Svenska
Blog

Spelmusikfredag (247)

Då var det ännu en gång fredag, ännu en gång helg och ännu en gång... ja, jag vet inte längre. Det är väl mer eller mindre samma gamla som det varit i veckor och månader för min del, med ingenting nytt under solen. Det är väl vad det är helt enkelt. Det betyder ju dock att det ännu en gång är dags för Spelmusikfredag, vilket alltid är positivt. Jag insåg nyligen att jag helt har glömt bort att köra en form av Retroktober-special som jag gjort tidigare år, men jag känner lite att det får helt enkelt vara så i år.

Däremot hade jag engagemang för denna veckas spellåt, som kommer från soundtracket till Medal of Honor-rebooten från 2010. Denna vecka har det nämligen gått 10 år sedan spelet släpptes, vilket känns smått sjukt då det var ytterligare en påminnelse om att jag lite sisådär börjar att bli gammal. När spelet släpptes så gick jag i högstadiet, och 10 år senare läser jag min sista termin på lärarutbildningen, så åren börjar gå åt nu.

Själva rebooten och dess uppföljare i sig har jag vid något annat tillfälle skrivit om i denna bloggserie, någon succé vart det ju uppenbarligen inte (främst kanske tack vare Warfighter), men jag gillade ändå delar av de spelen och framförallt det från 2010. Det är framförallt två saker som jag tycker att spelet ändå lyckades ganska bra med, det ena var försöket till ett mer personligt fokus för specialstyrkornas berättelse (även om detta kom först mot slutet), och det andra var musiken komponerad av Ramin Djawadi.

Med låten "The Summit" tycker jag att båda dessa element går hand i hand, med både låten i sig och hur den bidrar till spelets personliga fokus. Som en spellåt är det helt enkelt en riktigt bra låt i sig, och trots att det tillhörande spelmomentet innehåller massvis med kulor som smattras och en del explosioner, så är låten oerhört lågmäld och spelar snarare på de emotionella strängarna. Detta hör även in i spelets tematik som uppkommer närmare slutet, att ingen soldat ska lämnas kvar. När en gör den sista pushen i det här spelet, så är det inte för att vinna mark eller stoppa terroristernas mål, utan för att rädda de soldater som blivit kvar.

The Summit (Ramin Djawadi)

Spelmusikfredag-spellista

Spelmusikfredag (247)

HQ