Svenska
Blog

"Review bombing" är urtöntigt

Skrivet av Jonas den 8 april 2019 kl 20:39

Fenomenet med att posta recensioner som har lägsta betyg för att man inte får som man vill, så kallat "review bombing", måste rimligen vara den dummaste företeelsen i spelhistorien på mycket, mycket lång tid. Orsaken till att jag skriver detta är såklart det faktum att Borderlands recensionsbombats på Steam där tidigare delar fått lågt betyg efter att 2K Games ingått ett avtal med Epic Games Store om sex månaders tidsexklusivitet för Borderlands 3.

Det handlar alltså om vuxna människor som ser det som något så oerhört att de ska behöva använda en annan tjänst än Steam, att de börjar recensionsbomba. De förstör därmed spels snittbetyg för all framtid, och jag får förmoda att tanken är att utvecklaren/utgivaren på det sättet ska känna sig mer sugna att komma tillbaka igen.

Lyckligtvis har Valve nu börjat rensa tramset eftersom de mycket väl inser att det göre Steam till en mer ogästvänlig och hatisk plats, där man inte längre kan gå efter användarbetyg, och ett ställe spelföretag i förlängningen gärna undviker. Gearbox-chefen Randy Pitchford var tidigare tydlig med att beslutet att satsa på Epic Games Store var något han inte hade med att göra, ett tydligt sätt att säga: "Jag gillar inte heller detta och det var utom min kontroll, men affärer är affärer.".

Nu är det dock annat ljud från Pitchford efter att han fått se Steam-användare skämma ut sig, och på Twitter skriver han nu istället:

"Ironically, that this misuse is possible and that Steam has no interest in correcting this misuse makes me kind of happy about 2k's decision and makes me want to reconsider Gearbox Publishing's current posture on the platform."

Kort sagt, Pitchford verkar snarast glad att slippa Steam och kanske blir det så att han i fortsättningen hellre prioriterar Epic Games Store. Och hur många tror att han är ensam i att tänka såhär? Vilka fler utvecklare/utgivare blir tveksamma till Steam när de vet att minsta sak som misshagar användare och deras spel går från bra till dåliga för att sabotera?

För min egen del är det glasklart. Jag väljer allt oftare självmant Epic Games Store när jag ska handla spel. Jag har helt enkelt svårt att stödja en plattform där folk beter sig som vuxenbäbisar på det här viset. Det har länge gjorts löje (med rätta!) av konsolkrigare som blivit upprivna av att ett spel släppts till det ena eller andra formatet - men här kommer spelen till samma format (PC/Windows 10) och allt som krävs är att ladda ner ett program extra. Och det får alltså folk att bete sig som dagisbarn som tjurar över att saker inte blir exakt som de vill. Jag skäms.

"Review bombing" är urtöntigt

Ett litet fåtal Steam-användare kämpar just nu tappert för att skrämma bort spelföretag från Steam.

HQ