Svenska
Blog

Spelmusikfredag (241)

Ännu en fredag är nu kommen, vilken för min del åtminstone betyder lite välförtjänt helg efter min första vecka tillbaks till både högskolestudierna och jobbet. Surt nog har jag lyckats dra på mig en förkylning (nej, inte den sjukdomen), så det blir nog inte lika mycket helgnjutning som jag hade hoppats på. Nåja, har i alla fall tagit det mest lugnt idag, så det är väl alltid något.

Men, då var det ännu en gång dags för Spelmusikfredag, och den här gången blir det faktiskt en spellåt från ett Star Wars-spel. Med tanke på hur nära mitt hjärta som jag håller Star Wars-universumet så är det å ena sidan lite förvånande att jag inte haft med någon låt från en galax långt, långt borta. Å andra sidan brukar det dock förvisso vara mycket musik från själva filmerna, åtminstone utifrån majoriteten av de Star Wars-spel som jag har spelat.

Undantag finns dock, som med veckans spellåt som kommer från inget spel mindre än Republic Commando, förmodligen det Star Wars-spel som verkar mest omtyckt tillsammans med Knights of the Old Republic-spelen och Battlefront-originalen. Utöver det har spelet även en stark status som ett av de bättre FPS-liren med möjlighet att ge order till sina medsoldater. Eller kanske rättare sagt sina bröder, i och med att klonerna alla äro bröder.

Denna tematik fångas in väl i spelets huvudtema, "Vode An - Brothers All", som utan tvekan är en mäktig låt. Bland annat för att den helt sjungs på Mando'a, det språk som talas av Mandalorians, av vad som i mina öron låter som en vikingakör. En annan aspekt som gör att jag upplever låten som mäktig, är hur pass återhållsam den är rent instrumentellt. Istället för att vara helt bombastisk, är det främst mer lågmälda trummor i bakgrunden medan kören är det centrala för låten. Något som enligt mig åtminstone gör att låten utan tvekan är oerhört mäktig att lyssna på.

För den som är nyfiken på hur en mer bombastisk instrumentellt version skulle kunna låt, har Samuel Kim på Youtube gjort en så kallad en episk version av "Vode An". Denna version är, just det, mer episk och bombastisk i sin framtoning. Jag gillar som nämnt hur återhållsamt originalet är, men jag kan samtidigt uppskatta denna episka version för vad den är. I synnerhet eftersom det verkligen låter som hur denna låt skulle vara om den gjordes idag.

Det blir ytterligare en bonuslåt idag, helt enkelt för att denna är alltför episk för att inte ha med. Samma person har nämligen även gjort en låt som kombinerar hans episka tolkning av "Vode An" med ledmotivet från Halo. Tonvikten ligger förvisso rent instrumentellt mer på Halo-motivet i denna mashup, men att höra kören från Halo-låten i samma låt som "Vode An"-kören är nästan obeskrivligt mäktig. Vem hade kunnat ana att en munkkör passade så bra tillsammans med en vikingakör...

Vode An - Brothers All (Jesse Harlin)

Vode An - Epic Version (Samuel Kim)

Halo Theme x Vode An (Samuel Kim)

Spelmusikfredag-spellista

Spelmusikfredag (241)

HQ