Svenska
Blog

Årets popmusik 2018

Skrivet av Jollen den 3 januari 2019 kl 13:18

Årets popmusik 2018

Länge leve popkulturen!

Jag har en svaghet för radiohits och 2018 var för egen del ett ganska lustigt musikår. Folks kärlek till Queen har återuppstått likt Jesus på påsken och jag har glatt lyssnat på deras breda katalog av musikperfektion. Samtidigt har Soundcloud rappare på något sätt slagit sig in i mainstream världen under året. Mumble-rap genren är större än någonsin, Youtubeprofiler som rappar och dissar varandra är en grej, och k-pop är överallt. Många är nog oförstående över denna utveckling men visst har det ändå kommit några riktigt härliga dunka-dunkadängor detta år. Petter och Joakim skrev nyligen om sina favoritskivor i år (kolla in deras blogg om du redan inte hunnit göra det) och jag tänkte därför komplimeter deras lista med årets sju bästa poplåtar.

Så luta dig tillbaka, slå på högtalarna, och välkomna popgunget in i ditt liv.

7) What is Love? - Twice
Fram med allt godis, choklad och socker du kan hitta. Allt som är både underbart och förskräcklig med k-pop anammas här i en fyra minuter lång inspelning. Jag har varit fullständigt besatt av denna sockersöta melodi det gånga året som paketeras i en av året bästa musikvideos. Jag har svårt att sitta still eller ens sluta le när jag slår på denna klichéfyllda pyjamasfest. Schlagerpop när det är som allra bäst och guilty-pleasure när det är som allra värst.

6) Through These Tears - LANY
De flest av oss från millenniegenerationen gick antigen igenom en emo-fas eller en fjortis-fas under vår tidiga pubertetsperiod. Through These Tears tar oss tillbaka till dessa tider genom att kombinera det bästa från bägge dessa världar toppat med ett modernt pop-ljud. Nu när jag sitter och skriver detta låter det förskräckligt men det funkar faktiskt, riktigt väl till och med! Stilfullt och enkelt. Musik behöver aldrig vara svårare än så och det är tillräckligt för att väcka varma känslor.

5) Pink Lemonade - James Bay
Jag älskar verkligen Chaos and the Calm som står sig som ett av mina favorit album så när James Bay äntligen kom ut med sin nya singel var jag exstatisk. Men min initiala reaktion var dessvärre besvikelse. Det var verkligen annorlunda och inte alls det jag sökte. Jag la undan låten i några månader men när jag väl gav den andra chans med lägre förväntningar vart jag tagen på sängen. Rock möter pop möter... dansband? Så länge Pink Lemonade spelas vill jag inte sitta still och tänker inte göra det heller.

4) Lost in Japan - Shawn Mendes
Grabben som ersatte Justin Bieber som flickvärldens popprins, han kan väl inte vara något att hänga i granen? Jodå, killens tredje skiva förvånade mig med hans nya mer mogna sound. Visserligen är det fortfarande väldigt poppigt och inte alls speciellt originellt, men den mer avskalade riktning var vågad för den unga tonårssensation. Albumet toppas med Lost in Japan som drivs av en nästintill erotisk produktion. En härligt groovig melodi som får mig att strutta ner längs gatorna som en av småflickorna.

3) New Light - John Mayer
Det kändes som om den kom från ingenstans. En blixt från klar himmel. John Mayer släppte ett album för inte så länge sen som var helt bedrövligt. Det var trotsallt länge sen John Mayer gjorde något jag faktiskt gillar. Men så fort jag spelar New Light stampar fötterna med och huvudet gungar i takt. Det här svänger på riktigt och det är fantastiskt kul att mannen med gitarren äntligen lyckas leverera något förträffligt igen. John Mayer is back!

2) Better Now - Post Malone
Ibland händer det att någon kommer med något nytt till bordet som alla vill ta efter. Denna gång var det Post Malone som kom med sin moderna sammansmältning av Hip-hop, rock och pop. Och som han har tagit världen med storm. Förvisso bröt han igenom med Rockstar men Better Now är hans bästa verk. Sången i sig är löjligt simpel men har ett klockrent gung som är perfekt för festivaler och gör sig även väl i mina hörlurar. Jag vet inte hur många gånger jag har lyssnat på låten, men jag är definitivt redo att dubbla det antalet i år.

1) Instagram - Dean
En låt du aldrig hört talats om som nummer ett? Ja ibland händer det att en alldeles fantastisk popsång går obemärkt förbi. Dean startade 2018 på bästa möjliga sätt och inget inom mainstreamvärlden kunde rå sig på denna R&B trudelutt. Lagom sexigt, välproducerat, och fräscht. Allt jag vill ha från min musik som toppas med en välskriven samt samhällsangelägen text. Denna låt får maxade tio Johan av tio.

HQ