Svenska
Blog

Spelar vissa nästa generation redan nu?

Skrivet av Jonas den 22 oktober 2018 kl 23:02

På kort tid har vi nu sett flera utvecklare berätta att de inte räknar med några större skillnader till nästa generations hårdvara. Pris är såklart viktigt för Microsoft och Sony (vilka är de som här räknas eftersom Nintendo knappast kommer ersätta Switch den närmsta tiden) och man vill inte stöta bort någon.

Prestanda är dyrt och kurvan ökar nästan exponentiellt. Siktar de på att bygga en kraftfull konsol som kostar 4500 kronor, men väljer att göra den märkbart mer kraftfull räcker det inte med att lägga på en femhundring eller liknande, utan du ska upp minst en tusing i pris. Jämför Playstation 4 Pro och Xbox One X där sistnämnda kom ett år senare och kostade en tusenlapp mer. Visst är sistnämnda märkbart mer kraftfull, men det är alltså skillnaden ett år och en tusenlapp gör och det är ändå inte några milsvida klyftor. Hade X kommit samtidigt som Pro hade prislappen förmodligen studsat upp en femhundring eller tusing till för att nå ett likvärdigt resultat.

Nu är det såklart mer än så som skiljer dem och Xbox One X har exempelvis ett bättre kylsystem, men det ger ändå en fingervisning om vad teknik kostar. Dessa båda konsoler är heller inte särskilt gamla. Xbox One X är faktiskt inte ens ett år ännu. Säg att det skulle komma en ny Xbox nästa år, eller för den delen en Playstation 5 - hur mycket bättre vore det rimligt att anta att dessa nya konsoler är för samma prislapp som Pro och X kostar idag?

Dessutom pekar precis alla rykten och spekulationer mot att både Playstation 5 och Xbox Two kommer fortsätta att vara byggda som optimerade PC-datorer med x86-processorer från AMD. Exakt ingenting hindrar dem från att vara bakåtkompatibla, och det är här jag tycker det börjar bli intressant. Kanske har nästa generation redan startat i och med Playstation 4 Pro och Xbox One X.

När The Last of Us II, Gears 5, Ghost of Tsushima och Halo Infinite kommer - så tror jag de kommer vara minst lika anpassade för Playstation 5 och Xbox Two som för Playstation 4 och Xbox One. Precis som med Pro och X laddar din konsol automatiskt hem det extra grafikpaketet anpassat för just din konsol och sedan kan du lugnt spela vidare. Och såhär tror jag det kommer fungera långt in i nästa generation.

Det vill säga att de spel som utvecklas till Playstation 5 och Xbox Two (vilka alltså har beskrivits som mindre uppgraderingar än vanligt mellan generationer) även kommer gå att spela på Pro och X samt förmodligen även vanliga Playstation 4 och Xbox One. Här kanske någon utbrister att Microsoft och Sony lovat att alla Xbox One X/Playstation 4 Pro-spel ska fungera på de vanliga konsolerna med, men så kommer det ju förbli.

För jag kan åtminstone inte, efter en snabb googling, hitta uttalanden om att alla spel från Playstation 5 och Xbox Two även ska fungera till Playstation 4 och Xbox One. Däremot finns det ju inget som utesluter att spel från Playstation 5 och Xbox Two även fungerar till Playstation 4 Pro och Xbox One X - men kanske inte till Playstation 4 och Xbox One i somliga fall. På det sättet kan de som köpt sina uppgraderade konsoler få mer värde ur sina konsoler.

Nintendo har gjort såhär länge. The Legend of Zelda: Twilight Princess var ett spel utvecklat till både Gamecube och Wii, The Legend of Zelda: Skyward Sword kom både till Wii och Wii U (om än ej samtidigt) medan The Legend of Zelda: Breath of the Wild släpptes samtidigt både till Wii U och Switch. Att utveckla spel parallellt för format som ligger hyfsat nära varandra prestandamässigt känns smart på alla sätt och vis. Den potentiella publiken blir större och skiftet från gamla till nya konsoler blir mindre dramatiskt när den som inte har råd/vill uppgradera direkt ändå kan spela vidare.

Förr eller senare kommer äldre format ändå börja falla bort såklart. Bakåtkompatibilitet är en sak, framtidskompatibilitet en annan. Men det finns ingen anledning att skära bort Playstation 4 Pro och Xbox One X bara för att en ny generation dragit igång, där de nya konsolerna förmodligen är ungefär lika mycket mer kraftfulla än Pro och X, än vad dessa båda är gentemot Playstation 4 och Xbox One. Chansen finns och är rent av hygglig att de som har dessa båda uppgraderade burkar redan spelar konsoler som kommer vara gångbara under lång tid nästa generation och alltså redan har foten inne i framtiden.

Spelar vissa nästa generation redan nu?

Nästa generation verkar starta ganska snart, och vissa kanske redan är igång med den.

HQ