Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Aloe Vera i massor

Skrivet av Jonas den 26 februari 2018 kl 00:56
This post is tagged as: Övrigt

Det började med att en god vän till mig (och tidigare Gamereactor-medarbetare) hälsade på förra året och hade med sig en påse godsaker. Däribland en flaska Aloe Vera-dryck. Jag är verkligen inte för hälsokost i någon som helst form och tycker alternativmedicin är genuint otäckt (inklusive kolloidalt silver och homeopati) - och det tog därför lång tid innan jag ens öppnade den, och då i brist på annat.

För länge, skulle jag vilja säga, för det var kärlek direkt. Precis lagom sött, otroligt läskande och alldeles fruktansvärt gott. Eventuella hälsoeffekter ger jag inget för, inte heller rapporter om att det kan vara onyttigt (som att sockerstinn läsk skulle vara så omänskligt hälsosamt; jag dricker för att det smakar bra). Under helgen har det blivit fem flaskor som inmundigats i frystemperatur efter att ha stått ute lagom länge, och jag är helt enkelt nyfiken på hur många fler av er som dricker varianter på denna?

Förmodligen inte alls nyttigt - men vansinnigt gott.

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Allt eller inget för spel som Virtua Fighter 6

Skrivet av Jonas den 20 februari 2018 kl 01:57
This post is tagged as: Åsikter

Att kurvan för utvecklingskostnader av spel rört sig nonstop norrut i 40 års tid är inte direkt någon hemlighet. Det har i sin tur lett till titlar som är så innehållsrika och påkostade att det ofta överträffar de största filmproduktionerna kostnadsmässigt, och då tillkommer ändå fortlöpande utveckling för buggar och nytt innehåll samt såklart servrar.

Det har trevligt nog ändå fört med sig ett väldigt levande indie-community som idag är en helt naturlig del av spelvärlden. Stardew Valley är bland det bästa jag spelat på åratal, Overcooked är direkt briljant och SteamWorld Dig 2 är en genuin höjdare. På det sättet kunde även Killer Instinct tas tillbaka med begränsat innehåll och grafik, och blev samtidigt en stor succé tack vare detta.

Det finns dock ett antal spel som fastnat i något slags trist limbo, spel som helt enkelt lett utvecklingen för grafik och teknik tidigare och där det helt enkelt anses omöjligt att fortsätta spelen. Som exempel för detta tänker jag använda Virtua Fighter 6. Femman blev ändå en hyfsat stor succé med alla framgångar i arkadhallarna samt den sammanlagda försäljningen av hemversionerna - även om ingen stack ut sådär våldsamt mycket.

Men ska man göra ett spel som Virtua Fighter 6 skulle behöva vara, så kommer det kosta enormt mycket pengar. Vi snackar hyperdetaljerade karaktärer, bakgrunder vi aldrig sett maken till och så vidare. Det är helt enkelt en väldigt stor risk, att ens gå jämt upp skulle kunna ta flera år och vinsten i slutändan tror jag ingen på allvar tror skulle bli sådär våldsamt mäktig i slutändan. I sämsta scenariot väntar en flopp som kan innebära hundratals vaskade miljoner kronor, medan det i bästa tänkbara scenariot kan ge pengarna tillbaka med lite bonus på det.

Vilken utgivare vid sina sinnes fulla bruk skulle ge grönt ljus till det istället för att satsa på ett säkrare kort? Den enkla lösningen skulle såklart kunna vara att helt enkelt göra spelet billigare. Färre karaktärer, kanske en gratisversion, sälja kläder i drivor till kämparna, sämre grafik och så vidare. Men ett spel som Virtua Fighter, som lett utvecklingen för genren på så många nivåer genom åren, passar inte riktigt i den mallen.

Det är helt enkelt inte Virtua Fighter längre om det kommer ett nytt spel som knappt är snyggare än del fem och som girigt försöker få oss att slanta upp för allt. Därmed fastnar det i en sådan trist limbo som nu skett. Ett öde som även drabbat spelserier som som Knights of the Old Republic, Max Payne och Crysis, bara för att nämna några. De har helt enkelt standarder de måste leva upp till och när det inte finns absolut massiv försäljning som lockar, blir de högriskprojekt. Och för dessa titlar gäller helt enkelt allt eller inget - där sistnämnda tyvärr oftast tycks bli lösningen.

Virtua Fighter var fullständigt nydanande för tredimensionell fighting och har sedan dess lagt grafisk ribba för genren med varje ny del.

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Låt mig slippa svåra spel

Skrivet av Jonas den 16 februari 2018 kl 15:37
This post is tagged as: Åsikter

Jag vet inte exakt när det började, men något år efter förra generationsskiftet (2008, ungefär) hade det blivit vanligt med spel som saknade konsekvens. Ingen skulle behöva dö, du hölls hela tiden i handen, pilar pekade vart du skulle gå och övertydliga förklaringar dök konstant upp på skärmen. Ofta användes Quick Time Event-inspirerade sekvenser där du genom ett enkelt knapptryck kunde göra något riktigt spektakulärt.

Det i sin tur fick en motrekyl när det började klagas på detta, inte minst genom en välskriven artikel av Petter Hegevall här på Gamereactor, och resultatet blev att svåra spel kom på modet istället. Ofta med en hänvisning till hur det var förr, helt utan handhållande och med passager som krävde enormt mycket träning.

Jag är inte den som bangar sådant. Absolut inte. Tvärtom finns det många sådana spel jag verkligen älskar. Men det får inte bli ett självändamål och det har absolut inget att göra med hur det var förr. Mega Man 9 och 10 är bra exempel på spel som anses representera de svåra spelen från förr. Bara det att Mega Man aldrig varit så våldsamt svårt.

När vi var yngre hyrde vi spel varje helg och jag och mina bröder hade oftast klarat ett spel vi hyrde en fredag eftermiddag tills dess att vi lämnade tillbaka dem på lördag klockan 18. Spelen var inte särskilt långa och behållningen låg ofta i högt omspelningsvärde. Chip 'n Dale, Mega Man 2, Excite Bike eller Life Force: Salamander är lika roliga idag som när de släpptes - och det var verkligen inte svårighetsgraden som gjorde det.

Om utvecklarna vill uppnå retrokänsla, så sikta på detta istället, att göra spelen riktigt roliga att spela om och om igen. Att göra vissa passager frustrerande är för mig inte underhållning och ett bra spel bör kunna vara allt från lekande lätt till supersvårt endast tack vare bra design.

Att ta sig i mål i Super Monkey Ball är ofta inga konstigheter. Att göra det på halva den givna tiden för bättre poäng är dock en ganska lagom utmaning. Vill du sedan börja vässa tider och försöka klara banorna så snabbt det går - så är det förmodligen ett av världens knivigaste spel. Eller ta färska Super Mario Odyssey. Det ska alla kunna klara. Men ska alla månar hittas så är det en utmaning som kommer sätta även de bästa på prov.

Krångla inte till saker. Att inte hålla spelaren i handen och vara onödigt övertydlig hela tiden är inte samma sak som att erbjuda frustration och artificiella hinder. Det ska vara roligt att spela hela tiden och designar du ditt spel väl ska det kunna vara lagom utmanande för alla.

Jag vill absolut inte tillbaka till 'Press A to awesome'-tiden, men de ofta onödigt svåra passager som finns i framför allt dagens indie-spel tycker jag förstör upplevelsen mer än de tillför.

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Våldsamt sugen på Metro Exodus

Skrivet av Jonas den 14 februari 2018 kl 01:40
This post is tagged as: Önska

När det kommer vet vi inte riktigt, men det ska enligt uppgift ske i år. Jag talar såklart om lanseringen av Metro Exodus. De båda föregångarna var fantastiska spel, och enligt min ringa mening förtjänt av att upptäckas av betydligt fler spelare än vad som skedde. På flera sätt så påminner 4A Games mig om CD Projekt Red vars Witcher-spel heller aldrig fick försäljningen de förtjänade innan del tre kom.

Spelet som blev det verkliga genombrottet. Möjligen har de haft det svårare som öststatsutvecklare, men det är egentligen inget jag faktiskt har på fötterna för att uttala mig om. Men jag misstänker att Metro Exodus kommer kunna bli tredje gången gillt även för 4A Games, för nu kommer det bli stort på riktigt. Jag verkligen älskar hur de bygger öppna spelvärldar med linjär story, så jag faktiskt ska från punkt A till B, men kan kosta på mig att hitta på lite hyss och utforskande däremellan.

Sedan får jag en ny öppen värld medan äventyret fortskrider. Jag hör till alla de som är lite trött på att få gigantiska spelvärldar slungade mot mig som kommer ta hundra timmar att utforska, och såhär på förhand låter Metro Exodus-varianten helt skräddarsydd för mig och säkert många andra med. Kan de bara fortsätta berätta en lika dystopiskt otäck historia och behålla den mästerliga designen så kan detta bli precis hur bra som helst.

Spelade du de tidigare Metro-spelen och vad tyckte du isåfall om dem?

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Låt Hudson-folket göra Mario Party

Skrivet av Jonas den 13 februari 2018 kl 00:40
This post is tagged as: Switch, Rykte

Jag borde väl egentligen bli glad över dagens rykte om att ett nytt Mario Party är under utveckling. Spelen hör till mina absoluta favoriter i partykategorin och Switch känns bokstavligt talat som skräddarsydd för ändamålet. Men ryktena säger ju samtidigt att Nd Cube utvecklar, det vill säga teamet som gjorde del nio och tio där man körde omkring med en bil på banan och fick spela ett minispel mellan varven.

Och visst, de har också sina förtjänster, men ärligt talat. Hudsons spel är bättre, rakt igenom. I en tid när brädspel ligger mer rätt i tiden än någonsin, skulle jag vilja ha ett mer traditionellt Mario Party med roliga spelplaner, en enkelt tärning samt en väldans massa minispel som får spelas ofta - där skicklighet faktiskt betyder något annat än att allt kastas om precis i slutet utan att något kan göra något åt saken.

Nu är det ju såklart bara ett rykte med en enda källa, som dessutom anger att det ska komma först 2019. Vi får se vad som stämmer och inte stämmer, men jag hoppas att spelet kommer och att det gamla konceptet tagits tillbaka. Och gärna Hudson-folket som utvecklare med.

Det ryktas vara dags för Mario Party igen, dock med samma utvecklare som av del nio och tio.

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus
Gamereactor

Tidningen

More

Copyright 1998-2018 - Utgiven av Gamez Publishing A/S, Toftebæksvej 6, 2800 Kongens Lyngby, Denmark.