Svenska
Blog

Nervös för att återvända till Shenmue

Skrivet av Jonas den 3 juli 2018 kl 19:19

Så står det klart att vi bara är en och en halv månad kvar från att återigen få spela en ny utgåva av Shenmue, den första sedan återutgivningen av Shenmue II till Xbox år 2002. I synnerhet det första spelet hör till mina absoluta favoriter någonsin. Jag borde vara överlycklig, men känner mig mest... reserverad.

Precis som de flesta populärkulturella fenomenen är spel färskvara. Att Space Invaders var det absolut bästa och mest avancerade man kunde lira sent 70-tal betyder inte att det är lika underhållande idag. Varje spel som bli stilbildande stjäls det och inspireras hejvilt ifrån och nya, bättre produkter tas fram. Det är en självklarhet och lika givet kring film, musik och mycket annat. Ofta springer tiden ifrån ett spel och trots att Destruction Derby och Toshinden trollband mig i säkert hundra timmar till den första Playstation, så skulle jag idag inte röra dessa spel annat än under pistolhot.

Ni anar såklart vart jag försöker komma. Vart hamnar Shenmue här? Är det ett spel som likt Wonderboy III eller Super Mario World helt motstår tidens tand - eller är det ett äventyr som borde ha fått förvaras inlåst i hjärnas förråd för nostalgiska minnen? Jag fruktar nämligen att det kan handla om sistnämnda. För Shenmue var långt ifrån något perfekt spel.

Det hade grava brister som dock övervanns av ren och skär spelglädje, innovativt tänkande, produktionsvärden och ett narrativ som världen då aldrig sett maken till. Idag har var och en av dessa punkter överträffats å det grövsta och kvar finns då ett spel som inte längre har dessa trumf och heller inte kan backa upp det med genialisk och klockren spelbarhet,

Jag har medvetet avstått från att spela Shenmue på ungefär tio år, just för att jag redan då tyckte att det började kännas gammalt. Jag tror inte det är fräschare nu. Då föredrar jag att bara sluta ögonen och drömma om några ljuva rundor Lucky Hit, arkadhallshäng, samlandet av leksaker i plastbollar, episka Quick Time Events, rörande personligheter, gaffeltrucksrace och bara kunna följa efter folk hem om kvällarna som en annan stalker för att se var de bor och inse att de har ett liv i spelet som inte är beroende av Ruo Hazuki.

Shenmue I & II kommer tveklöst införskaffas (faktum är att jag redan bokat det till både Playstation 4 och Xbox One som den samlare jag är), men jag är inte helt säker på att jag faktiskt kommer spela igenom dem. Jag är nämligen lite för rädd att mina ljuva minnen kommer att förstöras - och det är det faktiskt inte värt.

Nervös för att återvända till Shenmue

Kommer du spela Shenmue I & II och ser du fram emot Shenmue III?

HQ