Svenska
Blog

Spelhistoriens största läcka sabbar E3?

Skrivet av Jonas den 10 maj 2018 kl 02:59

Tunga läckor är inget nytt i spelvärlden och allt från original-Xbox till Playstation 3 och otaliga stora spel har läckt förr. Sådant händer, som jag skrivit förr blir det allt svårare att hålla saker hemligt. För varje ny person som vet om vad som händer har du en ny potentiell svagaste länk. En hemlis till ens bäste vän, lite skvaller till familjer eller lite skryt om vad man vet under en våt utekväll räcker.

Till det kommer såklart att alla spel behöver åldersmärkas, listor ska skickas ut till butiker för att de ska kunna planera sina inköp och ha register klart så kunderna kan förbeställa. Till slut är det gott och väl över 1000 personer som vet saker som bör klassas som hemligheter och om något är det väl konstigt att inte ännu mer läcker.

Men för det mesta handlar det om enskilda produkter som sipprar ut. Det kan vara ett storspel som någon person vagt involverad tar med på sitt CV utan att tänka närmare på det, en person som råkar lägga upp ett spel till förhandsbokning lite för tidigt eller något marknadsföringsmaterial som packats upp för tidigt. Med det sagt så har jag aldrig någonsin varit med om en läcka av det slag som sipprade ut under onsdagen med allt från Borderlands 3, Splinter Cell, Gears of War 5, Rage 2, Just Cause 4 och mycket annat.

Det är nästan för mycket så att det känns fejkat. Men det tror jag inte det är. Långt ifrån. Är faktiskt fullständigt övertygad om att rubb och stubb är korrekt. Splinter Cell lär alltså komma till alla format och spekulationerna om att det är PC/Xbox One-exklusivt stämmer inte. Samma gäller Final Fantasy VII: Remake som också det rimligen är multiformat. Och så har vi ju Assassin's Creed som läckte. Vad det är har vi såklart inte en aning om, men en rimlig gissning är att det handlar om en remake av det första spelet i väntan på ett nytt äventyr i samma klass som Origins som lär komma 2019.

Rage 2 är väl kanske det mest spännande spelet, en halvt bortglömd titel som inte sålde särskilt bra. Världen är dock fantastisk och jag är mycket glad att det får en ny chans. Om det faktiskt är Id Software som gör spelet är jag dock mer osäker på, de släppte Doom relativt nyligen och gör garanterat en uppföljare samt filar som bäst på Quake Champions. Så vansinnigt stora att de kan har tre jätteprojekt igång samtidigt tror jag inte de är. Bethesda har jobbat mycket med svenska Machine Games och franska Arkane Studios tidigare och det är inte alls otänkbart att någon av dem gör Rage 2.

Gears of War 5 är inte mycket att säga något om. Alla visste att det skulle komma förr eller senare och troligen blir det Microsofts stora dragplåster till hösten tillsammans med Forza Horizon 4 (som kallas Forza Horizon 5 i läckan - vilket jag tror är enda felaktigheten). Just Cause 4 är lite samma, att det skulle komma var givet. För min egen del är jag alldeles ohyggligt glad över Borderlands 3 också. Även det ett spel vi visste skulle komma, men att det visas nu betyder förhoppningsvis lansering i år också.

Det finns dock en baksida med en läcka som detta - och då talar jag inte bara om den arme sate som förmodligen helt ovetandes trodde att han/hon gjorde ett gott arbete med att lägga upp allt och som nu fått sitt livs utskällning, sparken från sitt jobb och får leva med att ha gjort otroligt mycket skada för hårt arbetande spelutvecklare. Dels försvinner överraskningsmomentet för så många människor som jobbat med detta under lång tid, och dels måste redan gjorda planer göras om. Detta är ju inte bara en läcka för oss, utan för spelföretagen med som nu vet vad som ska visas på E3. Förmodligen råder vild panik på huvudkontoren nu där det just nu ändras planer febrilt.

Hade man bara tänkt att visa en kort teaser och säga att spel XYZ kommer, för att senare ha information och liknande så är ju det rätt värdelöst nu. Vi vet att spelet ska komma och det behövs något mer. En rimlig gissning är att åtminstone några av spelen visas upp innan E3 för att där istället bjuda på något annat. Och i samma sekund som något av dessa spel visas kan man ju även utgå från att resten är rätt.

Att döma utifrån listan har vi en otroligt häftig E3 att se fram emot. Men det vilda jublet över att ett nytt Splinter Cell eller det efterlängtade Metroid Prime 4 visas lär bytas ut mot ett frankt konstaterande att "ja, där kom den också ja". Hade dessa spel kommit som ett pärlband under de tre dagar då alla viktiga presskonferenser körs, tror jag många hade fallit ur stolen. Den överraskningen är nu helt borta, på gott och ont.

Det är såklart kul att få veta saker innan och detta är en läcka av ett slag jag aldrig sett maken till tidigare. Men åtminstone för min egen del är mycket överraskningsmoment bortplockat. Som att få veta att man ska få en cykel i julklapp men pappa råkar försäga sig och överraskningen istället blir att få se hur cykeln ser ut. Det är som det är med detta, men jag räknar som sagt med att allt är sant och att flera av E3:s tyngsta bomber nu är desarmerade.

Spelhistoriens största läcka sabbar E3?

Flera av läckorna lär presenteras innan E3 drar igång, alternativt att vi får se mer av dem än vad som initialt var planerat eftersom själva utannonseringen är röjd.

HQ