Svenska

Sen till festen: Star wars Rise of the Skywalker!

Skrivet av Jeppman97 den 12 januari 2020 kl 21:04

Så har även jag till sist sett den avslutande delen på den senaste trilogin i den där galaxen långt, långt borta. Jag är nöjd. Kort och gott. Mycket nöjd till och med. Sett till underhållning finns där inte mycket att klaga på. Det svänger hit och dit och det är för det mesta väldigt bra, i mitt tycke.

Som historia sett över tre filmer, nja, det vete fasen. Alltså, i sin helhet gillar jag dem absolut, men sett till de andra två trilogierna och dess sammanhang så får jag nog ändå anse att där finns mer att önska. Det spretar lite för mycket åt olika håll och tempot är uppskruvat till absurda nivåer genom de tre filmerna.

Men... Det är petitesser. Mitt problem är av en helt annan kaliber och har att göra med de sex tidigare filmerna. Jag tillhör en av de få skaror som gillar prequel-trilogin mer än originalet, och Revenge of the sith är en av de mäktigaste filmupplevelser jag anser har upplevt. Men där fanns framförallt ett sammanhang, de lagar och regler som filmuniversumet skulle hålla sig inom ballade aldrig ur. Det kändes äkta. Oavsett hur mycket hokus pokus kraften ändå innebar så höll den sig inom ramar som gjorde att den som behärskade den var kraftfull, aldrig oövervinnerlig.

Den känslan får jag i alla tre nya filmerna. Allt är draget till sin spets. Där finns ingen riktigt grund att stå på utan precis vad som helst kan hända utan någon riktig egentligen anledning. Och för mig, som ändå anser sig som en riktig nörd inom detta (och fan, men halsugg mig inte för att jag tycker att prequel-trilogin är bra, samt att Jar-jar Binks aldrig är några problem), så tas allt ur sin kontext. Det blir mer en känsla av att det är filmskaparens bilder om den underhållande historia man ser, istället för att verkligen tro på den.

Det är bara några tankar och som jag inledde så är jag mer än nöjd. Slutet var episkt, explosionsartat och proppat med en hel del fina referenser till de tidigare filmerna, rakt igenom. Så, ja, har man chansen att se den så tycker jag att man ska göra det!

Vad tyckte du om Rise of the Skywalker?

HQ