att jag ska bli rejält peppad inför releasen. Lost Horizon ska jag köpa.

Spelet släpps inom en månad (lite osäkert exakt när internationella releasen blir) och kan förbokas på Play.com till en löjligt billig peng.

http://lost-horizon.deepsilver.com
http://www.play.com/Games/PC/4-/15689198/Lost-Horizon/Product
.html

HQ