Svenska
Blog

Spelmusikfredag (245)

Då var ännu en fredag kommen, och ännu en helg är kommen för att (förhoppningsvis) rädda de flesta från vardagen. Oavsett hur ens situation ser ut denna fredagseftermiddag, så är i alla fall stunden för att lyssna på lite spelmusik här.

Jag tror att jag vid något tillfälle har poängterat att det inte blivit mycket spelmusik från diverse licensspel, i synnerhet inte sådana som är direkt baserade på filmer, då det inte hör till ovanligheten att musiken i licensspel är direkt hämtad ifrån dess förlaga. Sedan finns ju licensspel som Arkham-spelen och Republic Commando som innehåller mestadels originell musik. Den här veckan blir det något som är lite mittemellan, då det är en spellåt som drar direkta motiv från förlagan, men som samtidigt känns egen.

Jag har under en lång tid tänkt att musiken från James Bond-spelet Nightfire ska figurera, och nu är den stunden äntligen kommen. Något officiellt soundtrack har inte släppts såvitt jag vet, vilket gör mig tveksam till låtens titel (då den har tre möjliga sådana). Så för att vara på den säkra sidan får den samtliga titlarna på samma gång, "Phoenix Fire - Lobby Escape/Atlantis". I kampanjen figurerar den i den fjärde och sista fasen av nivån Phoenix Fire, vilket är en av mina favoritnivåer ur spelet då Bond har blivit tillfångatagen och ska skjuta sig ut från en skyskrapa. Låten spelas även upp på multiplayer-kartan Atlantis.

När jag skrev att denna låt är någonstans mittemellan en låt direkt plockad från en förlaga och en originell låt, så kanske jag låter lite väl hård. Denna låt påminner nämligen inte så mycket om någon låt från Bond-filmerna, utöver den typiska Bond-melodin och stilen. Det är dock lite det som är poängen, för det låter verkligen som något som skulle kunna spelas upp på vita duken när Bond mejar ned dussinet skurkar. Den känns dock även egen och utnyttjar det faktum att det är en spellåt, då kompositören Steve Duckworth verkligen gått in på att skapa en fartfylld och intensiv låt som utan tvekan hör hemma i ett FPS-lir, men som även bjuder på en superb atmosfär och Bond-känsla.

Som bonus länkar jag även till en förlängd version av låten, då jag tycker att det är en låt som fungerar att lyssna lite längre på och som har förlängts på ett mycket sömnlöst vis.

Phoenix Fire - Lobby Escape/Atlantis (Steve Duckworth)

Lobby Escape - Extended

Spelmusikfredag-spellista

Spelmusikfredag (245)

HQ