Svenska
Blog

Kan varmt rekommendera Dice Throne

Skrivet av Jonas den 23 april 2018 kl 16:04

Jag älskar Kickstarter och har var och varannan månad paket att hämta. Lite som en bonusjulafton med någon ny pryl som ännu inte finns i butik. Oftast handlar det om brädspel. Dice Throne heter ett sådant som anlände förra året, men som jag på grund en för stor hög av ännu ej invigda spel inte ens plastat upp och provat på ännu.

I helgen var det dock premiärdags och reglerna består av ett tunt häfte så det gick snabbt att lära sig (rekommenderar den officiella instruktionsvideon som ger en bra överblick av grunderna). Det handlar i grund och botten om ett slags attack-Yatzy där du slår fem tärningar och får slå om så många du vill innan du har ett slutresultat du förhoppningsvis är nöjd med. Istället för att slå kåkar, två par och treor - är dessa tärningar fyllda med både siffror och olika symboler.

Även symbolerna varierar beroende på vilken karaktär du valt, där barbaren är lämplig för nybörjare och handlar om enkelt skada eller enkel defensiv. Väldigt lätt att spela, men å andra sidan väldigt lätt att finta bort med. Spelar du istället Moon Elf får du möjlighet att undvika skada istället för att träffas alls och kan nypa till rejält med lite taktik. Shadow Thief å sin sida har gott om resurser, medan Monk kan spelas både offensivt och defensivt, men har mindre pålitliga tärningar.

Balansen är väldigt god och man spelar generellt två mot två eller tre mot tre (det går även att spela alla mot alla, men det är inte lika genomtänkt). Du spelar även med kort för att kunna sabotera för motståndarna och hjälpa dig själv samt din lagkamrat. Striderna blir förvånansvärt jämna trots att figurerna är såpass olika som de är samt det faktum att tärningar är inblandade. Produktionsvärdena är också bra med ursnygga tärningar, fiffiga liv- och resursmätare, tjocka spelkort och rejäla plattor med varje karaktär samt snygg design.

Oväntade comebacker, vansinnigt kraftfulla attacker som kontras, skoningslös olycka, härliga sabotage och spänning väntar vid så gott som varje parti, där en omgång tar runt 40 minuter (20-40 minuter enligt officiellt beskrivningen). Kort sagt, varm rekommendation på Dice Throne.

Kan varmt rekommendera Dice Throne

Ett roligt brädspel med en expansion väntandes i november.

HQ