Svenska
Blog

Älskar Hideo Kojima

Skrivet av Jonas den 12 september 2019 kl 00:20

Det finns egentligen ingen rim och reson i det, men det är få utvecklare jag tycker är roligare och mer intressanta än Hideo Kojima. Det där med "rim och reson" kommer från det faktum att jag sällan uppskattar hans spel på senare tid. Jag är inget Metal Gear-fan, även om jag gillade första NES-spelet och tycker Playstation-originalet är ett av tidernas bästa spel någonsin.

Orsaken är enkel. Jag verkligen suger i allt som har med stealth att göra. Petter har hånat mig dagligen i 15 års tid för den gång jag skulle spela Rainbow Six och dog på fler sätt än jag trodde det var mänskligt möjligt att göra. Men jag har även sugit mig igenom allt från Metal Gear Solid-äventyren till Splinter Cells multiplayer och den där passagen med tunnan i Zelda: Wind Waker - och ganska exakt allt annat som involverar smygande i spel.

Min koncentrationsförmåga är usel som den är, och vad jag är lirar så är det "guns blazing" som gäller för min del. Och det fungerar ju... ibland. Hur som haver så är det alltså inte spelen som får mig att gilla Kojima så mycket, utan hans ljuvliga personlighet. Jag älskar hans twittrande, mancrushen med Geoff Keighley, alla underbara lekar inför spel såsom P.T., den ultrajapanska humorn som så märkligt ofta innehåller urin samt framför allt de vansinniga uttalandena.

Ta bara härom dagen då han deklarerade att han själv inte riktigt förstår Death Stranding eller att vi som litar på Kojima ska låta bli att kika på den Tokyo Game Show-trailer som släpps under torsdagen (idag). Det är snurrigt och roligt på en helt egen nivå, och jag har mycket svårt att motstå personer som sticker ut och har "det".

Vad det gäller Death Stranding i sig självt, så är jag för övrigt positiv. På min fritid spelar jag i princip uteslutande multiplayer i olika former - något som också gjort att Kojimas spel ofta inte riktigt fallit mig på läppen (trots försök till onlinelägen). Death Stranding är dock utpräglat online, och kanske blir det spelet som mer än något annat får mig att verkligen omfamna även spelen från det galne geniet som gör hela spelvärlden så mycket roligare genom sin blotta närvaro.

Älskar Hideo Kojima

En jävla kung. Så är det.

HQ