Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Nu är det semesterdags

Skrivet av Jonas den 3 augusti 2018 kl 18:01
This post is tagged as: Övrigt

Nu är det minuter kvar innan jag tar en ovanligt sen semester, men bättre sent än aldrig! På måndag är min god vän, kollega och chefredaktör Petter tillbaka igen. Själv tänkte jag försöka jobba hårt på att göra så lite som möjligt. En motsättning i sig, kanske, och i ärlighetens namn är jag urusel på att ta det lugnt. Här är några saker jag siktar på att hinna med:

• Spela Overcooked 2 - Att samla vännerna och skrika åt varandra framför TV:n är något som verkligen aldrig blir gammalt.

• Läsa bok på balkongen, helst i regn - Det har varit varmt den här sommaren. Läskigt varmt. Jag ser fram emot en förhoppningsvis sval augusti så jag kan lägga mig i en solstol under filt och läsa bok (sannolikt Star Wars: A New Dawn) och lyssna på regndropparna.

• Spela Star Wars Destiny-turnering - Den 18 augusti är det Star Wars Destiny-turnering i Stockholm. Jag vann Sveriges hittills största i våras och nu tänkte jag oblygsamt försöka upprepa bedriften.

• Göra en fjällvandring - Jag har varit iväg en sväng redan och nu tänkte jag dra med sambo och hundar på en lättare sväng. Bara tälta och njuta av lugnet en dag eller två.

• Se en jäkla massa film och TV-serier - Jag och sambon har redan hyrt The Shape of Water, Red Sparrow och Three Billboards Outside Ebbing, Missouri samt påbörjat säsong två av Glow. Det blir även en massa Hap & Leonard på HBO vars tredje säsong är på G.

• Spela brädspel - Jag älskar brädspel och under ledigheten tänkte jag ha rejäla spelkvällar iallafall två-tre dagar i veckan för att hinna avnjuta så mycket som möjligt. Upptäckte nyligen RoboRally som jag hoppas ska leda till många roliga partier.

• Spela online - Räknar med att klämma en kopiös massa timmar i både Vermintide 2 och Sea of Thieves med sambon som radarpartner. Underbart lättsam underhållning.

• Bo in mig i ny PC - Komponent efter komponent har kastat in handduken i min huvud-PC. Det ledde till att jag till slut beställde en helt ny i veckan som gått. Har satsat på tystnad denna gång i alla delar och ser fram emot att fixa allt efter egen huvud. Ska bland annat göra en generös Ubuntu-partition, tänkte jag, ett operativsystem som verkligen vuxit på mig.

• Jogga. Mycket. - Jag brukar försöka jogga så ofta jag orkar. Minimum två gånger i veckan. Men värmen som varit har sett till att jag verkligen inte pallat. Men augusti blir svalare sägs det och nu jäklar ska det kutas!

Nu är det semesterdags

Siktar även på en snabb kryssning till Finland samt en alldeles pervers mängd shoppande av finsk lakrits.

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Halo på Netflix

Skrivet av Jonas den 29 juli 2018 kl 15:12
This post is tagged as: Netflix, Halo

Den utan jämförelse bästa bok jag läst som baseras på ett spel är Halo: The Fall of Reach som känns precis sådär mystiskt dystopisk som Halo-serien gör i sina bästa stunder. Jag vågar påstå att den är kanonbra oavsett om man gillar Halo eller ej, rent av. Det är en bra scifi-bok, helt enkelt.

Förmodligen är jag sist i världen att notera det, men på Netflix finns sedan en tid (inte en susning om hur länge) en tecknad version av boken och under nattens gångna åskväder kikade jag igenom historien om hur John kidnappas för att bli Spartan-krigarnas Spartan-krigare, tar del av träningen, ser hur kontakten med kolonin Harvest bara försvinner och tar del av den fullkomligt mästerliga introduktionen av Covenanterna.

Det är långt ifrån det bästa jag sett, men för den som gillar Halo men kanske inte riktigt haft koll på bakgrundshistorien eller bara vill uppleva hur vad som idag ändå är ikonisk populärkultur började - så är det väl värt att kolla in.

Halo på Netflix

Halo: The Fall of Reach på Netflix levererar scifi-mys.

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Kan verkligen rekommendera Star Wars Destiny

Skrivet av Jonas den 25 juli 2018 kl 16:17
This post is tagged as: Brädspel

Efter att ha spelat Doomtrooper, Magic the Gathering, Illuminati, Overpower, The Crow och ett flertal andra samlarkortspel lade jag karriären på hyllan. Inte för att det inte var kul - utan för att det blev för dyrt. Först 20 år senare har jag på nytt hakat på konceptet med Star Wars Destiny, och det tack vare att Fantasy Flight Games lyckats skapa ett spel som faktiskt inte kostar så mycket att spela.

Till skillnad från många andra liknande kortspel finns otaliga vägar till framgång och det existerar inget självklart recept mot toppen. Det finns heller inga förbjudna kort och väldigt få som i efterhand behövt justeras. Nu har precis expansionen Way of the Force släppts och spontant verkar det som att succén för spelet fortsätter.

Den här gången har vi fått en väldigt annorlunda variant på Luke Skywalker, Snoke som har en förmåga som kastar om spelet rejält samt podracing. Dessutom dräller det av fanservice från bland annat Clone Wars, Rebels och andra legender från Star Wars-världen. Communityt som spelar är väldigt hjälpsamt och det finns gott om grupper, både för hela Sverige och för respektive region på Facebook.

Gillar du Star Wars och brädspel tycker jag absolut du ska testa detta. Grundkonceptet är enkelt; du har 30 poäng att välja figurer för (fler svaga eller färre starka - valet är ditt). Handlar du får mindre får du vissa fördelar. Sedan gäller det att antingen slå ihjäl motståndarnas karaktärer eller att få dem att gå igenom sin kortlek före dig. Lyckas du med något av detta vinner du.

Den stora twisten är att karaktärer och utrustning har tillhörande tärningar, och det blir sedan ett spel med och mot oddsen där du hela tiden tvingas anpassa dig efter vad tärningarna visar. Turen har förvånansvärt lite med saken att göra. Det spelas fullt med turneringar runt om i Sverige (och utrikes), jag brukar försöka ta mig runt och besöka så många jag hinner med och ska åtminstone till Stockholm och Tyskland under hösten.

Både jag och Mattias Frantzén på redaktionen spelar, och jag kan verkligen rekommendera dig att testa. Star Wars-känslan är väl fångad, det liknar egentligen inget annat och lekbyggarmöjligheterna även med små medel är otroliga (mycket tack vare att 30 kort är max i en lek).

Kan verkligen rekommendera Star Wars Destiny

Star Wars Destiny - Ett vansinnigt roligt samlarkortspel.

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Singleplayer lämpar sig inte för Game Pass

Skrivet av Jonas den 24 juli 2018 kl 02:28
This post is tagged as: Åsikter

Det har bråkats en hel del om att Microsoft har för få egna tunga spel. Det borde vara något som kan betraktas fakta snarare än fake news av den enkla anledningen att Microsoft själva medger det och just nu kämpar för att bygga upp ett större förstapartstall. Det betyder dock inte att Microsoft legat på latsidan, utan de har lanserat andra typer av produkter där det mest uppmärksammade är Game Pass.

Jag var nöjd redan med vad EA bjöd på för pengarna i fallet EA Access, men det här är flera gånger bättre ändå eftersom det inte bara handlar om äldre titlar utan ger direkt tillgång till Microsofts spel. Det var ett besked som fick många att studsa till när det utannonserades tidigt i våras. Jag har personligen flera bekanta som nästan helt gått över till Game Pass istället för spelköp, och jag förmodar att det inte är något unikt för folk i min umgängeskrets.

Förmodligen var detta ett genidrag från Microsoft, och många anser att det är en självklar del av framtiden med spelkonsumtion på detta sätt. Jag är kluven där. Det är definitivt något som är lämpat för Microsoft i dagsläget, men jag tror inte alls att Nintendo eller Sony är lika intresserade av samma koncept och orsaken är att påkostade singleplayerspel inte lämpar sig riktigt lika bra för detta.

Är det något som Nintendo och Sony gör bra, så är det just påkostad singleplayer. Ett spel som Forza Horizon 4 eller Gears 5 kommer spelas under lång tid framöver och kontinuerligt byggas ut med mer innehåll. Det kommer givetvis också säljas bilar, kläder och annat till dem som gör att folk spelar och spenderar pengar på närmast 'free to play'-liknande premisser. Eftersom man lirar med sina vänner, får man även andra att skaffa Game Pass genom att bara spela.

Det är så exempelvis Minecraft och Fortnite vuxit som de gjort. Ett spel som Super Mario Odyssey hade tappat enormt på bufféliknande försäljning där det inte finns möjligheter att krängas saker vid sidan av, samma sak med exempelvis God of War. Hade folk som velat bara kunnat ladda ner äventyret och testa, hade det sannolikt blivit en förlustaffär av rang för Sonys del jämfört med styckförsäljning. Det är verkligen inte spel lämpade att kränga saker i.

Microsoft har vid flera tillfällen sagt att de ser Game Pass som ett Netflix för spel, och det stämmer nog på fler än ett sätt. För kollar vi på Netflix egna filmproduktioner så är det inga miljardsatsningar de dundrar ut, utan lite billigare produktioner som kan skapas snabbare och allra helst TV-serier. Detta medan exempelvis HBO jobbar med klart tyngre grejer men inte alls erbjuder samma kvantiteter.

Nu vet jag såklart att Microsoft har gått ut med att de har påkostade singleplayerspel på väg, där vi säkerligen kan räkna med att nästa Fable är ett av dem liksom vad Ninja Theory nu hittar på. Men jag tror ändå det kommer handla om en pliktskyldig minoritet bland deras andra spel där multiplayer eller åtminstone spel lämpade för merförsäljning regerar. Så kallade GAAS-titlar (Games as a Service), om du så vill. Det är här och i volymer som förtjänsterna finns för Xbox Game Pass och det är också därför jag tror att när/om Nintendo och Sony väljer att satsa på något liknande så kommer det se lite annorlunda ut. Och det tycker jag som vanligt är positivt, fler unika grejer som sticker ut är vad spelvärlden behöver för att ha något för alla.

Singleplayer lämpar sig inte för Game Pass

Ett Netflix för spel är inte helt kompatibelt med idén om påkostad singleplayer, för ett multiplayerspel som Forza Horizon 4 är det däremot suveränt.

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Lite som Skyrim, fast på riktigt

Skrivet av Jonas den 18 juli 2018 kl 01:53
This post is tagged as: Vandring

Torsdag morgon är det premiär för en av mina verkliga passioner här i livet. Det betyder att snöra på mig Lundhags-kängor, Woolpower-tröja och axla Fjällräven Kajka på ryggen för att ge mig av till fjällvärlden. Hämta världens renaste vatten ur bäckar, koka helt underbart gott kaffe, ta med onödigt mycket snask och god mat samt bara se häpnadsväckande vacker natur och göra något annat.

Varje år känns det som att jag träffar fler och fler människor från Sverige på fjällstationerna där somliga kommit från Stockholm eller Göteborg i en grupp för ett äventyr. När man sitter i en fjällstuga med det våldsamt karga fjällklimatet utanför går det snabbt att bli vänner. Prata om vad man sett under dagen, vart man tänkt vandra och spela lite kort.

Något spelintresserade vandrare brukar framföra är hur den jämtländska fjällvärlden ser precis ut som Skyrim. Och de har alldeles rätt, den som spelat sin beskärda del av Bethesdas mästerverk kommer absolut känna igen sig på sina håll. Den här gången styr jag kosan mot Helags som är högsta fjället i Sverige söder om polcirkeln och har Sveriges sydligaste glaciär. Det är gott om renar, lämlar och fjällrävar samt makalöst tjusiga vattendrag och annat.

På söndag är jag tillbaka igen, sannolikt mör i kroppen och på måndag kör vi så det ryker igen. Chefredaktör Petter är tillbaka under dagarna jag är borta för att bjussa på sina ljuvliga bloggar och mycket annat.

Är du sugen på att vandra, så står sig mina tips i detta blogginlägg väl.

Lite som Skyrim, fast på riktigt

Mina och sambons hund Penny tar igen sig i tältet efter en lång strapats härom året.

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus